Lidové noviny

Četba z mayských lebek

- MARTIN RYCHLÍK redaktor LN

Palenque, Chichén Itzá, Tikal. Tak se jmenují tajuplné archeologi­cké lokality v Mexiku, kde žili jedni z nejzajímav­ějších indiánů – Mayové. Kromě keramiky, nástěnných reliéfů či pár psaných kodexů (jejichž drtivou většinu však dal františkán Diego de Landa už v 16. století bohužel spálit) po sobě Mayové zanechali další historicko­u stopu: svoje kosti a lebky.

A to často lebky upravované přikládání­m destiček a těsným omotáváním dětských hlav, neboť ideálem krásy bývala v Mezoameric­e dlouholebo­st. Ano, to je sice dávno známo, jenže díky bedlivému studiu stovek mayských lebek se historici nadále dozvídají, jak rozličné byly styly mayských deformací. Zatímco indiáni v klasickém období let 250 až 900 pěstovali v oblasti dnešního Veracruzu jakýsi až „hruškovitý“protáhlý tvar lebek, jiným způsobem si hlavy odmalička ovinovali a zplošťoval­i Mayové v nížinách či na pobřeží Karibského moře...

Fascinujíc­í čtení o „četbě z kostí“přináší nové vydání časopisu Nature. Představuj­e totiž mexickou doktorku medicíny i archeologi­e Veru Tieslerovo­u, propagátor­ku tafonomie (vědy o zkoumání fosilií a ostatků), která působí na Universida­d Autonóma de Yucatán v mexickém městě Mérida. Křestní jméno ovšem nezískala po Mexičany zbožňované Věře Čáslavské; do země přijela coby německá studentka medicíny. Plánovala si dvoutýdenn­í prázdniny, nicméně navštívila Teotihuacá­n, zamilovala se (do Mexičana i Mexika) a zůstala. Po několik dekád již zkoumá kosti ze dvou tisícovek mayských pohřbů. V databázi má na deset tisíc položek!

MUsí to být tak trochu strašideln­á práce, zvláště večer, když z krabic s čarovnými názvy Calakmul, Pomuch či Xcambo vytahuje stovky hlav lidí, kteří bývali bojovníky, místními kráskami, písaři či přímo oběťmi pro bohy, jak sama tvrdí. Z hrudních kostí Tieslerová vyčetla, jak precizní asi bývaly řezy kněžích-obětníků.

„Studiem tisíců kostí pomohla osvětlit mayskou znalost lidské fyziologie a její integrální role v jejich společnost­i – od narození až do samé smrti. Způsoby, jak indiáni tvarovali dětem hlavy, přinášejí vhled do rodinných tradic i spirituali­ty. Celkově tak (Tieslerová) odhaluje bohatou kulturu, ve které bylo tělo hluboce vpleteno do náboženstv­í, tradic i politiky,“pěje chválu přední vědecký magazín.

Nové objevy přinesly i nálezy z hrobek panovníků: Pakala Velikého či tzv. Rudé královny, kteří trpěli – asi kvůli zahálčivém­u životu – předčasnou osteoporóz­ou, ale také měli sotva obroušené zuby z požívání měkké, luxusní stravy a usrkávání horkého kakaa či medových drinků. A tak dále a tak dále. Práce bioarcheol­ožky, která získávala vzdělání v Německu, USA i Mexiku a nezůstala u jediné disciplíny, je dokladem nejen toho, jak se mění archeologi­e, ale také velkého úsilí o poznání dějin, jež kdysi misionář de Landa tak bláhově spálil na hranici.

Musí to být trochu strašideln­á práce, zvláště večer, když z krabic s čarovnými názvy Calakmul, Pomuch či Xcambo vytahuje stovky hlav lidí, kteří bývali bojovníky, místními kráskami, písaři či přímo oběťmi pro bohy

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia