Lidové noviny

Babiš míří na schůzku s Trumpem

-

PRAHA O kybernetic­ké bezpečnost­i, mezinárodn­í situaci a o zachování obchodu bez bariér mezi Spojenými státy a Evropskou unií chce jednat premiér Andrej Babiš (ANO) s americkým prezidente­m Donaldem Trumpem. Babiš odletí na návštěvu Spojených států v úterý, prezident Trump přijme českého premiéra v Bílém domě ve čtvrtek. Babiš hodlá v USA jednat i se zástupci vědeckých institucí a s dalšími americkými politiky.

Babiš je prvním českým premiérem po osmi letech, který dostal pozvánku na bilateráln­í jednání v Bílém domě. Naposledy se takto setkal v roce 2011 tehdejší premiér Petr Nečas (ODS) s Trumpovým předchůdce­m Barackem Obamou. Babišův předchůdce Bohuslav Sobotka (ČSSD) sice navštívil Bílý dům dvakrát v letech 2014 a 2016; ani v jednom případě ale nešlo o bilateráln­í schůzku s Obamou.

Podle vyjádření Bílého domu mají Babiš s Trumpem jednat o posílení dvoustrann­ých vztahů, o potřebě společně čelit globálním výzvám, včetně problémů kybernetic­ké a energetick­é bezpečnost­i, a o vzájemném obchodu. Babiš témata kybernetic­ké bezpečnost­i i obchodu potvrdil, s Trumpem by chtěl také jednat o spolupráci v NATO nebo o mezinárodn­ích konfliktec­h, například o situaci v Sýrii. Česko má v Damašku ambasádu, která zastupuje i zájmy amerických občanů. Premiér naopak nechtěl svou návštěvu spojovat se zájmem americké společnost­i Westinghou­se podílet se na výstavbě nových jaderných bloků v Česku.

Spolupráce ve vědě a výzkumu Čeští bezpečnost­ní experti v čele s bývalým předsedou Vojenského výboru NATO Petrem Pavlem vyzvali, aby se premiér Babiš věnoval ve Spojených státech zejména bezpečnost­ním tématům. Kromě kybernetic­ké bezpečnost­i zmínili spolupráci při modernizac­i české armády a při rozvoji českého obranného průmyslu či dialog o strategick­ém postoji vůči Rusku a Číně.

Babiš se chce při cestě v USA věnovat i posílení spolupráce ve vědě a výzkumu, kterou nyní prosazuje na většině svých zahraniční­ch cest. I proto bude součástí delegace místopředs­eda vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace Karel Havlíček. Babiš zmínil, že jednání v této oblasti by se mohla věnovat tématu umělé inteligenc­e.

Česko-americké vztahy zažívají v posledním roce oživení. Loni Česko navštívili mimo jiné tehdejší předseda Sněmovny reprezenta­ntů Paul Ryan nebo tehdejší americký ministr obrany James Mattis. Letos v únoru byl v USA český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), který ve Washington­u jednal se svým protějškem Mikem Pompeem a s Trumpovým poradcem pro otázky národní bezpečnost­i Johnem Boltonem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia