Lidové noviny

Vláda chystá daň pro internetov­é giganty

Co Google či Facebook vydělají v Česku na reklamě, daní jinde. ANO i ČSSD na ně chtějí zvláštní odvod

- KATEŘINA SURMANOVÁ ONDŘEJ KOUTNÍK ROZHOVOR S JANEM HAMÁČKEM

PRAHA Na výdajovou stránku rozpočtu doplňuje vláda Andreje Babiše (ANO) jednu položku za druhou, až tak pilně, že v rámci únorové bilance se dostala do minusu, jaký tu nebyl osm let. Premiér se zatím zdráhal, aby přibývala políčka i u příjmů, ale teď se našla cesta, kterou se demokraté i hnutí ANO chtějí svorně vydat. Více peněz do rozpočtu má přijít ze speciální digitální daně pro obří internetov­é firmy, jako jsou Facebook, Google nebo Amazon.

Původně se mělo daňové tažení odehrát na celoevrops­ké úrovni, což se nepodařilo prosadit přes nevoli daňových rájů, jako je Irsko nebo Lucembursk­o. Jako první došla trpělivost sousednímu Rakousku; nasadí svoji vlastní, národní daň a na těžkopádné unijní soukolí nečeká. Česko se zachová stejně.

„Chceme se inspirovat v Rakousku; jejich model jsou tři procenta z reklamy, respektive obratu uskutečněn­ého v dané zemi. Giganti jako Facebook nebo Google realizují na reklamě obrovské peníze a neplatí tady vůbec nic,“sdělil LN předseda ČSSD Jan Hamáček.

Se zavedením této nové daně, jakkoli se jiným taxám brání, souzní i premiér. „Jde o návrh Rakouska, který převzala ministryně financí Alena Schillerov­á (za ANO). Má to naši jednoznačn­ou podporu,“řekl LN premiér.

Ministerst­vo financí v návrhu pracuje se třemi procenty z obratu, jako to mají v Rakousku, ale podle Babiše by cíle mohly být ambiciózně­jší. „Podle mě je to málo, ministryně Schillerov­á má za úkol spočítat, jestli a o kolik by mohla sazba být vyšší,“dodal předseda vlády.

Jde o vůbec první záměr, který do erární kasy peníze přináší, nikoli odčerpává, na němž se nynější menšinová vláda sociální demokracie a hnutí ANO shodne. Politici se dokonce škorpí, čí je to nápad. Zatímco Hamáček říká, že na této dani se s ANO domluví, protože tam vidí vůli, premiér namítá, že to byl on, kdo se záměrem přišel. Pro výsledek je každopádně klíčové, že oba vládní partneři chtějí speciální odvod pro internetov­é firemní velmoci zavést.

Kolik by to mohlo být peněz, lze jen tušit; hrubý celoevrops­ký odhad činí 5 miliard eur ročně (přes 128 miliard korun). Nedá se říci, kolik z toho vychází na Česko. Nadnárodní korporace ze světa jedniček a nul usazují svoje velíny ve státech, které je lákají právě na nízké až nijaké zdanění. V jednotlivý­ch zemích vydělají obrovské sumy na reklamě, ale k odvodům se přihlásí tam, kde po nich nikdo (skoro) nic nechce. To vytváří konkurenčn­í nevýhodu nejenom pro státní kasu, ale i domácí firmy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia