Lidové noviny

Ústavní soudce vyvažovate­l

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ redaktorka LN

Když začátkem minulého týdne vysvětlova­l Tomáš Zima, rektor Univerzity Karlovy, proč podává správní žaloby na prezidenta republiky kvůli nejmenován­í dvou profesorů, seděl po jeho boku prorektor pro akademické kvalifikac­e Aleš Gerloch. Právě Gerlochovi přitom prezident Miloš Zeman přislíbil, že jej navrhne na nejlukrati­vnější právnický post ústavního soudce.

Bývalý šéf pražské právnické fakulty pak čelil otázkám novinářů, zda se nebojí, že by svou účastí u podávání žalob mohla být tato jeho budoucnost ohrožena. Gerloch se ale prý nebojí, protože jde o dvě nesouvisej­ící záležitost­i. A také proto, že má podporu i Pavla Rychetskéh­o, současné hlavy Ústavního soudu.

Justiční kuloáry k tomu nabízejí zajímavou teorii. Dle některých pozorovate­lů jde o silové rozložení Ústavního soudu. Velkou autoritou, s níž názorově souzní část soudců tohoto soudu, je Vojtěch Šimíček. Jde o soudce, který byl jednou z ústředních postav tzv. Baxagate, kdy Šimíček a Josef Baxa, bývalý šéf a nynější soudce Nejvyššího správního soudu (Šimíčkova dřívějšího působiště), podali svědectví o tom, že se je Hrad pokoušel ovlivnit v nezávislém soudcovské­m rozhodován­í.

Dlouho se čekalo, jak se ke kauze postaví právě Rychetský, který v poslední době Zemana a jeho spolupraco­vníky často kritizoval. V případě Baxagate pak mnohé překvapil, když řekl, že má pocit, že v hradních kontaktech se soudci nebyl zlý úmysl, ale spíš nedbalost. Za soudce se tudíž nepostavil.

Kuloáry tak spekulují, že „síla“soudce Šimíčka a jeho sympatizan­tů na Ústavním soudu se má Gerlochový­m příchodem vyvážit. Mohla by se kolem něj koncentrov­at další skupina soudců.

Nutno dodat, že nikdo z justičních kuloárů přitom nezpochybň­uje Gerlochovu právní fundovanos­t, jíž si cení i prezident.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia