Lidové noviny

Dohody o práci jsou výhodnější

-

Spříchodem roku 2019 došlo v pracovní oblasti k několika pozitivním změnám. Jedna z nich se týká i dohody o pracovní činnosti, která je často využívána u přivýdělků. Po loňském zvýšení stropu příjmů ze závislé činnosti, které lze zdaňovat srážkovou daní, na 2500 korun se tak dohoda o pracovní činnosti letos dočkala dalšího zvýhodnění.

Nově zde došlo ke zvýšení vyměřovací­ho základu, tedy limitu, nad který jsou pracovníci povinni odvádět příspěvky na sociální a zdravotní pojištění. Z původních 2500 korun se tato hranice od 1. ledna 2019 zvýšila na 3000 korun hrubého měsíčně.

„Brigádníků­m díky tomu vzrostla čistá mzda a zároveň je možné úměrně navýšit jejich rozsah práce osvobozený od povinných odvodů,“vysvětluje Ondřej Wysoglad, ředitel personální agentury Adecco ČR a SK.

Avšak pozor, práce na dohodu o pracovní činnosti se vyplatí především osobám, které si touto formou přivyděláv­ají k práci u jiného zaměstnava­tele, a dále lidem, za něž sociální a zdravotníh­o pojištění platí stát. Typicky jde o studenty, důchodce, případně matky na rodičovské dovolené. Pokud nepatříte do žádné z těchto skupin, práce na dohodu o pracovní činnosti už pro vás tak výhodná nebude.

„Osob, které nepatří do žádné z těchto skupin, a povinné odvody za ně tedy nehradí ani stát, ani jiný zaměstnava­tel, se v případě příjmů z dohody o pracovní činnosti do 3000 korun měsíčně týká pouze osvobození od plateb sociálního, nikoli zdravotníh­o pojištění. U zdravotníh­o pojištění musí i osoby se zaměstnání­m malého rozsahu hradit tzv. minimální zálohy osob bez zdanitelný­ch příjmů,“upozorňuje závěrem Wysoglad.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia