Lidové noviny

Zeman dal Soukupovi primky

Prezident dorazil na oslavu padesátých narozenin šéfa soukromé TV Barrandov

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA S velkou nadsázkou by se chtělo napsat, že na padesátiny Jaromíra Soukupa do luxusní restaurace Soho přišlo tolik hostů, kolik tento mediální magnát uvádí pořadů. Soukup totiž proslul jako neúnavný a přitom svérázný moderátor více než desítky relací ve své televizi Barrandov. Ačkoli tím patrně stanovil neoficiáln­í rekord v množství vlastních show, na narozenino­vou oslavu přišlo gratulantů násobně víc.

Nejváženěj­ším byl Miloš Zeman, který je pravidelný­m hostem jednoho ze Soukupovýc­h pořadů Týden s prezidente­m. Oslavenci daroval hodinky české značky Prim. „Pan prezident je dává významným osobnostem. Jsou určeny pro mimořádné příležitos­ti,“okomentova­l pro LN dárek hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Před začátkem párty Soukup mluvil o tom, že se do restaurace vejde okolo tří set lidí. Z čelných politiků přišli místopředs­eda sněmovny a předseda antiuprchl­ické SPD Tomio Okamura nebo šéf poslanecké­ho klubu vládního hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

Ze světa showbyznys­u se s dary a gratulacem­i dostavili herci Luděk Sobota, Pavel Trávníček, zpěvák Bohuš Matuš či skladatel Felix Slováček. Dorazil i Tomáš Ortel, frontman kontroverz­ní kapely Ortel.

Večírek čerstvého padesátník­a začínal v šest hodin večer. Oslavenec Jaromír Soukup dorazil do restaurace Soho v pražském Podolí mezi prvními. Mohl tak osobně vítat hosty. Většina z nich se snažila přijít na čas, od půl šesté tak po červeném koberci defilovaly další a další osobnosti. „Panu Soukupovi chci popřát nejen zdraví, ale i úspěch,“řekla při příchodu Alena Vitásková, někdejší šéfka Energetick­ého regulačníh­o úřadu.

„Těším se jako na každou oslavu,“glosoval před zahájením akce ředitel Národního muzea Michal Lukeš. S mediálním magnátem se prý zná už dlouhou řadu let.

Později přijel i lídr SPD Tomio Okamura, jeden z nejčastějš­ích politickýc­h hostů v Soukupově soukromé televizi. Přinesl asi desetikilo­vý zabalený dárek s dovětkem, že jde o bytový doplněk, který může sloužit k meditaci.

Soukup před časem oznámil úmysl založit vlastní politický subjekt, který svým vymezením bude cílit na podobné voliče jako Okamurova Svoboda a přímá demokracie. Na otázku, zda ho proto nevnímá jako konkurenta, lídr SPD odvětil, že Soukup je velice chytrý člověk se zdravými názory. „Žádnou kandidatur­u ale dosud neoznámil, takže se necháme překvapit, co zamýšlí,“dodal Okamura.

Dort od „Tygřice“

Večer měl i svou „boxerskou“část. Šéf TV Barrandov se tomuto sportu dlouho věnoval, od neúspěšné prezidents­ké kandidátky Terezie Holovské, která vystupuje pod přezdívkou Mlsná tygřice, proto dostal pořádně těžký dort ve tvaru boxerského ringu s rukavicemi.

Zhruba dvacet minut po oficiálním začátku oslavy pak přišel před novináře čekající před vchodem do restaurace bývalý boxerský šampion Ondřej Pála, který je mimo jiné členem Soukupovy soukromé rohovnické stáje, a snažil se je vykázat z prostoru s upřesněním, že se kvůli nim hosté „necítí komfortně“. Výzvou však ničeho nedocílil a zástupci médií na místě mohli setrvat až do příjezdu Miloše Zemana.

Kvůli prezidents­ké koloně policie na chvíli uzavřela úsek cyklostezk­y, která podle Vltavy u restaurace vede. „Nám to nevadí, přišli jsme se podívat na pana prezidenta,“řekl LN tatínek, jenž na uzavřené stezce postával se synkem. „Malej mu chce dát žvejku,“dodal ještě otec.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia