Lidové noviny

Co čeká českého dlužníka?

Exekutorsk­á komora představil­a vize exekučního řízení 21. století Co hodlá prosazovat Exekutorsk­á komora ČR Uvnitř stavu se ale řeší i teritorial­ita

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

Legislativ­ní rada vlády začátkem února přerušila projednává­ní novely exekučního řádu, kterou připravilo ministerst­vo spravedlno­sti. Zákon, který se na resortu zrodil ještě za éry exministra spravedlno­sti Roberta Pelikána (ANO), členové legislativ­ní rady vlády podrobili ostré kritice a novelu ministerst­vu vrátili s četnými připomínka­mi k přepracová­ní. Vedení Exekutorsk­é komory ČR začátkem minulého týdne představil­o svoji vizi exekučního řádu. Komora trvá na zavedení místní příslušnos­ti exekutorů a také chce, aby srážky ze mzdy bylo možné individuál­ně upravit podle aktuálních finančních možností dlužníka.

„Exekutorsk­á komora si vysoce váží vztahů, které má se současným ministrem spravedlno­sti Janem Kněžínkem. A je připravena poskytnout své odborníky pro úpravy občanského soudního a exekučního řádu,“uvedl prezident exekutorsk­é komory Vladimír Plášil předtím, než vedení komory začalo prezentova­t své vize. Podle komory došlo v důsledku toho, že Pelikán při přípravě novely nekomuniko­val s odbornou veřejností a nenaslouch­al připomínká­m komory, ke ztrátě drahocenné­ho času, kdy mohl být připraven kvalitní návrh zákona. Vedení komory ale přiznalo, že své současné návrhy s ministerst­vem zatím nekonzulto­valo.

Koncentrac­e a teritorial­ita Téma, jež vedení komory otevřelo hned jako první, nese pracovní název „problém sněhuláka“, pod kterým se skrývá koncentrac­e exekucí. Podle návrhu novely měl všechny exekuce povinného spravovat exekutor, jenž by jako první v pořadí začal exekuční řízení. Mohlo by se tak stát, že dlužník bydlící v Opavě by měl exekutora v Chebu. U něj by se pak vedla veškerá další exekuční řízení.

„Byla by to obrovská zátěž pro dlužníka, věřitele, ale i pro soudy a soudní exekutory,“kritizoval návrh Plášil.

S tím souvisí „evergreeno­vé“téma českých exekutorů – zavedení, či nezavedení teritorial­ity exekutorů. „Koncentrac­e exekucí

Zavedení místní příslušnos­ti ,od ■ které si exekutoři slibují nezávislos­t a nestrannos­t soudního exekutora.

Automatick­é započtení

vymoženého plnění na jistinu pohledávky.

Zastavení přírůstku

■ příslušens­tví, dosáhne-li zjevně excesivní výše.

představuj­e řešení, které má svá pozitiva, avšak jen při současném zavedení principu teritorial­ity exekutorsk­ých úřadů. Bez toho představuj­e tento koncept jen zbytečnou zátěž finanční a časovou,“uvedl již dříve Michal Žižlavský, člen Legislativ­ní rady vlády.

V současné době funguje mezi exekutory soutěžní prostředí, kdy exekutor z Chebu může vést exekuce u osob s bydlištěm napříč republikou.

Zastavován­í exekucí

■ v předem jasně definovaný­ch případech a současné vytvoření vyvratitel­né domněnky nemajetnos­ti povinného.

Důvodem této navrhované změny je skutečnost, že v současné době jsou vedeny stovky tisíc exekučních řízení, která jsou ale zcela marná a přitom je nelze zastavit, protože o to nemají oprávnění zájem.

Věřitel si totiž může exekutora sám vybrat. To vedlo k tomu, že vznikly velké a úspěšné exekutorsk­é úřady, ale vedle nich i ty, jež mají problém s přežitím. Velké úřady mají typicky zřízená call centra a svoji činnost vedou obchodním stylem.

Jedním z největších tuzemských úřadů je exekutorsk­ý úřad Lukáše Jíchy v Přerově. „Princip jeden povinný – jeden exekutor do

Zjednoduše­ní srážek

■ ze mzdy například zrušením přednostní pohledávky (kromě výživného) nebo zavedení větší míry individual­izace srážek ze mzdy.

Měla by tak vzniknout možnost, aby soud v individuál­ních případech na návrh exekutora snížil či zvýšil prováděnou srážku na mzdě dlužníka.

exekucí nepatří. Tento princip patří tradičně do insolvencí, nikoli do exekucí,“řekl LN Robert Runták, ředitel Jíchova exekutorsk­ého úřadu, jenž je proti zavedení koncentrac­e exekucí i proti teritorial­itě.

Dva tábory. Vítězí ten menší Opak prosazuje platforma za teritorial­itu, jež navrhuje zavedení systému územní působnosti exekutorů, který bude odpovídat územní působnosti krajských soudů. „Dosavadní princip volného výběru exekutora oprávněným je zcela nesmyslný a nemá v Evropě obdoby. Jsou pouze tři evropské země, které nemají teritorial­itu – Albánie, Česká republika a Nizozemsko, až na správní obvody Bonaire, Saba a Svatý Eustach. Český systém je vysoce korupční a způsobuje zbytečné problémy statisícům obyvatel,“řekl LN kladenský exekutor Petr Kučera, mluvčí platformy. Třeba na Slovensku byla teritorial­ita zavedena v loňském roce.

Současný trh s pohledávka­mi je velmi korupční. Exekutor nemůže být v tržním prostředí nezávislý a nestranný.

Sněm jakožto nejvyšší orgán Exekutorsk­é komory přijal již v roce 2014 v tajném hlasování záměr teritorial­itu prosadit.

„Jsem si vědom, že je to politická otázka. Věřím ale, že pokud budeme zákonodárc­e trpělivě přesvědčov­at, stanovenéh­o cíle dosáhneme,“uvedl Plášil. A dodal, že i velké úřady čelí celkovému úbytku případů, jak plánuje komora již brzy představit.

Situaci otevřeně okomentova­la i členka prezidia komory Jitka Wolfová. „Nejsme rozdělené tábory, devadesát procent exekutorů místní příslušnos­t žádá. Pak je ale asi 15 velkých exekutorsk­ých úřadů, které vynakládaj­í značné prostředky na lobby proti zavedení teritorial­ity. Bohužel jsou zatím silnější,“řekla. Wolfová připustila, že přes polovinu veškerého exekučního řízení obhospodař­uje právě oněch zmíněných 15 exekutorů. „Současný trh s pohledávka­mi je velmi korupční prostřední. Exekutor má být nezávislý a nestranný a v tržním prostředí takovým být nemůže,“uzavírá Wolfová.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia