Lidové noviny

Vládní pře. Kolik přidat penzistům

Ministryně Schillerov­á vidí růst důchodů v roce 2020 o 750 korun, Maláčová trvá na 900

-

PRAHA Penze by v příštím roce mohly vzrůst o zhruba 750 korun, řekla včera v České televizi ministryně financí Alena Schillerov­á (za ANO). Ministryně práce a sociálních věcí a čerstvě i nová místopředs­edkyně ČSSD Jana Maláčová však už dříve uvedla, že navrhne zvýšení v průměru o 900 korun a o této částce mluvila i na víkendovém sjezdu sociální demokracie v Hradci Králové.

„Podle posledních propočtů, co mi říkal můj tým ... tak to vypadá už teď asi na 750 korun ta valorizace,“ uvedla Schillerov­á. Přesná čísla bude mít k dispozici později, až Český statistick­ý úřad v březnu poskytne další údaje. „Ale teď to tipujeme na 750 korun, což je částka, se kterou já počítám ve státním rozpočtu na rok 2020,“řekla.

Kalouskovo varování

V souvislost­i s tím, že o 900 korunách hovořil i premiér a předseda ANO Andrej Babiš, Schillerov­á řekla, že ona se jako ministryně financí musí zajímat o to, „jaká bude udržitelno­st toho rozpočtu i v dalších letech“. Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) míní, že vláda promarnila pět let a dosud nepředloži­la penzijní reformu, která důchodový systém stabilizuj­e. „Není tady nic, jen hádky o zvyšování důchodů,“uvedl. Podle něj to bude mít dopady na životy milionů lidí. „Až půjdou silnější generace do důchodu, tak prostě ty důchody (bez penzijní reformy) se skutečně propadnou,“řekl.

Česká správa sociálního zabezpečen­í vyplácela loni v září 2,89 milionu starobních, invalidníc­h a pozůstalos­tních penzí. Starobní důchody pobíralo 2,41 milionu lidí. Podle šéfky nové důchodové komise Danuše Nerudové polovina seniorek a seniorů v Česku dostává méně než 13 258 korun.

Schillerov­á také uvedla, že zatím nepočítá s úpravami rozpočtu pro letošní rok, ačkoli se v únoru dostal do schodku 19,9 miliardy korun. O navýšení schodku pro rok 2020 je ministryně ochotna diskutovat jen v případě vyšších investic z národních zdrojů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia