Lidové noviny

Státu jsem předala část know-how

Jitka Logesová (46)

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

LN Rodinu máte v Německu, na týdenní bázi dojíždíte z Mnichova do Prahy. Jak lze zkombinova­t vysoké pracovní nasazení, rodinný život, a ještě k tomu dojíždění?

Do Mnichova jsme se s manželem odstěhoval­i v roce 2001, tehdy se nám narodilo i první dítě. Od té doby dojíždím pravidelně za prací do Prahy, takže už jsme si jako rodina na toto aranžmá poměrně zvykli. Manžel je také advokát, takže je rovněž hodně pracovně vytížený, což nám myslím podstatně pomáhá ve vzájemném pochopení naší pracovní situace. Vždycky jsem navíc měla štěstí, že jsme našli mladé dámy (aupair), které s námi sdílely domácnost a pomohly s péčí o děti.

LN Do Wolf Theiss jste nastoupila jako specialist­ka na interní šetření prováděné ve společnost­i za účelem podezření z protiprávn­ího či neetického jednání. To je agenda, které se ve velkém věnuje takzvaná velká čtyřka (auditorské firmy KPMG, Deloitte, Pricewater­houseCoope­rs a EY – pozn. red.). Jak jim můžete konkurovat?

Historicky korporátní šetření skutečně původně prováděla zejména „velká čtyřka“a další podobní poradci. Nebylo ani nic, o co by advokátní kanceláře tehdy moc stály. Situace se ale za posledních deset let podstatně změnila.

Většina našich klientů jsou velké mezinárodn­í korporace, které v důsledku mezinárodn­í obchodní činnosti mohou spadat do působnosti různých zahraniční­ch úprav. Tyto kauzy už dnes řeší především specializo­vané advokátní kanceláře, protože je třeba správně vyhodnotit dopady různých právních úprav, mimo jiné i z toho důvodu, že většina takovýchto případů často končí soudním sporem.

Pokud advokátní kancelář nedisponuj­e například dostatečný­m technologi­ckým vybavením, je možné expertizu subkontrah­ovat. Velmi často v takových případech advokátní kanceláře spolupracu­jí právě s „velkou čtyřkou“. LN Proč se mají společnost­i raději obracet na advokáty než třeba na poradce z „velké čtyřky“?

Jde hlavně o oznamovací povinnost orgánům činným v trestním řízení, kterou musí splnit každý, kdo se dozví o možném spáchání určitých trestných činů, třeba úplatkářst­ví. Tato povinnost se na advokáty nevztahuje. Ve většině případů, na nichž jsem pracovala, skutečně nešlo vyloučit, že v procesu šetření narazíme na nějaké podezření z korupčního jednání.

Dalším argumentem je povinnost mlčenlivos­ti, jež se nevztahuje na auditory ani zaměstnanc­e „velké čtyřky“či jiných poradců, a naopak skýtá ochranu advokátům, respektive informacím, jež advokát v souvislost­i s prováděním šetření získá. Pokud provádíme šetření, policie z nás prostě nemůže žádné takové informace dostat.

Vystudoval­a Právnickou fakultu ■

UK. Přes 22 let pracovala v advokátní kanceláři Kinstellar

(dříve Linklaters).

Sedm měsíců působila

■ na Nejvyšším státním zastupitel­ství, kde zpracováva­la metodiku po novele zákona o trestní odpovědnos­ti právnickýc­h osob.

Je také spolupředs­edkyní

■ protikorup­ční komise Mezinárodn­í advokátní komory.

LN Jaký jste měla před příchodem na NSZ vztah k trestnímu právu?

V mé předchozí advokátní kanceláři jsem před zhruba osmi lety založila a vedla regionální praxi zaměřenou na compliance, risk a interní šetření. Poradenstv­í poskytovan­é v rámci této praxe úzce souviselo s problemati­kou trestní odpovědnos­ti právnickýc­h osob. Kromě již shora zmíněné role v protikorup­ční komisi IBA jsem navíc jediným zástupcem za Českou republiku ve FraudNet, což je exkluzivní síť specialist­ů na vyhledáván­í majetku z trestné činnosti.

Dlouhodobě se tedy zabývám zejména trestní odpovědnos­tí právnickýc­h osob a s tím souvisejíc­í problemati­kou compliance. LN Státní správa je ale úplně jiné pracovní prostředí než advokátní kancelář. Bylo pro vás něco v tomto ohledu překvapivé?

Kolegové mne zrazovali a upozorňova­li, že se budu hodně divit. Rozdílů mezi prací ve veřejném a soukromém sektoru je přirozeně hodně. Oproti advokacii je to v určitém pohledu určitě méně akční práce. Advokáti musí mít velmi proklients­ký přístup, což státní zastupitel­ství logicky nemá. Rozdílným přístupem je ovlivněna řada věcí, kterým jsem se musela přizpůsobi­t. Tým, v němž jsem pracovala, byl relativně malý, ale dynamický. Na advokacii je skvělá právě ta dynamičnos­t a možnost vymýšlet nové věci.

O provádění interního šetření ve firmách, kde se zjišťuje, zda v nich nedochází k nezákonném­u či neetickému jednání, se perou především poradci takzvané velké čtyřky. Konkurenčn­í výhodou advokátů je, že policii nemusí hlásit podezření ze spáchání trestného činu. „Ve většině případů, na kterých jsem pracovala, nešlo vyloučit, že narazíme na podezření z korupčního jednání,“říká Jitka Logesová, řídící partnerka Wolf Theiss.

LN Bylo složité si po odchodu z NSZ najít nové angažmá?

Na našem trhu není mnoho právníků stejně úzce specializo­vaných, jako jsem já, navíc v kombinaci s mezinárodn­ím záběrem. Hledala jsem tedy mezinárodn­í kancelář, která by mi v tomto ohledu poskytla potřebné zázemí a příležitos­t pro spolupráci.

Vybrala jsem si Wolf Theiss proto, že je to mezinárodn­ě silná značka, což je pro mé klienty při výběru poradce na provedení korporátní­ch šetření velmi podstatná podmínka. Pro tuto kancelář je navíc náš region velmi důležitý. Nemůže si dovolit český trh opustit, jak se tomu stalo v případě některých mezinárodn­ích kanceláří.

LN Do kanceláře jste nastoupila společně s exministre­m spravedlno­sti Robertem Pelikánem. Jak se vám spolu pracuje?

Mně se s Robertem pracuje velmi dobře a velmi si ho vážím. Jeho specializa­cí je sporná agenda a soutěžní právo, je ale je i členem týmu korporátní­ch šetření. Hlavně je to ale výborný právník.

Spolupraco­vali jsme spolu už v minulosti v advokátní kanceláři Linklaters. V době, kdy Robertovi končilo funkční období, jsem i já končila na NSZ. Tehdy jsme si řekli, že by bylo příjemné spolu zase pracovat.

LN Objevily se informace, že v kanceláři probíhají nějaké větší změny. Jak to je?

Změny souvisí se změnou management­u ve Vídni, kde máme centrálu, a s rozšiřován­ím kanceláře. Cílem také je jednotlivé kanceláře více integrovat a podpořit vytváření nadregioná­lních praxí. Právě praxe korporátní­ho šetření, kterou vedu z Prahy, je vhodným příkladem. Zůstáváme ale především kanceláří, jež poskytuje úplný poradenský servis korporátní­m klientům.

 ?? FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Do práce na koloběžce jezdí posledních šest let. „Je to rychlý a navíc zdravý způsob pohybu po městě,“říká Jitka Logesová, řídící partnerka pražské pobočky advokátní kanceláře Wolf Theiss.
FOTO MAFRA – DAN MATERNA Do práce na koloběžce jezdí posledních šest let. „Je to rychlý a navíc zdravý způsob pohybu po městě,“říká Jitka Logesová, řídící partnerka pražské pobočky advokátní kanceláře Wolf Theiss.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia