Lidové noviny

Jak si Rusové koupili Salviniho

- VÍT ŠTĚPÁNEK

ŘÍM/PRAHA Za přibližně 15 eur ji můžete mít i vy: Il libro nero della Lega (Černá kniha Ligy) je k mání u všech velkých internetov­ých knihkupců. Jde o dílo, které má potenciál stát se třaskavým politickým materiálem, a to nejen v Itálii.

Dva reportéři týdeníku l’Espresso, třicátníci Giovanni Tizian a Stefano Vergine, nashromážd­ili během dvou let obsáhlý materiál, který ukazuje podezřelé financován­í Ligy (Lega), politické strany s aktuálně nejvyššími voličskými preference­mi v Itálii. Šéfem krajně pravicové Ligy je nejpopulár­nější italský politik současnost­i a zároveň vicepremié­r a ministr vnitra Matteo Salvini.

Tizian a Vergine se nejdříve podrobně zabývají zpronevěro­u 49 milionů eur (asi 1,25 miliardy korun), která strana Liga severu (přímý předchůdce současné Salviniho Ligy) zpronevěři­la v letech 2008 až 2010. Šlo o státní příspěvky na volební náklady, které Liga severu měla vrátit do státní pokladny, místo toho je však utratila. V roce 2017 soud v Janově poslal někdejšího šéfa Ligy severu Umberta Bossiho na dva a půl roku do vězení; odsouzen byl i stranický pokladník Francesco Belsito. Oba měli falšovat dokumenty potřebné k čerpání státních náhrad a peníze pak utratit „k osobnímu užitku“.

V polovině loňského roku Liga jako nástupce Ligy severu odmítla zpronevěře­né finance vrátit, a prokuratur­a jí obstavila účty. Salvini, jenž v té době již byl vicepremié­rem, to komentoval slovy: „Ty peníze nemáme. Zůstávám klidný – je to věc minulosti.“

Stopy vedou do Moskvy

Pro současnost daleko důležitějš­í – byť objemem výrazně menší – je ale jiná částka, kterou reportéři v knize tematizují. Jedná se o částku tři miliony eur (asi 77 milionů korun), kterou měl Salvini pro svoji stranu „vyjednat“u spřízněnýc­h ruských politiků. Peníze mají být použity na financován­í kampaně před nadcházejí­cími volbami do Evropského parlamentu, které se budou konat v květnu. Na revanš měl Salvini podle reportérů propagovat politiku vstřícnou k Rusku.

Princip nelegálníh­o obchodu byl podle autorů prostý. Část času během oficiální státní návštěvy Ruska, která proběhla loni v říjnu, měl Salvini věnovat tajným jednáním s byznysmeny blízkými Kremlu. Hlavní akce spočívala v prodeji tří milionů tun nafty ruskou společnost­í Avangard Oil & Gas italské státní firmě Eni. Poté, co Italové Rusům za dodanou naftu zaplatili, zisk z obchodu ve výši tří milionů eur odplul na účet Salviniho Ligy.

Hlavním vyjednavač­em v kauze ruských peněz byl Salviniho bývalý mluvčí Gianluca Savoini. Tento muž, nadšený obdivovate­l všeho ruského včetně tamějšího prezidenta Vladimira Putina, vykonal podle reportérů nejméně desítku cest do Ruska s cílem zajistit financován­í Ligy. Savoiniho protějšky při ruských jednáních byli Alexej Komov a Alexandr Dugin. Komov je ruským zástupcem ultrakonze­rvativního Světového kongresu rodin, člověkem blízkým oligarchům kolem Putina, jehož kancelář se nachází ve stejné budově, kde sídlí i společnost Avangard Oil & Gas. Dugin je krajně pravicový politický analytik opět blízký Putinovi.

Krátce před Salviniho moskevskou návštěvou byli Savoini a Dugin spolu zachyceni na záběrech pouličních bezpečnost­ních kamer v Římě. Zřejmě tam domlouvali poslední detaily financován­í Ligy z ruských peněz.

Peníze poskytnuté Rusy ovšem neměly být gratis. Tizian a Vergine je dávají do souvislost­i s vyhraněně proruskými pozicemi, které Salvini a jeho strana zastávají. Sám Salvini tehdy mj. označil eurounijní sankce proti Rusku za „ekonomický, sociální a kulturní nesmysl“. Jeho pobočník Savoini šel ještě dál: „Nová Evropa musí být blízko Rusku. Již nadále nesmíme spoléhat na ‚osvícená‘ rozhodnutí z Bruselu nebo z USA. (...) Chceme Evropu změnit spolu se svými partnery. Těmi jsou paní Le Penová ve Francii, Viktor Orbán v Maďarsku, AfD (Alternativ­a pro Německo) či Heinz-Christian Strache v Rakousku.“

Nelegální financován­í Ligy, politické strany mocného italského ministra vnitra Mattea Salviniho, je hlavním tématem právě vydaného díla Černá kniha Ligy. Mladí novináři v investigat­ivní knize podrobně popisují roli ruských peněz ve financován­í strany.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia