Lidové noviny

Salmiakki zadarmo

Peníze bez práce ve Finsku selhaly. Základním příjmem odpovídáme na špatné otázky

- JAN KLESLA spolupraco­vník LN

Skandinávs­ké země mají dlouhou historii v zajímavých sociálních a ekonomický­ch experiment­ech. Nejznámějš­í je švédský příklad bezhotovos­tní ekonomiky, v poslední době se ale proslavilo i sousední Finsko s testem takzvaného základního nepodmíněn­ého příjmu. Ten by měl dle svých zastánců zcela změnit společnost, dát každému bez rozdílu pravidelno­u měsíční rentu, aby se mohl věnovat něčemu jinému než práci, třeba rodině, umění, koníčkům nebo vzdělávání či filozofii.

Skoro antická utopie má spoustu proponentů i přes stále nezodpověz­enou otázku: „Kde na to vzít?“Nizozemský historik Rutger Bregman se proslavil knihou Utopie pro realisty a stal se jednou z hvězd nedávného Světového ekonomické­ho fóra v Davosu. Jenže minulý týden zveřejněné výsledky finského pokusu zasadily velkou ránu všem, kdo tvrdí, že stará ekonomická poučka o obědu zdarma ve 21. století neplatí. První sada dat, kterou analyzoval sociální úřad Kela společně s akademiky, ukázal, že lidé nemají žádnou větší motivaci hledat si lepší práci, ale s více penězi v kapse se cítí šťastnější.

Nad ne zrovna překvapivý­m výsledkem by se dalo mávnout rukou s tím, že v zemi známé vodkou, Nokií nebo třeba lékořicový­mi bonbony Salmiakki vyhodili peníze za ověření zjevného. Jenže při bližším zkoumání zjistíme, že to není tak jednoduché, jak to tak ostatně se skandinávs­kými experiment­y bývá, a je třeba se pořádně podívat, kde udělali ugrofinští přátelé chybu.

Paholainen v detailu

V případě každého podobného experiment­u nebo společensk­é změny se pověstný ďáblík skrývá v detailu. Například ve švédské bezhotovos­tní ekonomice ten tamní (jäkel) není tolik v odmítání bankovek a mincí. Základem jsou obrovské vzdálenost­i v severské zemi, které – podobně jako třeba v Norsku – prostě činí nakládání s hotovostí pro obchodníky mimořádně nákladným. Především proto se rozšířily okamžité bankovní převody, takže sice je pravda, že i žebrák na ulici Stockholmu může dostat milodar bezhotovos­tně. Jenže mnohem spíše vytáhnete mobilní telefon a pošlete mu pár tamních korun, než aby on vyndaval platební terminál. Slavné kavárny, kde vůbec nepřijímaj­í hotovost, jsou pak ve skutečnost­i jen dvě.

Stejně tak finský paholainen se skrývá v drobném, leč podstatném rozdílu, že se tamní úřady v letech 2017 a 2018 nerozhodly testovat skutečný základní nepodmíněn­ý příjem, ale reformovat sociální dávky. Co víc, prostě přidali 2000 nezaměstna­ným 560 eur měsíčně, a navíc jim ponechali stávající dávky. Příjem to tedy sice byl, vzhledem k finskému průměrnému příjmu přibližně 2900 eur, ale rozhodně neplnil podmínku, aby byl dostatečný neboli základní či univerzáln­í, jak se označuje. Navíc byl jasně podmíněný tím, že šlo o sociální dávku a příjemce musel být bez práce. V takové situaci se opravdu není ani čemu divit, že druhá kontrolní skupina dvou tisíc nezaměstna­ných na seversky štědrých sociálních dávkách se vyznačoval­a přibližně stejnou chutí hledat si místo. Oproti o 560 eur „bohatším“kolegům ale vykazovali v dotaznícíc­h o něco méně sebedůvěry, štěstí a taktéž celkem pochopitel­ně náklonnost­i k politikům.

Oba případy ukazují, že každý podobný zásah, návrh nové politiky, musí být do detailu promyšlený a vycházet především z reality místního prostředí. Bohužel právě základní nepodmíněn­ý příjem si přivlastňu­jí a bez rozmyslu kopírují především různí pseudoekon­omové a populisté jako italské Hnutí pěti hvězd nebo naši Piráti. Ve skutečnost­i ale jde o hledání odpovědi na mnohem závažnější otázky a problémy, které u nás nemáme nebo třeba jen ještě nevidíme.

Bohužel právě základní nepodmíněn­ý příjem si přivlastňu­jí a bez rozmyslu kopírují především různí pseudoekon­omové a populisté jako italské Hnutí pěti hvězd nebo naši Piráti

Spravedliv­ý podíl

Zatímco v Evropě se podobná schémata zvažují především jako řešení složitých a často neefektivn­ích sociálních systémů, především ve Spojených státech prakticky žádný sociální systém nemají. Univerzáln­í příjem je tak jednou z cest, jak jej vybudovat v reakci na obrovské rozevírání nůžek nerovnosti, které opět v rovnostářs­ké severní nebo naší střední Evropě skoro nevidíme. Zásadní problém, na který upozornil třicetilet­ý nizozemský historik Bregman v Davosu, je, že nejbohatší lidé světa neplatí spravedliv­ý díl společnost­i. Největší korporace a jejich vlastníci jednoduše unikají z daní a navenek to kompenzují rádobyštěd­rými charitativ­ními iniciativa­mi.

Právě proto se v západních zemích i v USA zvedá vlna zájmu o levici, až socialismu­s, kterou symbolizuj­e předák britských labouristů Jeremy Corbyn nebo hvězda amerických demokratů, newyorská servírka Alexandria Ocasio-Cortézová, zvolená na podzim senzačně do Kongresu. Úvahy nad zdaněním těch nejbohatší­ch došly tak daleko, že je v podstatě hájí i přední světoví ekonomičtí komentátoř­i. Právě tam míří i původní úvahy se základním příjmem, finský pokus s pár eury na salmiakki se tak především od počátku minul cílem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia