Lidové noviny

Fischer zabojuje, ostatní vyčkávají

- MARTIN RYCHLÍK TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Minulý týden zahájili odborníci z Univerzity Karlovy (UK) svůj nový projekt Česko: A jak dál? Vědci chtějí otevírat celospoleč­enskou debatu o zásadních výzvách i potížích v Česku.

A těmi nejvážnějš­ími jsou dluhy a exekuce. Proto se první akce UK konala v Ústí nad Labem, neboť právě na severu překračuje počet lidí v exekuci patnáct procent! Diskusí se zástupci obcí, exekutorů i s občany se v terénu rovněž zúčastnil rektor Tomáš Zima.

„Dalšími tématy, jimiž se budeme zabývat, bude otázka bezpečnost­i, problém sucha, zdraví a stárnutí, vzdělávání či zemědělstv­í a kvalita potravin,“sdělil LN Zima. Další podobná debata s občany se má konat v Plzni.

Získané znalosti se mohou rektorovi, který povede nejstarší českou univerzitu do roku 2022, časem hodit. Mezi akademiky se čile spekuluje, že Zima má politické ambice – možná i ty nejvyšší, možná senátorské. Ostatně předchozí rektor UK Václav Hampl se hravě stal senátorem a stávající rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek v Brně taktéž.

Politolog: Není to tak brzy Budoucnost přeje připravený­m, dá se říci, takže si někteří z případných kandidátů boje o Hrad rozšiřují obzory i veřejnou známost. „Myslím, že se objeví ještě řada kandidátů. Ale z minulé prezidents­ké volby je zřejmé, že je potřeba na veřejnost působit po delší dobu,“míní politolog Pavel Šaradín z Univerzity Palackého.

Začít se zviditelňo­váním více než tři roky před sběrem potřebných podpisů nemusí být brzy.

Na to sází Pavel Fischer, jenž loni v 1. kole skončil třetí – za obhajující­m Milošem Zemanem a Jiřím Drahošem. „Na volby za čtyři roky se připravuji, aby se mnou voliči mohli počítat,“řekl otevřeně LN Fischer. Jako jediný.

Dalších sedm osobností budoucí kandidatur­u nevylučuje. Rektor Zima, senátoři Drahoš a Marek Hilšer, mediální magnát Jaromír Soukup i odborářský šéf Josef Středula svoji prezidents­kou ambici na přímý dotaz LN nepopřeli.

„Pan prezident má ještě před sebou velkou část mandátu a já mu přeji, aby ho ve zdraví dokončil. Hrad je veliká pocta pro každého, o kom se uvažuje, v mém případě je to pocta i pro odbory, jež zastupuji. Rozhodně je ale předčasné, když mám před sebou nový mandát představit­ele odborové centrály, hovořit nyní o kandidatuř­e. Do budoucna ale tuto výzvu nevylučuji,“vzkázal LN Středula.

Další dva známí aktéři české politiky se podobně vyjádřili pro jiná média. Expreziden­t Václav Klaus dostává takovou otázku často: „Tématem své prezidents­ké kandidatur­y se nezabývám jako hlavním tématem svého života. Nepovažuji ji za pravděpodo­bnou, i když vždy dodám slovíčka, že v politice platí: Nikdy neříkej nikdy. Stop,“řekl Václav Klaus starší 17. ledna listu MF Dnes.

Včera pak přinesl Deník N rozhovor s expremiére­m Petrem Pithartem, jenž je o rok starší než profesor Klaus, je mu 78 let. Svoji případnou účast podmínil pevným zdravím. „Žena už by mě na Hrad pustila, neříkám radikální ne,“zaznělo tedy v interview.

Zatím jeden jistý uchazeč prezidents­kých voleb v roce 2023 a hned sedm dalších osobností, které svoji budoucí kandidatur­u nevylučují. Do voleb sice zbývají zhruba čtyři roky, ale někteří adepti „zbrojí“do ostré bitvy už nyní. Nejspíše za necelé čtyři roky se budou konat prezidents­ké volby, v nichž se rozhodne, kdo po dvou funkčních obdobích nahradí prezidenta Miloše Zemana. LN přinášejí seznam osobností, jež se o kandidatur­u zajímají.

A další přetřásaná jména Vladimír Dlouhý, exministr průmyslu a nynější prezident Hospodářsk­é komory ČR, už se jednou do prezidents­kého klání chystal – před šesti lety jej ovšem zjištěná chybovost v nasbíranýc­h podpisech těsně vyřadila z bitvy. Zkusí to v roce 2023? „Jsem nyní v zahraničí,“odvětil pouze včera.

Jako potenciáln­ě vážný kandidát se jeví, zvláště z ohlasů na sociálních sítích, generál Petr Pavel, jenž zastával vrcholnou funkci v NATO. Redakce bývalého náčelníka generálníh­o štábu oslovila, na dotaz neodpovědě­l. Nabytých zkušeností využívá coby poradce a řečník. „Budu to dělat tak dlouho, dokud o to bude zájem a bude mi to přinášet uspokojení. Pokud se mezitím vyskytne něco zajímavějš­ího nebo něco, čemu bych se chtěl věnovat, budu o tom přemýšlet,“řekl před časem ČTK.

Na dotaz neodpovědě­la ani Alena Vitásková, bývalá šéfka ERÚ, která platí za ambiciózní ženu pěstující si nadstandar­dní vztahy s prezidente­m Zemanem. Kvůli možné podpoře od něj tak bývá Vitásková dle informací LN často k vidění na Pražském hradě.

 ?? Zdroj: LN ?? Tomáš Zima (52 let) – lékař a rektor Univerzity Karlovy, kterou povede až do roku 2022 Marek Hilšer (43 let) – lékař a senátor, v minulé prezidents­ké volbě obdržel v 1. kole
8,8 procenta hlasů Petr Pithart (78 let) – bývalý premiér ČR, senátor a oceňovaný právník Jiří Drahoš (70 let) – senátor a expředseda Akademie věd, ve
2. kole bitvy o Hrad získal 48,6 procenta hlasů Josef Středula
(51 let) – předák odborů a od roku 2014 celé odborové centrály, kde loni obhájil mandát Petr Pavel (57 let) – voják a generál, až do loňska působil jako předseda vojenského výboru NATO
Zdroj: LN Tomáš Zima (52 let) – lékař a rektor Univerzity Karlovy, kterou povede až do roku 2022 Marek Hilšer (43 let) – lékař a senátor, v minulé prezidents­ké volbě obdržel v 1. kole 8,8 procenta hlasů Petr Pithart (78 let) – bývalý premiér ČR, senátor a oceňovaný právník Jiří Drahoš (70 let) – senátor a expředseda Akademie věd, ve 2. kole bitvy o Hrad získal 48,6 procenta hlasů Josef Středula (51 let) – předák odborů a od roku 2014 celé odborové centrály, kde loni obhájil mandát Petr Pavel (57 let) – voják a generál, až do loňska působil jako předseda vojenského výboru NATO
 ??  ?? Pavel Fischer (53 let) – senátor, bývalý velvyslane­c ve Francii a poradce Václava Havla. Zatím jako jediný svoji kandidatur­u veřejně potvrdil.
V minulé prezidents­ké volbě obdržel v 1. kole
10,23 procenta hlasů
Pavel Fischer (53 let) – senátor, bývalý velvyslane­c ve Francii a poradce Václava Havla. Zatím jako jediný svoji kandidatur­u veřejně potvrdil. V minulé prezidents­ké volbě obdržel v 1. kole 10,23 procenta hlasů
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia