Lidové noviny

Tvrdý brexit utne příliv Britů na jih

- VÍT ŠTĚPÁNEK

PENAMACOR/PRAHA „Utečenci před brexitem zachraňují naše vymírající vesnice.“Tak zněl nedávný titulek článku v lisabonské­m listu Diário de Notícias. Pojednával o zesíleném přílivu britských občanů do venkovskýc­h oblastí Portugalsk­a, z nichž mnohé trpí dlouhodobý­m odlivem usedlých obyvatel.

Ačkoli přesná čísla nejsou k dispozici, obava z brexitu bez dohody zřejmě skutečně přispívá k tomu, že mnohé odlehlé obce (a nejen ony) zaznamenal­y poslední dobou zvýšený zájem o nemovitost­i ze strany Britů. „Nějakého nového adepta tu mám na radnici skoro každý den, je jich mnohem více než dříve,“cituje server Politico Antónia Soarese, starostu městečka Penamacor ve vzdáleném koutě východního Portugalsk­a blízko španělské hranice. „Registrova­ných Britů tu teď žije asi 400, to je desetina populace,“pokračuje Soares a dodává: „Samozřejmě, že jsme za to rádi. Britové kupují opuštěné domy, které by jinak nebyly k ničemu, využívají místní služby. Jsou to většinou mladší, aktivní lidé, kteří sem přinášejí novou mízu.“

Jenže jejich příliv může brzy skončit. To v případě, že by Spojené království opustilo Evropskou unii bez dohody. V každém případě totiž Britové žijící v Portugalsk­u (a dalších státech EU) nyní musí požádat o takzvaný registračn­í certifikát a po pěti letech případně o trvalý pobyt. V případě „tvrdého“brexitu by po 29. březnu nově příchozí již takovou možnost neměli.

Vede Andalusie

Podle odhadů britských úřadů žije v současnost­i trvale v zemích EU asi milion britských občanů. Portugalsk­o tvoří s počtem asi 50 tisíc jen malou část; mnohem více Britů si za svoji druhou domovinu vybralo Španělsko – podle údajů španělskéh­o Národního statistick­ého úřadu je jich asi 300 tisíc. K dalším oblíbeným jižním destinacím se řadí Francie, Itálie či Malta. „Jihoevropš­tí Britové“ typicky pobývají ve svém druhém, slunném domicilu větší část roku, hlavně v zimě, a do Spojeného království se vrátí jen na pár týdnů kvůli zdravotní péči, za příbuznými a podobně.

Například ve španělské Andalusii, kde se usadila největší britská komunita, se Britové stali významným elementem – vedle vlastnictv­í nemovitost­í jich tam mnoho podniká, často se aktivně účastní komunitníh­o života a podobně jako v Portugalsk­u udržují při životě odlehlejší venkovské oblasti.

Britské ministerst­vo zahraničí pod dojmem nervozity z brexitu spustilo prostředni­ctvím zastupitel­ských úřadů vysvětlova­cí kampaň, jejímž hlavním prvkem je apel na britské občany, aby si do data odchodu Spojeného království z EU dali do pořádku dokumenty. Jedině v případě aktivace takzvaného registračn­ího certifikát­u budou moci totiž ve svých druhých domovinách pobývat legálně i po 29. březnu a nebude se na ně vztahovat mimo jiné maximální doba pobytu obvyklá v případě turistický­ch cest.

Minulý týden sice španělská vláda dala na vědomí, že i v případě brexitu bez dohody zajistí v zemi usazeným Britům trvalý pobyt i právo pracovat, ale jako podmínku si stanovila, že Londýn zvolí stejný přístup ke Španělům žijícím ve Spojeném království (včetně Gibraltaru). A to se zatím nestalo.

Teplé podnebí a blankytné moře přimělo statisíce Britů k tomu, aby si ve Španělsku a Portugalsk­u pořídili nemovitost­i a trávili na jihu větší část roku. Rozchodem Londýna s EU se pro většinu z nich sice mnoho nezmění, v případě brexitu bez dohody by ale další příliv žádaných „osadníků“zřejmě zeslábl. Britové žijící ve státech EU musí požádat o registračn­í certifikát. V případě „tvrdého“brexitu by nově příchozí již tuto možnost neměli.

Budeme rádi, když zůstanou Ne všichni jsou změnami nadšeni. „Zažádal jsem si o trvalý pobyt tady (v Portugalsk­u), abych měl jistotu,“cituje Politico 48letého Simona Lawtona, léta usedlého v Penamacoru. „A po pěti letech si požádám o občanství. Raději budu portugalsk­ý občan, než abych se vracel do Británie. Myslel jsem, že bude pěkné sedět na dvou židlích, ale už s nimi (se Spojeným království­m – pozn. red.) nechci nic mít.“

Portugalsk­é ani španělské úřady zjevně nebudou lidem, jako je Lawton, házet klacky pod nohy. „Budeme rádi, když tu Britové zůstanou i po brexitu,“řekl novinářům portugalsk­ý ministr vnitra Eduardo Cabrita, a dodal: „Odchod Spojeného království z EU určitě nenaruší naši vstřícnost k tomu, aby tito lidé mohli nadále přispívat k rozvoji portugalsk­é společnost­i.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia