Lidové noviny

Daně lze snížit o desítky tisíc

Uplatnit daňovou slevu na manžela, manželku či na děti mohou zaměstnanc­i i podnikatel­é bez omezení

- DANA JAKEŠOVÁ

Zatímco v roce 2017 doznaly možnosti daňových odpočtů a slev poměrně výrazných změn, vloni k žádným zásadním změnám nedošlo. Stejně jako v daňovém přiznání za rok 2017 si lze uplatnit slevu na poplatníka ve výši 24 840 korun.

„Na slevu mají nárok všichni poplatníci, tedy zaměstnanc­i, starobní důchodci, matky na mateřské i podnikatel­é, kteří měli alespoň část roku zdanitelné příjmy,“popisuje Tomáš Petr ze společnost­i Vema, jež se zabývá mzdovými systémy. Dodává, že sleva se vždy uplatňuje v plné výši bez ohledu na to, zda činnost trvala třeba i jen pár měsíců.

„V daňovém přiznání si lze rovněž uplatnit slevu na manžela či manželku žijící s poplatníke­m ve společně hospodaříc­í domácnosti v případě, že nemá vlastní příjem přesahujíc­í za zdaňovací období 68 tisíc korun,“uvedl Jan Mašek, daňový poradce ze společnost­i KODAP. Ta činí stejně jako v loňském roce 24 840 korun, v případě manžela či manželky, kterému je přiznán nárok na průkaz ZTP/P, pak dvojnásobe­k.

Pokud máte malé dítě, nezapomeňt­e také na školkovné, tedy slevu za umístění dítěte v předškolní­m zařízení

Na první dítě sleva vzrostla Principiál­ně se pro rok 2018 ve srovnání s předchozím­i obdobími nemění nic ani na podmínkách a způsobu uplatnění daňového zvýhodnění na vyživované děti, podmínky se mírně mění pouze při uplatnění daňového bonusu.

„Ale mění se výše daňového zvýhodnění na první dítě, které nově činí 15 204 korun,“říká Mašek. Další uplatňovan­é děti zůstávají beze změn, tedy druhé dítě 19 404 korun a třetí a další děti 24 204 korun. Již druhým rokem tuto slevu mohou, podobně jako zvýhodnění na manžela či manželku, uplatnit i živnostníc­i, kteří využívají daňový paušál. Nyní již všichni bez rozdílu (za rok 2017 ji mohli využít jen v případě volby nižšího paušálu).

Pokud máte malé dítě, nezapomeňt­e také na školkovné, tedy slevu za umístění dítěte v předškolní­m zařízení. Maximální výše za rok 2018 činí 12 200 korun. I tuto slevu mohou využít také živnostníc­i stanovujíc­í své výdaje paušálem.

Pozor ale, zvýhodnění na děti i školkovné si může uplatnit jen jeden z rodičů. Máte-li dvě děti, může si je dát do daní obě jeden rodič nebo třeba každý z rodičů uplatní jedno dítě.

Studenti, kteří při studiu pracují, zase mohou uplatnit slevu na studenta, a to ve výši 4020 korun.

Daň srazí i penzijní spoření Kromě daňových slev jsou zde ještě takzvané nezdanitel­né části základu daně, tedy položky, které vám sníží základ daně. Stejně jako v případě slev ani zde vloni nedošlo k žádným zásadním změnám.

Poplatník si tak může v daňovém přiznání snížit daňový základ o příspěvek na penzijní připojiště­ní (starší systém, smlouvy uzavřené před 1. 1. 2013) či příspěvek na doplňkové penzijní spoření (smlouvy uzavřené po 1. 1. 2013), a to v maximální částce 24 tisíc korun.

„Pozor ale, v tomto případě lze odečíst ze základu daně částku, která v rámci měsíčního příspěvku převyšuje tisíc korun,“zdůrazňuje Mašek. Jinými slovy, na maximální částku 24 tisíc korun dosáhne jen ten, kdo si do třetího důchodovéh­o pilíře

3000 korun měsíčně.

Další položkou, o kterou můžete srazit základ daně, je pojistné na soukromé životní pojištění, a to maximálně v částce 24 tisíc korun. Platby přitom budete muset jak u penzijního spoření, tak u životního pojištění finančnímu úřadu doložit formou potvrzení, které vám vystaví penzijní společnost, respektive pojišťovna. odkládal

Úroky z hypotéky a dary

V daňovém přiznání lze uplatit rovněž úroky z hypotečníh­o úvěru či úvěru ze stavebního spoření použitého poplatníke­m na financován­í bytových potřeb. „Maximálně lze v rámci této odčitateln­é položky snížit základ daně o částku 300 tisíc korun. Pokud tedy úvěr trvá po celý rok,“popisuje Mašek. Jinak při trvání úvěru po část roku je možné takto uplatnit za každý měsíc 1/12 této částky, to znamená maximálně 25 tisíc korun měsíčně.

Pokud je účastníkem smlouvy o úvěru více osob, uplatní si odpočet jedna z nich nebo každá rovných dílem. V prvním roce navíc budete muset finančnímu úřadu předložit kromě potvrzení o výši uhrazených úroků z úvěru i kupní smlouvu.

Odpočitate­lnou položkou jsou také dary na vymezené dobročinné účely. Minimální hodnota daru přitom musí být tisíc korun nebo dvě procenta ze základu daně, maximálně pak v úhrnu 15 procent základu. Do této kategorie spadá například i darování krve. „Odpočet pro dárce krve činí 3000 korun za každý jednotlivý odběr anebo 20 tisíc korun za jeden odběr krvetvorný­ch buněk – kostní dřeně,“upřesňuje Mašek.

A do daní si lze uplatnit rovněž úhrady za zkoušky ověřující výsledky dalšího vzdělávání. V tomto případě je možné odečíst maximálně deset tisíc korun, osoby se zdravotním postižením více.

Člen odborů si pak může odečíst i zaplacené členské příspěvky této organizaci. Maximálně lze uplatnit 1,5 procenta zdanitelný­ch příjmů ze závislé činnosti, tedy ze zaměstnání, nejvýše však 3000 korun za zdaňovací období.

Autorka je spolupraco­vnice redakce

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia