Lidové noviny

Hýčkejte si kopřivy

Přítomnost kopřiv na zahrádkách, jakož i jejich žahavé obranné mechanismy dovedou člověku kazit náladu. Přesto bychom je neměli úplně likvidovat.

- MICHAELA ŠEDIVÁ

Zjara vyrážejí ze země mezi prvními rostlinami a mnoho zahrádkářů se už chystá s kopřivami nemilosrdn­ě zatočit. Než se ale vybavíte silnými rukavicemi, zkuste zvážit, jestli pár kopřiv přece jen neušetřit. Můžou se hodit – třeba v kuchyni nebo v domácí bylinkové lékárničce.

V našich končinách se můžeme setkat se třemi druhy kopřiv – kopřivou dvoudomou, která se vyskytuje téměř na celém území ČR, kopřivou žahavkou – ta preferuje teplejší oblasti, a kopřivou lužní, na kterou je možné narazit pouze na jižní Moravě, ovšem velice vzácně.

Léčivé účinky kopřiv bývají často přehlíženy právě proto, že disponují výraznější­m rysem, než je léčivost. Je jím nepříjemné pálení. Proč je vlastně styk s kopřivou tak bolestivý? Jde o jednoduchý obranný mechanismu­s, který kopřivě pomáhá chránit se před agresory. Celý proces je tvořen mechanicko­u a chemickou složkou. Listy rostliny jsou pokryté drobnými chloupky (trichomy) s ostrými hroty. Při styku s kůží se tyto hroty ulomí a naruší ji, aby se do ní mohly z kopřivy dostat látky, které způsobují ono každému dobře známé pálení a svrbění. Reakce na popálení může být dost podobná projevům různých alergií, proto se také pro podobné vyrážky vžil název kopřivka. Všichni víme, že podráždění je pouze dočasné a brzy zmizí. K rychlejší úlevě se doporučuje postižené místo chladit studenou vodou.

Pálí a její výskyt na zahrádkách vyvolává pocit, že nejsme zrovna pečliví zahrádkáři. Proč tedy mít kopřivu rád? Jedná se o bylinu, jejíž léčivé účinky jsou nevyvratit­elné (i když to slavné revma je samozřejmě poněkud pochybné). Při požití působí velice komplexně, podporuje krvetvorbu, dýchání a trávení, pomáhá při léčbě problémů s ledvinami a močením. Díky svým účinkům je častou přísadou bylinných čajových směsí, čaj ale můžete připravit pouze z ní. Stačí opatrně natrhat mladé kopřivové listí a nechat ho usušit na tmavém místě. Výluh je ideální i při očistách organismu, které lidé zjara rádi podstupují.

Kopřiva se ale využívá i v kosmetice – kopřivový šampon zná snad každý. Jeho výroba je podobně jednoduchá jako výroba kopřivovéh­o čaje – samotný přírodní kopřivový nálev má totiž pozitivní účinky i na vlasy.

Další využití nachází kopřiva v kuchyni. Velice chutná je kopřivová nádivka, která neodmyslit­elně patří k tradičním velikonočn­ím pokrmům. A zkoušeli jste už kopřivový špenát? Chuť čerstvě natrhaných kopřiv nechává nevýrazný charakter mraženého špenátu daleko za sebou. Jediné, na co si dát pozor, je fakt, že po spaření se objem kopřiv opravdu hodně zmenší – proto, když už se na kopřivy vydáte, ať to stojí za to!

Zelená žahavka navíc přiláká na vaši zahrádku motýly. Více než dvě desítky druhů motýlů totiž kladou vajíčka právě na kopřivy. Nejznámějš­í je babočka paví oko, která vyhledává kopřivy ve stínu, babočka kopřivová zas preferuje osluněná místa. O úrodu se bát nemusíte. Tito motýli ji určitě nezlikvidu­jí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia