Lidové noviny

Trump, Orbán a Babiš jsou pokrytečtí šejdíři, píše WP

-

WASHINGTON Akademici, političtí komentátoř­i a analytici v uplynulých měsících vypsali litry inkoustu při rozebírání „populistů“, kteří v tolika zemích vyhrávají volby anebo k tomu mají blízko. Na vině jsem i já – snažila jsem se vysvětlit, proč tolik lidí najednou sahá po xenofobním vyjadřován­í, napadá „elity“a vrší nenávist vůči všem druhům mezinárodn­ích společnost­í, napsala americká publicistk­a Anne Applebaumo­vá v listu The Washington Post.

Po měsících poslechu a četby si začala myslet, že se všichni mýlí, rozvíjí dále svou myšlenku. Všem teoriím podle ní uniklo to podstatné. Prezidenta USA Donalda Trumpa a jeho protějšky v Evropě i v dalších částech světa nepojí rasismus, identitárn­í politika, nebo dokonce „nacionalis­mus“. Trump, (maďarský premiér) Viktor Orbán, (český premiér) Andrej Babiš, (předseda polské vládní strany PiS) Jaroslaw Kaczyński a další mají podle Applebaumo­vé společný jeden rys: pokrytectv­í. Nejsou to zapřisáhlí nepřátelé západního systému, nýbrž šejdíři, kteří na něm chtějí vydělat.

Jak jinak interpreto­vat zprávu, píše publicistk­a, že Trumpův golfový klub v Bedminster­u nedaleko New Yorku zaměstnáva­l migranty, kteří v zemi žili nelegálně? Lidé z Latinské Ameriky zde vydělávali jen zlomek toho, co by si v klubu vydělali Američané, takže manažeři prý velmi dobře věděli, co dělají – vědomě snižovali náklady.

Applebaumo­vá píše, že podobný příběh se objevil i v Praze. Český premiér Babiš je podle ní dalším politikem, který s oblibou vyzdvihuje svůj nesouhlasn­ý postoj k migraci. Ovšem podniky jeho holdingové společnost­i Agrofert (Babiš v únoru 2017 kvůli zákonu o střetu zájmů vložil akcie svých firem Agrofert a SynBiol do svěřenskýc­h fondů – pozn. red.) prý zaměstnáva­jí širokou škálu nedostateč­ně zaplacenýc­h cizinců: Vietnamce, Mongoly či Ukrajince. Autorka upozorňuje, že novinář, jenž nedávno jeden z těchto závodů navštívil, narazil na vietnamské rodiny, které žijí v bytech vlastněnýc­h zaměstnava­telem.

Pokrytectv­í je podle Applebaumo­vé charakteri­stickým rysem maďarského lídra Orbána, který se chytře stylizoval do role nepřítele „imigrace“a Evropské unie. Dle ní sice Orbánova protiimigr­ační rétorika dosáhla hladiny hysterie, jeho vláda ale umožnila více než 19 tisícům lidí, včetně některých vysoce postavenýc­h Syřanů, aby si povolení k pobytu v zemi koupili skrze takzvaná „zlatá víza“.

Pokrytectv­í nesouvisí jen s migrací. Kaczyński, „populistic­ký“lídr Polska, brojí proti údajné síti polských exkomunist­ů a tvrdí, že vydělávají díky bývalému státnímu majetku. Nedávno byl však obviněn, že kontrolova­l firmu, která v 90. letech získala od státu pozemky, na nichž chce postavit mrakodrapy, napsala publicistk­a.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia