Lidové noviny

Z miláčka nepřítelem. „Jsi zrádce,“slyšel Tavares

- ANTON ZELENKO

PRAHA / NEW YORK Podobné návraty bývají často plné dojetí a vděčného aplausu publika. Jenže v případě Johna Tavarese nemůže být o srdečném přivítání vůbec řeč. Fanoušci Islanders svému bývalému kapitánovi přestup do Toronta stále neodpustil­i a jeho comeback na newyorský led proměnili v bouřlivou hokejovou mstu.

„Čekal jsem, že to přijde,“říkal po zápase s kamennou tváří John Tavares. I když míra, s jakou dali příznivci jeho bývalého klubu najevo svou nenávist, musela zaskočit i jeho.

Jakmile se kanadský útočník dotkl bruslí ledu, spustilo se ve staré hale Nassau Coliseum ohlušující bučení. Mantinely byly obsypané transparen­ty s urážkami všech druhů, zatímco před halou se pálily dresy a trička s Tavaresový­m číslem 91. Mnoho z nich mělo překrytou jmenovku výrazem „traitor“, tedy zrádce. Tvořiví fanoušci také přilepili Tavaresův trikot na silnici, aby jej mohli řidiči přejíždět.

„Snažím se k tomu postavit čelem. Někomu se moje rozhodnutí holt nelíbí, ale nedá se nic dělat. Jedeme dál,“nehodlal vracet úder Tavares. V organizaci Islanders strávil devět sezon, pět z nich jako kapitán.

Bývalý tým proto připravil 28letému centrovi video připomínaj­ící nejsvětlej­ší okamžiky v klubu, ani to však nezastavil­o nesouhlasn­ý ryk z tribun.

„Musíte být fakt mimořádný hráč a člověk, aby se vám dostalo takového přivítání. Když lidé bučí, znamená to, že jste něco dokázali,“hledal pozitiva Mike Babcock, trenér Toronta. Bouřlivou atmosféru si naopak užíval. „Už během rozbruslen­í byla energie na stadionu ohromující.“

Rámus vygradoval při prvním Tavaresově střídání, kdy bučení plynule přešlo v pokřik „asshole“, pro které se ve slušné češtině těžko hledá ekvivalent. Někdejší miláček publika Islanders se snažil zachovat chladnou hlavu i ve chvíli, kdy ztratil puk a aréna naopak propukla v nadšený jásot.

Na Long Islandu se mohlo slavit i po duelu, Maple Leafs totiž schytali debakl 1:6. „Náš výkon neměl co do činění s fanoušky. Začali jsme dobře, ale prohráli jsme si to sami,“kritizoval Babcock.

Tavaresovi tak zhořklo i druhé vzájemné střetnutí s bývalým působištěm – prosincový duel v Torontu ovládl stejný tým výsledkem 4:0. „Prožívají skvělou sezonu, to není žádným tajemstvím,“uznal sílu svého někdejšího týmu Kanaďan. Povedený ročník si ale mohou pochvalova­t i v jeho Torontu, které má v tabulce ještě o bod víc než Islanders.

Zatím se zdá nepravděpo­dobné, že by na sebe oba celky narazily v play off, ovšem do konce základní části zbývají ještě skoro dvě desítky zápasů.

Pokud by ale na sérii play off mezi Maple Leafs a Islanders skutečně došlo, bude to pro Tavarese teprve martyrium.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Fanoušci NY Islanders dávají najevo, co si myslí o svém bývalém kapitánovi
FOTO ČTK/AP Fanoušci NY Islanders dávají najevo, co si myslí o svém bývalém kapitánovi

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia