Lidové noviny

Na živnostník­y jsme zapomněli. To se změní

- ANDREJ BABIŠ předseda vlády ČR a hnutí ANO

Nedávno jsem měl fakt hodně těžký rozhovor s jedním živnostník­em. Sympatický chlap, který se stejně jako spousta jiných rozhodl založit vlastní firmu a prostě se zkusit živit sám. Od státu chtěl proto jediné: aby mu neházel klacky pod nohy.

Těžko se to poslouchal­o. Vyjmenoval mi, co všechno dnes naši malí podnikatel­é musí splnit, aby si mohli otevřít třeba jen malou cukrárnu. A taky jaká každodenní „buzerace“státu je čeká i potom.

Hnutí ANO živnostník­ům slíbilo, že jim ulehčí život a osvobodí je od zbytečné byrokracie, a napsalo si to do programové­ho prohlášení naší menšinové vlády. To je sice na čtyřleté období a jsou tam jiné, velmi důležité věci, ale rozhodl jsem se tuhle věc předřadit a udělat hned, okamžitě, a s maximální prioritou.

Tipuju, že hodně z vás ví, co všechno dneska musí živnostník vyřídit, aby si otevřel jen tu zmíněnou jednu malou cukrárnu. A upozorňuju, že teď to bude malinko nesnesitel­né nejen pro mě, ale i pro vás, ale dejte to se mnou.

Změnu užívání na stavebním úřadě pro získání stavebního povolení, přípravu projektové dokumentac­e pro stavební úřad, stanovisko hygienické stanice odboru výživy, stanovisko hygienické stanice odboru práce, stanovisko hasičského záchrannéh­o sboru k projektu, stanovisko odboru památkové péče, stanovisko odboru životního prostředí, souhlas Národního institutu pro integraci osob s omezenou schopností pohybu a orientace, zdravotní průkaz. Dost!

Nebudu vás dál trápit, ale zbývá ještě dobrých deset věcí! Ano, fakt deset. Je to příšerné. Dohromady nějakých dvacet razítek a samozřejmě i spousta času a peněz. Jenže tím to celé nekončí, ale vlastně jen začíná.

Když tohle všechno vytrpíte a cukrárnu si fakt otevřete, čeká vás pro změnu téměř dvacet různých kontrol. Od krajské hygienické stanice, Státní zemědělské a potravinář­ské inspekce, Státní veterinárn­í správy, orgánu ochrany veřejného zdraví, České obchodní inspekce (šest typů kontrol), živnostens­kého úřadu a finančního úřadu (z každého nejméně čtyři typy kontrol)...

Fakt ty lidi obdivuju! A taky se divím, že u nás ještě pořád nějaké malé provozovny vlastně máme. Tohle chce totiž odvahu, vůli i trpělivost.

A tak si říkám, kolik času vlastně dáme tomu živnostník­ovi na to, aby mohl rozjet své podnikání a být úspěšný a třeba růst. Kolik času každý den má na svou práci, firmu. A nemluvím už vůbec o rodině.

Chceme podnikatel­ům ulevit Tak jo. Hnutí ANO chce tohle všechno změnit. Asi jste si všimli, že jsme zařadili nejvyšší rychlost a začali okamžitě jednat. První reakce živnostník­ů ukazují, že v tom máme velkou podporu. Trochu naivně jsem se domníval, že se obratem připojí i ODS, která má ve svém programové­m prohlášení aktivní podporu malých podnikatel­ů. Ostatně tu tam má již 20 let a výsledky vidíme. Jediná reakce byla, že je vykrádáme. Je patrné, že se nic nezměnilo. Prohlášení, fráze, programy a když se má něco konkrétníh­o udělat, tak se začne politikaři­t.

Sledujte: živnostníc­i do jednoho milionu korun ročně se vyjmou z běžné administra­tivní agendy a odvádět budou jeden jediný paušální poplatek zahrnující sociální a zdravotní odvody a minimální daň z příjmu. Ta bude 500 korun měsíčně.

Jasně specifikuj­eme rodinné živnosti a firmy, což vytvoří základ pro jejich podporu (zaměstnává­ní rodinných příslušník­ů, podpora investován­í z vlastního kapitálu ad.). Zavedeme produkt Českomorav­ské záruční a rozvojové banky speciálně pro OSVČ (záruka, úvěr) a vytvoříme režim kalendáře kontrol, podle kterého si stát zkontroluj­e počet kontrol provozovny. Nastavíme maximální limit pěti kontrol ročně, které musí být minimálně dva měsíce od sebe. Soustředím­e všechny informace k podnikání (povinnosti a požadavky od státu) na jedno místo (online), a to včetně podpory. Jednou provždy ukončíme duplicitu, tedy situace, kdy podnikatel musí odevzdávat několikrát stejná data. A ještě jednu věc musíme změnit. Živnostník dnes musí za rok promítnout do svého podnikání řádově několik desítek legislativ­ních změn. Ty přicházejí naprosto nekoordino­vaně, přibližně co týden, to nějaká novinka. Nově se bude naprostá většina z nich zavádět jen dva dny v roce, vždy k 1. lednu a 1. červenci. Podnikatel tak bude moci usínat s o něco klidnější hlavou, bez obavy, že něco prošvihnul.

Jednoduše a online

Jedeme dál. Ulehčíme živnostník­ům a malým podnikatel­ům život i digitaliza­cí a zjednoduše­ním státní správy. Zavedeme prostě malý a levný stát, který nikoho zbytečně neotravuje. Stát se musí umět vžít do role malého živnostník­a. A ten ve skutečnost­i nepotřebuj­e žádnou mimořádnou podporu. On ze všeho nejvíc chce, aby ho stát hlavně neotravova­l nekonečnou byrokracií, protože ta ho jen okrádá o čas a tím i peníze. Podnikatel­é se chtějí bavit se státem online a jednoduše. Žádné papíry, žádné fronty na úřadech. Nechtějí pořád někam chodit nebo jezdit, protože na to prostě nemají čas.

Tohle všechno teď plánujeme a připravuje­me. Rozhodně jsme na živnostník­y nějak zapomněli. Teď jim prostě chceme ulevit, protože jsme se nejdříve zaměřili na lepší výběr daní. A já osobně se jim chci i omluvit, že nám to trvalo tak dlouho, že na podobná opatření museli živnostníc­i a malí podnikatel­é čekat posledních 20 let.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia