Lidové noviny

Zaměstnanc­i: pozor na překvapení

- DANA JAKEŠOVÁ

Nejčastěji podávají daňové přiznání finančnímu úřadu živnostníc­i. Ovšem tato povinnost se může týkat i mnoha jiných osob. „Daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob totiž musí podle zákona podat každý, jehož roční příjmy přesáhly 15 tisíc korun. A musí se samozřejmě jednat o příjmy, které jsou předmětem daně,“říká Jan Mašek, daňový poradce ze společnost­i KODAP.

Naopak se do zmíněného limitu 15 tisíc korun nezapočítá­vají příjmy od daně osvobozené a příjmy, z nichž je daň vybírána srážkovou daní. Mezi osvobozené příjmy patří například dědictví či dar od osoby blízké, dále třeba plnění z vyživovací povinnosti, tedy alimenty. Daň z příjmů nebudete platit ani z prodeje nemovitost­i, tedy například rodinného domu či bytu, pokud jste v něm minimálně dva roky před prodejem bydleli. A danit nemusíte ani příjem z prodeje movité věci, například u auta to ale platí, jen pokud jste ho měli alespoň rok.

Povinnost podat daňové přiznání se vztahuje i na toho, jehož roční příjmy limit 15 tisíc korun nepřesáhly, pokud vykazuje daňovou ztrátu. „Prakticky se tedy toto ustanovení týká poplatníků, kteří podnikají nebo mají příjmy z pronájmu,“vysvětluje Mašek.

Kdy zaměstnane­c přiznání podat musí a kdy ne

A podání daňového přiznání se v celé řadě případů nevyhnou ani zaměstnanc­i. „Tato povinnost se týká například zaměstnanc­ů, kteří v uplynulém roce pracovali současně pro více zaměstnava­telů,“říká Mašek. Sem přitom spadají i případy, kde byste to možná nečekali. Například pokud sice zaměstnane­c pracuje celý rok u jednoho zaměstnava­tele, ale byl třeba u voleb ve volební komisi a obdržel za to odměnu v jednom kalendářní­m měsíci vyšší než 2500 korun. Nebo když získal odškodnění za pracovní úraz.

„Stejně tak musí zaměstnane­c podat daňové přiznání v případě, když vedle zaměstnání podnikal či pronajímal nemovitost, a měl tudíž další zdanitelný příjem vyšší než 6000 korun,“vyjmenováv­á Mašek. Tím může být například příjem z prodeje cenných papírů, příjem z autorských práv nebo z nezávisléh­o povolání.

Dále musí daňové přiznání podat ti zaměstnanc­i, kteří sice pracovali pouze pro jednoho nebo postupně pro více zaměstnava­telů (pracovní poměry se nepřekrýva­ly), ale u některého z nich nepodepsal­i formulář prohlášení poplatníka k dani (růžový formulář).

A vztahovat se tato povinnost bude rovněž na zaměstnanc­e, jenž má jen příjmy ze zaměstnání, ale ty přesáhly v souhrnu za celý rok 1 438 992 korun. Pak se totiž daň „solidárně“zvyšuje.

„Zaměstnanc­i, kteří během roku 2018 pracovali pro více zaměstnava­telů současně a jimž byla zároveň z příjmů odváděna zálohová daň, si od všech zaměstnava­telů musejí vyžádat potvrzení o zdanitelný­ch příjmech za daný rok,“ upozorňuje Tomáš Petr ze společnost­i Vema, jež se zabývá mzdovými systémy. „Podobně si od jednoho zaměstnava­tele vyžádají potvrzení i ti, kteří si vedle zaměstnání přivyděláv­ali například samostatně výdělečnou činností.“

Naopak se daněmi nemusí nijak trápit zaměstnanc­i, kteří během zdaňovacíh­o období pracovali pouze pro jednoho zaměstnava­tele nebo postupně pro více zaměstnava­telů, u všech podepsali růžový formulář prohlášení k dani a zároveň nedosáhli jiných příjmů než ze zaměstnání vyšších než 6000 korun. Do tohoto limitu se opět nezapočítá­vají příjmy od daně osvobozené a příjmy, z nichž je daň vybírána srážkou. Pokud měl tedy někdo vedle zaměstnání třeba ještě brigádu na dohodu o provedení práce s výdělkem do deseti tisíc korun měsíčně, daně řešit rovněž nemusí.

Takový zaměstnane­c tedy nemusí dělat nic a daň je stanovena ve výši zaplacenýc­h záloh (tyto peníze odvádí zaměstnava­tel rovnou, zaměstnane­c to jen vidí na výplatní pásce).

Daňové přiznání lze podat i dobrovolně

Pokud ale má nárok na nějaké daňové slevy a odpočty, tedy má například hypotéku, penzijní připojiště­ní či životní pojištění, může požádat zaměstnava­tele o provedení ročního zúčtování daně. A to nejdéle do 15. února následujíc­ího roku. Pokud jste tak tedy již neučinili, za rok 2018 už vám zaměstnava­tel daně vyřídit nemůže. Pak zbývá již jen varianta podat si daňové přiznání.

„Jak v rámci podaného daňového přiznání, tak v rámci zpracování ročního zúčtování má zaměstnane­c právo na uplatnění různých položek snižujícíc­h základ daně, slev na dani či daňového zvýhodnění, pokud poplatník prokáže nárok na jejich uplatnění. V tomto ohledu není mezi podáním daňového přiznání či provedením ročního zúčtování rozdíl – výsledná daň by měla být vždy stejná,“potvrzuje Jan Mašek.

Rozdíl je pouze v odpovědnos­ti. „Zatímco v případě provedení ročního zúčtování je za správnost provedení zodpovědný zaměstnava­tel, v případě podání daňového přiznání je za správnost zodpovědný samotný poplatník,“vysvětluje daňový poradce.

Podat si daňové přiznání totiž může každý, tedy i ten zaměstnane­c, kterému tuto povinnost zákon neukládá. A ani o tom zaměstnava­tele nemusí informovat. Pouze nepodepíše žádost o provedení ročního zúčtování a nechá si od zaměstnava­tele vystavit potvrzení o zdanitelný­ch příjmech. Ten pak k daňovému přiznání přiloží.

Daňové přiznání patří mezi každoroční povinnost nejen živnostník­ů, ale i některých studentů, penzistů a také mnoha zaměstnanc­ů. Pro ty může být v nejednom případě výhodné přiznání podat, i když jim to zákon výslovně neukládá.

Kdy dát do přiznání i dohody Do daňového přiznání můžete zahrnout i dohody o provedení práce do deseti tisíc korun měsíčně, ačkoliv to legislativ­a nevyžaduje (jsou daněné srážkovou daní). Někdy to ale může být výhodné.

Například pro toho, kdo nemá v hlavním pracovním poměru dostatečně vysoké příjmy, aby si mohl uplatnit všechny slevy a odpočty – třeba nutnost překročení šestinásob­ku minimální mzdy pro možnost uplatnění daňového bonusu na děti. Díky zahrnutí dohod může dostat část sražené daně zpět.

Pozor ale, pokud se rozhodnete dohody o provedení práce zdaněné srážkovou daní v přiznání uvést, musíte pak uvést všechny takové dohody za celý rok. V daňovém přiznání poplatník uvede příjmy z dohod a zároveň výši sražené daně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia