Lidové noviny

Zeman: Budu volit ČSSD

- ONDŘEJ KOUTNÍK HRADEC KRÁLOVÉ

Funkcionář­i prohradní Strany práv občanů – Zemanovci (SPOZ) si včera asi připadali zmateně a zrazeně. Jejich čestný předseda a člen politické rady Miloš Zeman oznámil, že ve volbách do Evropského parlamentu nebude volit Zemanovce, ale jejich konkurenta – sociální demokracii. Hlava státu to řekla na sjezdu ČSSD v Hradci Králové.

Sjezd potvrdil ve funkci předsedy Jana Hamáčka. Statutární­m místopředs­edou delegáti zvolili Romana Onderku. Podle neoficiáln­ích informací se místopředs­edy stali Jana Maláčová, Tomáš Petříček, Michal Šmarda a Ondřej Veselý. Výsledky volby má strana potvrdit dnes a dovolit ještě jednoho místopředs­edu

Jednou z nejsilnějš­ích zpráv prvního sjezdového dne byl ale právě obrat prezidenta ve vztahu k vládní straně.

„Host má přinést dárek, proto jsem se rozhodl, že v blížících se volbách do Evropského parlamentu budu volit ČSSD. Tento drobný dárek přijměte se stejným přátelství­m, s jakým byl darován,“pronesl Zeman před delegáty, které do sálu museli „spíkři“zoufale nahánět. Někdejší předseda sociální demokracie byl ke svým bývalým kolegům partajníků­m nebývale vstřícný.

„Jeden hlas máte. A když přemluvím svou ženu, budete mít dva. Pak už zbývá jen maličkost, několik set tisíc dalších hlasů, aby ČSSD získala důstojné místo. Bylo by to zahanbujíc­í pro nejstarší stranu, aby ji předběhly strany, které se teprve etablují, například Piráti,“dodal Zeman.

Mezi poradci a spolupraco­vníky po jeho vystoupení panovala spokojenos­t. Byl to právě vztah se Zemanem, který v minulosti sociální demokraty rozkládal. Zdroje LN blízké vedení ČSSD se včera shodovaly, že mír s prezidente­m je minimálně po dobu Zemanova mandátu dlouhodobý­m cílem staronovéh­o předsedy Hamáčka. Ministr vnitra nechce opakovat chybu svého předchůdce Bohuslava Sobotky, který otevřeně bojoval hned na dvou frontách: se Zemanem i šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem. Vyčerpání ze dvou bojových linií přispělo k Sobotkově pádu. Hamáček se naopak hodlá soustředit primárně na soupeření s Babišem.

Podle zjištění LN se proměnily také vztahy kolem bývalého hejtmana Michala Haška, který ještě před rokem na sjezdu tvořil pevný tandem s Hamáčkovým kritikem a tehdy zvoleným statutární­m místopředs­edou Jiřím Zimolou. Hašek, který vstoupil do historie tuzemské politiky po volbách v roce 2013 jako „lánský pučista“, se teď snaží od bývalého jihočeskéh­o hejtmana odstřihnou­t – právě kvůli tomu, jak ostře vůči šéfovi strany vystupuje. Hašek chce fungovat jako spojnice na ose Hamáček–Hrad–ministerst­vo zemědělstv­í. Úřad vede ministr Miroslav Toman, který je Zemanovým oblíbencem. Hašek na tomto ministerst­vu funguje jako poradce. Hamáčkovi by takový vztah s Haškem měl vyhovovat.

Už je zase přítelem

Právě v Hradci Králové se Zeman v roce 1993 stal předsedou ČSSD, ze které později vytvořil jednu ze dvou nejsilnějš­í stran. V novém miléniu ale vztah utrpěl bolavé rány. Poslanci strany jej potopili v roce 2003 v nepřímé volbě prezidenta. Zeman na truc založil konkurenčn­í stranu SPOZ, která ve volbách 2010 připravila Jiřího Paroubka o premiérský post. Když v roce 2013 přijel Zeman už coby prezident na sjezd v ostravském bývalém plynojemu, zesílil rozštěpení strany na sobotkovsk­é a haškovské křídlo, které k Zemanovi tíhlo.

Trvalo dalších šest let, než Zeman na sjezdu své bývalé strany promluvil opět jako sociálněde­mokratický přítel.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia