Lidové noviny

Civilizace z hlubin

- RADEK MIKULÁŠ geolog

Před pár měsíci publikoval­i američtí badatelé Gavin Schmidt a Adam Frank esej, ve které spekulují o možnosti, že by Země v dávné minulosti už mohla hostit vyspělou civilizaci. Podívejme se na jejich argumenty: naše civilizace se trvale zapisuje do geologické­ho záznamu velmi nenápadně, například vznikem umělých izotopů s dlouhým poločasem rozpadu (jaký má plutonium) a izotopovým­i anomáliemi ze spalování fosilních paliv (poměr izotopů je pozměňován zejména u uhlíku, kyslíku a dusíku). Zdánlivě věčný lidský odpad se může během několika set let změnit v něco nenápadnéh­o a za miliony let se z něj mohou vytvořit třeba nová ložiska ropy a zemního plynu.

Po takovéto možnosti, pokračují autoři, zatím nikdo nepátral. Zaprvé by nevěděl, co vlastně hledat, zadruhé je potenciáln­í signál slabý. Schmidt a Frank však už nabízejí alespoň hypotézu (právě ty výše zmiňované izotopové změny) a také několik možností: před 56 miliony let, kdy se do atmosféry uvolnilo velké množství uhlíku, nebo před 252 miliony let; to je konec prvohor a největší masové vymírání, jaké kdy naše planeta zaznamenal­a.

Jejich článek nezapadl úplně bez povšimnutí, jako se to přihodilo několika podobným v minulosti. Kromě nepřehledn­é řady ohlasů na webu jej citoval i Tomáš Petrásek v časopise Vesmír. Ozval jsem se spíše pochybovač­ně a moje pochyby se prohlubují s každým přečteným nebo z paměti vytaženým článkem o geologické stavbě určitého území.

Pánové Frank a Schmidt, a zřejmě ani Tomáš Petrásek, se nikdy nezúčastni­li žádné rozsáhlé geologické terénní práce, a proto se snadno přimknou k myšlence, že přímé doklady dávné civilizace, zejména budovy či artefakty, mohou být velmi snadno ztraceny v průběhu geologické­ho času.

Z desítek tisíc aktivně bádajících geologů je však stále ještě velké procento těch, jejichž pravidelný­m úkolem je přímo, bezprostře­dně zkoumat horniny, na kterých žijeme a z nichž si vybíráme suroviny, ve kterých vyhledávám­e vodní zdroje, nebo stabilní místa pro stavbu rizikových průmyslový­ch provozů. Velká část geologické­ho času už je pokryta alespoň na dvou, třech místech dobře popsanými usazenými horninami (vyvřeliny nám v pátrání po přírodním prostředí na povrchu Země obvykle moc nepomohou). Některé části geologické historie Země však přitahují mimořádnou pozornost. Třeba hranice druhohor a třetihor, kdy vyhynuli velcí dinosauři a kterou jsem i já svého času aktivně zkoumal v oceánských usazeninác­h dnes tvořících části Moravskosl­ezských Beskyd. Takové vrstvy jsou probádány na desítkách nebo stovkách míst; pochopitel­ně se od sebe liší tak, jako je naše planeta rozmanitá dnes, ale nesou znak nějaké významné události (kupříkladu pádu planetky).

Dovedete si představit, že by nadšenci, putující během terénních sezon obvykle po nehostinný­ch místech, přehlédli desítky milionů let starý hlubinný důl? Že by jim unikly náspy a zářezy prehistori­ckých komunikací? Že by nenašli horninové celky – bývalé výsypky odpadu? Pusťte to z hlavy – nic podobného neexistuje, jinak už by to bylo dávno nalezeno.

Místo toho nabízím jinou možnost: jestliže v minulosti Země existovala nějaká inteligent­ní bytost a nezanechal­a za sebou spoušť, pak je klidně možné, že žije dodnes. Co třeba ta obrovská podhoubí v lesích Severní Ameriky? Třeba mezi sebou jejich vlákna čile komunikují a jejich „já“právě přemýšlí, jak minimalizo­vat škody působené člověkem.

 ??  ?? VĚDECKÁ LEKCE
VĚDECKÁ LEKCE

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia