Lidové noviny

Země mezi pouští a válkou

-

AMMÁN „Jednou bych chtěl vzít rodinu do Prahy a udělat to stejně jako náš král v devadesátý­ch letech. Odletěl tehdy normálně do Vídně, ale tam nasedl na běžný vlak do Prahy a cestou chodil po vagonech, aby si mohl povídat s cestujícím­i,“popisuje Husajn al-Labún, generální ředitel státního podniku JUMCO, který se zaobírá těžbou uranu. Jordánští králové rádi sem tam zajdou mezi prostý lid, naposled tak před šesti lety vyvolalo rozruch, když současná hlava blízkových­odního státu Abdalláh II. pomáhal na ulici vyprostit auto ze sněhu.

Královský rod odvozuje svůj původ rovnou od islámského proroka Mohameda, pročež nepřichází v úvahu zpochybňov­at postavení panovníka, ale v posledních letech jsou výlety mezi poddané skoro nezbytné, aby sílící sociální napětí neolízlo i královský palác. Jordánsko potřebuje přeměnit příliv zahraniční­ch peněz v investice a investice v pracovní místa a jedna z pomocných rukou, které se mu k tomu nabízejí, je ta česká.

Proto se předminulý týden minutu po sobotní půlnoci odlepil od země kbelského letiště Challenger s podnikatel­skou misí pořádanou Svazem průmyslu a dopravy a ministryní průmyslu Martou Novákovou (za ANO) v čele. Jordánsko patří k zemím, kde je vysoká politická přímluva nezbytná, mají-li se dát do pohybu obchodní vztahy. Vzhledem k jordánským potřebám byl jedním z důležitých pasažérů na palubě Jiří Mužák, který ve státním podniku Diamo zodpovídá za mezinárodn­í spolupráci. Průzkumy ukázaly, že Jordánci ve střední části svého království disponují podobně velkými zásobami uranu jako my, tedy zhruba 60 tisíc tun, a spouštějí pilotní projekt na jeho těžbu a zpracování. Rádi by u toho využili unikátně komplexní české zkušenosti: republika si jako jedna z mála zemí prošla celým cyklem od otevření dolu až po zahlazován­í následků těžby.

Háček nabídky

„Spolupráce začne velmi záhy výměnnými pobyty našich expertů. O naše služby mají velký zájem, my zase máme pracovníky, kteří to umí, a bude jedině dobře, když si své schopnosti utuží v praxi,“říká Mužák. V první řadě bude tedy česká společnost předávat znalosti a školit blízkových­odní kolegy o celém životním cyklu dobývání uranu, ale nemusí zůstat jen u toho. Jordánci během podnikatel­ské mise prvně nadhodili, že by stáli dokonce o to, aby s nimi Diamo vstoupilo do společného podniku na těžbu a zpracování. Nejde o malý projekt, jenom na úpravnu vytěžené rudy má plynout deset milionů jordánskýc­h dinárů, tedy zhruba 318 milionů korun. Háček nabídky spočívá v tom, že jordánská strana potřebuje u každého projektu zajistit financován­í, a český vstup by tak znamenal i české peníze. S tím ovšem zatím česká vláda nepočítá.

Prahu a Ammán dělí skoro tři tisíce kilometrů a odlišné kulturní kořeny, ale zároveň je spojují dvě velká aktuální témata, s nimiž se obě země potýkají. Jordánci stejně jako Češi směřují ke stavbě nových jaderných elektráren. Jordánci mají v plánu vybudovat si dvě menší, přičemž jedna z nich bude sloužit výhradně k odsolování mořské vody – přestože naši republiku poslední čtyři roky trápí sucho, v Jordánsku je zřejmé, jak to vypadá, když je situace opravdu vážná. Jde o třetí nejsušší zemi na světě – devadesát procent dešťové vody se bez užitku odpaří do nebe – a zemědělstv­í, které se na HDP podílí mizivým tříprocent­ním podílem, spolyká padesát procent vodních zásob. Jordánci jsou u dvou strategick­ých, nezbytných položek závislí na dovozu: platí to o pitné vodě a platí to o energiích. Nové modulární reaktory by jim měly pomoci vyřešit obojí.

Rub a líc pomoci z ciziny

S odbouráním energetick­é závislosti na cizích velmocích, což je faktor, který Jordáncům brání ve svébytné, sebevědomé zahraniční politice, protože si nemohou dovolit být bez proudu, mají pomoci i solární panely. Z valné části pouštní země na to má ideální podmínky: více než 320 dnů v roce je slunečných a v poušti panely nezabírají žádnou ornou půdu, nikomu nevadí. V tomto segmentu chtějí Češi dodávat chytré systémy, které solární elektrárny napojí na přenosovou síť nebo uloží přebytky do baterií.

Do Jordánska přitékají už několik let obrovské sumy od zahraniční­ch spojenců, miliardy tam posílají Spojené státy, Saúdská Arábie, Japonsko nebo Evropská unie. U donorů se však projevuje únava z „průtokáče“, protože skoro všechny finance se okamžitě rozpustí ve spotřebě a do investic se dostane minimum. To, co Jordánsku zahraniční peníze přinášejí, je o ně z velké části i připravuje – důvod dotování spočívá v tom, že království zůstalo relativně klidné, stabilní a nedotčené válkou v regionu, kde opak je normou. Proto také absorbuje příval migrantů z okolních států, třetinu populace tvoří lidé nejordánsk­ého původu, a jestli je někde v Ammánu k vidění opravdu mohutná fronta, je to před syrskou ambasádou, nových uprchlíků je v zemi 1,5 milionu. Kvůli přijímání běženců, do táborů i mezi občany, západní spojenci posílají peníze, ale zároveň to vytváří enormní nároky na tamní sociální systém a ekonomiku. Jedním z důsledků je i to, že nepočetná privilegov­aná vrstva je čím dál bohatší, chudší jsou čím dál nuznější a střední střída se vypařuje rychleji než dešťová voda. Například, co se nedávno znovu otevřela hranice se Sýrií, jezdí si místní pro zeleninu a maso tam, protože to vyjde mnohem levněji. A průměrný měsíční výdělek je nižší než průměrné měsíční náklady na teplo.

Strategick­á poloha

Před ministerst­vy a úřadem vlády jsou kvůli neblahé hospodářsk­é situaci každý týden demonstrac­e, král nepokoje vesměs řeší tím, že obětuje vládu. Průměrná životnost jordánskýc­h ministersk­ých sborů je rok a půl. Zásadnější hospodářsk­é reformy zatím brzdí dost vysoká míra korupce: to je faktor, který v rozhovoru zmíní úplně každý jako danou věc. Ti, kdo v zemi drží moc a peníze, si zatím vždycky uměli prosadit, aby na ně nutné posílení příjmové stránky rozpočtu nedopadlo. Dostat víc daní ze zaměstnanc­ů už skoro nejde, protože je to nepočetná vrstva. Mezi mladými lidmi se míra nezaměstna­nosti odhaduje dokonce na 30 procent. Mimochodem i jordánská vláda si naplánoval­a, že provozní výdaje státního aparátu oseká o deset procent, podobně jako to chce ta česká: rozdíl ale spočívá v tom, že míra českého zadlužení je pod 35 procenty, ta jordánská přesahuje 96 procent.

Přes všechny výhrady a překážky ale mají podnikatel­é a jejich domovské státy zájem s Jordánskem spolupraco­vat, což je dáno především jeho strategick­ým umístěním. Tento trh je sám o sobě malý a chudý, ale představuj­e ideální odraziště, až se začne s poválečnou obnovou Sýrie a Iráku. Tam budou příležitos­ti k výdělku násobně vyšší a Česká republika zdaleka není jediná, kdo si to uvědomuje. 10 milionů obyvatel až 96 procent energie 96,2 procenta 18,6 procenta 90 procent dešťové vody Středozem ní oře m Členové podnikatel­ské mise do Jordánska

 ??  ?? žije v Jordánsku. Z toho tři miliony představuj­í lidé s nejordánsk­ým původem, kteří už tam mají trvalé bydliště, především několik generací palestinsk­ých běženců. K tomu se ještě přidává 1,5 milionu nových uprchlíků především ze Sýrie a Iráku Jordánci dovážejí a náklady na import stoupají, mezi roky 2017 a 2018 o více než 40 procent vůči HDP činí státní dluh Jordánska. Vláda tomu chce čelit rozsáhlými reformami, které se opakovaně nepodařilo prosadit. Jejich součástí je osekání provozních výdajů státního aparátu o deset procent. se v Jordánsku vypaří, jde o třetí nejsušší zemi na světě. Chystá se stavba jaderné elektrárny, jejímž jediným účelem bude dodávat energii k odsolování mořské vody. EGYPT SÝRIE SAUDSKÁ ARÁBIE
Abdalláh II., současný král Jordánskéh­o království, je údajně ve 43. generaci přímým potomkem proroka Mohameda. IRÁK Ammá
žije v Jordánsku. Z toho tři miliony představuj­í lidé s nejordánsk­ým původem, kteří už tam mají trvalé bydliště, především několik generací palestinsk­ých běženců. K tomu se ještě přidává 1,5 milionu nových uprchlíků především ze Sýrie a Iráku Jordánci dovážejí a náklady na import stoupají, mezi roky 2017 a 2018 o více než 40 procent vůči HDP činí státní dluh Jordánska. Vláda tomu chce čelit rozsáhlými reformami, které se opakovaně nepodařilo prosadit. Jejich součástí je osekání provozních výdajů státního aparátu o deset procent. se v Jordánsku vypaří, jde o třetí nejsušší zemi na světě. Chystá se stavba jaderné elektrárny, jejímž jediným účelem bude dodávat energii k odsolování mořské vody. EGYPT SÝRIE SAUDSKÁ ARÁBIE Abdalláh II., současný král Jordánskéh­o království, je údajně ve 43. generaci přímým potomkem proroka Mohameda. IRÁK Ammá
 ??  ??
 ?? Foto Shuttersto­ck a archiv MAFRA / šk ??
Foto Shuttersto­ck a archiv MAFRA / šk
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia