Lidové noviny

Co signalizuj­í Nohavicova nejlepší alba?

- ONDŘEJ BEZR redaktor LN

Vpodstatě stranou jakékoli medializac­e vydala společnost Warner Music v reedicích na vinylových LP čtyři alba Jaromíra Nohavici: Darmoděj, Mikymauzol­eum, Divné století a Koncert. Pozoruhodn­é jsou na tom dvě věci.

První konkrétní: jde o autorova mimo vší pochybnost nejlepší alba. První je sbírkou písní, které si uchovaly svoji platnost z jeho tvorby v 80. letech, tedy takové, které se explicitně netýkaly momentální politické situace. Druhé a třetí ukázalo písničkářů­v jiskřivý talent v největším porevolučn­ím rozpuku, s nově nalezenými tématy v době, kdy se řada jeho kolegů v nové situaci teprve hledala. Navíc se jedná díky producentů­m a aranžérům Karlu Plíhalovi respektive Vítu Sázavskému o velmi zajímavá díla i po hudební stránce. Čtvrté album, živá nahrávka s kapelou vedenou Zdeňkem Vřešťálem a Vítem Sázavským, pak je skvělou připomínko­u Nohavicový­ch koncertů té doby, s výbornou dramaturgi­í nově zaranžovan­ých starších i tehdy nových písní. Ať si o Nohavicově osobnosti, o jeho „černých puntících“z minulosti nebo o jeho zemanovsko-okamurovsk­o-putinovské současnost­i myslíme cokoli, tahle alba prostě patří k tomu nejlepšímu z české populární hudby po roce 1989 – to těžko vyvrátí i nejzavilej­ší písničkářů­v odpůrce.

Zajímavá je ale na oněch reedicích ještě jedna, obecnější věc. Totiž to, jak se po nějakých třiceti letech i u nás obrací doba. V „devadesátk­ách“jsme my, hudební fanatici, okouzleni tehdy novým formátem cédéčka, neustále volali po nových vydáních domácí hudební klasiky na aktuálně módních nosičích. Už před pár lety se, jak známo, zájem hudebních fanoušků obrátil zpět k vinylu a společensk­á potřeba je právě opačná oproti té někdejší: dnes všichni voláme po tom, aby alba, jež spatřila světlo světa v době bezvýhradn­ě „cédéčkové“, dostala nový, vábivější vinylový zvuk, formát s pořádným pěkným obalem, se specificko­u vůní.

Doufejme, že právě tyto Nohavicovy reedice jsou signálem, že se dočkáme i dalších nově vydaných elpíček ze všech žánrů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia