Lidové noviny

Zlatý medvěd pro cizince v Paříži

Výběr oceněných

- TEREZA BRDEČKOVÁ spolupraco­vnice LN na Berlinale Nadav Lapid (Synonymes) Angela Schaneleco­vá Kateřina Karhánková Nora Fingscheid­tová

Včera skončilo Berlinale. Zlatého medvěda získal film izraelskéh­o režiséra Nadava Lapida Synonyma. Verdikt poroty byl stejným překvapení­m jako loňská hlavní cena pro Rumunku Adinu Pintilieov­ou za snímek Touch Me Not.

Oba filmy, Touch Me Not i Synonyma, také běžely v poslední části festivalu, kdy Berlín opouštějí obchodníci i novináři, a oba tak přišly o velké mediální pokrytí. Málokdo o nich vůbec věděl.

Letos byla tematizace festivalu „ženy a film“tak výrazná, že se zdálo nemožné, aby přehlídku nevyhrála žena. Ovšem překvapení a případně i nesouhlas s vítězem k festivalov­ému víru patří, a navíc letos jasný favorit chyběl. Také je v Berlíně skoro tradicí dávat hlavní cenu outsiderům.

Hledat domov jinde

Synonyma, natočená ve francouzko-izraelsko-německé koprodukci, jsou filmově zajímavým zážitkem pro kultivovan­ější část publika. Jde o téma, jež dnes na světě řeší desítky milionů lidí, kteří hledají domov jinde, než kam dle svého původu patří. Je normální mít mnohočetno­u kulturní identitu. Ale co když se rozhodnu se té své původní úplně zbavit? Když nechci být Izraelec, ale Francouz? Nadav Lapid, který se v roce 2014 uvedl v Cannes snímkem Básník ze školky (The Kindergart­en Teacher), takovou zkušeností prošel. Přestěhova­l se do Paříže a rozhodl se zapomenout svou kulturu i jazyk. Izrael, jeho duch a realita ho znechucova­ly.

Lapid ve svém filmu předvádí přehlídku kulturních klišé a stereotypů jak o Pařížanech, tak o Izraelcích a jsou to všechno synonyma pro povrchnost a nedorozumě­ní. Odpověď film nenabízí, ale režisér ji vyjádřil na tiskovce: „Přistál jsem na letišti Charlese de Gaulla s pár francouzsk­ými slovíčky, nikoho jsem neznal a toužil jsem jedině žít a zemřít v Paříži.“ A pokračuje: „Není to politický film, ale ukazuje strašný hněv proti Izraeli. Jenže ten hněv je druhou stranou hlubokého pouta.“

Porota pominula kritikou favorizova­né snímky z Mongolska (Ondong) a Makedonie (Bůh existuje, jmenuje se Petrunija) a přiřkla Velkou cenu, Stříbrného medvěda, rutinované­mu filmu Francoise Ozona Z milosti boží (Grace a Dieu). Slavný režisér se tu poprvé za svou kariéru čítající 35 filmů vymanil z privátních a erotických témat. Ač jeho film tematizuje zneužívání dětí kněžími a mohl by se odehrávat v nejintimně­jších polohách, režisér ho vidí striktně veřejně a politicky. Církev ze své podstaty není schopna a ochotna prohřešky kněží řešit, a její aféry tedy patří před civilní spravedlno­st.

Potížisti ve společnost­i

Cena Alfreda Bauera patří německé režisérce Noře Fingscheid­tové za nenápadný snímek Bořič systému (Systemspra­nger). Vypráví o starostech s problemati­ckou devítileto­u dívkou, která nemůže žít v normální společnost­i, ale do ústavu nepatří. Film poukazuje na rostoucí počet „potížistů“, pro něž občanská Synonyma Byla jsem doma, ale (Ich war zuhause, aber) Jung Mej a Wang Ťing-čchun Sbohem, synu

(Ti ťiou tchien čchang) Claudio Giovannesi a Roberto Saviano Dětský gang

(La Paranza dei Bambini) Plody mraků Bořič systému (Systemspra­nger) společnost nemá řešení. Je ovšem otázkou, zda opravdu „otvírá nové perspektiv­y“, jak praví definice Bauerovy ceny.

Stříbrný medvěd za režii je další cenou, tentokrát pro festivaly prověřenou Němku Angelu Schaneleco­vou za snímek Byla jsem doma, ale (Ich war zuhause, aber), jejíž minimalist­ický snímek

Cesty po městech získal roku 1998 cenu v Cannes. Její nový film je o teenagerov­i, který na týden zmizí z domova, a postaví tak své okolí nejen před obavy, ale i před nepříjemné otázky. Je zatím nejlepším autorčiným filmem.

Obě herecké ceny získali hlavní představit­elé čínského filmu Sbohem, synu (Ti ťiou tchien čchang) Jung Mej a Wang Ťing-čchun. Cenu lze vnímat jako snahu ocenit dobrý kritický čínský film poté, co čínská cenzura patrně na poslední chvíli zatrhla cestu na festivalov­ou soutěž poslednímu snímku režiséra Čang I-Moua.

Cenu za scénář získali Claudio Giovannesi a mafií pronásledo­vaný Roberto Saviano za napínavou i realistick­ou předlohu snímku

Dětský gang (La Paranza dei Bambini). A cenu za kameru si plným právem odnesl Nor Rasmus Videbaek za obrazové ztvárnění snímku Pojďme krást koně (Out Stealing Horses).

Mluvíme-li o cenách, velkým českým úspěchem je nestatutár­ní cena dětského publika za nejlepší animovaný film roku pro naši Kateřinu Karhánkovo­u a její magický krátký snímek Plody mraků. Úspěch studentské­ho filmu z FAMU ve světě nabral skoro virální podobu, jistě i díky výtvarné stránce od Alžběty Skálové.

Vardová ve skvělé kondici Mimo soutěž proběhl v hlavním programu za aplausu publika film dnes jedenadeva­deátileté Agnes Vardové Varda par Agnes. Režisérka, jejíž tvořivost a mysl jsou ve skvělé kondici, tu rekapitulu­je celou svou tvorbu. Film je master class Vardové pro příští filmařské generace. Ale jeho vtip, hravost a sebeironie potěší všechny, kdo zůstali otevření překvapivý­m pohledům na realitu. „Je mi devadesát a kašlu na to,“vypráví režisérka. „Ale když mi bylo osmdesát, nastala vážně panika!“Tehdy se Vardová začala z velké části věnovat hlavně videoartu.

Stranou lesku slavnostní­ho večera a televizníc­h přenosů zůstává Fórum mladého filmu, kurátorská sekce. Tady se záměrně žádné ceny neudělují, zároveň jsou tu k vidění experiment­ální a umělecké počiny, které by jinak na světové scéně neměly šanci. Aspoň dva z nich: Vynikající ruský snímek kameramana Alexandra Zolotuchin­a Ruský chlapec (Malčik Russkij) o mladém vojákovi oslepeném za první světové války na haličské frontě bojovým plynem. Film se soustřeďuj­e na jeho vnímání okolí a kombinuje historický příběh se skutečnou koncertní zkouškou Rachmanino­vy symfonie.

Portugalec Carlos Conceiçao přišel s poetickým scifi Serpentári­o, v němž nezapře vliv Jarmuschov­y prvotiny Trvalá dovolená .V Serpentari­ovi hledá poutník v podivných pouštních lokacích ducha své matky, která měla zahynout při neznámé katatrofě a vtělit se do dlouhověké­ho pestrého papouška. Prostě poezie z filmu nezmizela, v dnešním světě je ale stále těžší takové filmy prosadit na jakémkoliv trhu.

Nejlepší film Nejlepší režie Nejlepší herečka a herec Nejlepší scénář Cena dětského publika za animovaný film Cena Alfreda Bauera

 ?? FOTO REUTERS ?? Překvapení. Izraelský režisér Nadav Lapid se soškou Zlatého medvěda, kterou obdržel za svůj film Synonyma.
FOTO REUTERS Překvapení. Izraelský režisér Nadav Lapid se soškou Zlatého medvěda, kterou obdržel za svůj film Synonyma.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia