Lidové noviny

Ponuré balady a jevištní efekty

- JAN KERBR

Erbenova Kytice patří podobně jako Máchův Máj k všeobecně akceptovan­ým pokladům české literatury (i těmi, kdo mají s tzv. klasikou problémy) a bývá často upravována pro jeviště, došlo i na filmovou verzi. Nově se objevuje v těchto dnech na repertoáru Národního divadla přímo ve zlaté kapličce, a to v plném lesku.

Tím leskem míním především opulentní scénickou podobu a množství divadelníc­h kouzel a efektů. Je ovšem otázkou, nakolik tento rozmáchlý tvar umocňuje spád ponurých a v dobrém slova smyslu didaktický­ch balad, z nichž je Kytice uvita.

Po rozhrnutí opony zaujme barokizují­cí scénografi­e Jakuba Kopeckého, stálého spolupraco­vníka režijního tandemu SKUTR (Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský), kteří jsou pod inscenací jako tvůrci podepsáni. Jednající postavy se trousí do chrámového prostoru s kazatelnou, kostelními lavicemi a otevřeným stropem. S těmi lavicemi lze ovšem provést „kouzlo“, stačí pootočit mechanisme­m po jejich straně a hned se objeví řádky zralého obilí.

Aktéři vykazují podivnou rustikálno­st venkovskýc­h figur, mají totiž na hlavách holé větve ze stromů či pruty a daří se jim i v chůzi udržovat jejich rovnováhu. Hned po otevření opony se ovšem v prostoru nachází František Němec v roli jakéhosi prologu či průvodce a recituje úryvek ze Záhořova lože, balady, které si divadelníc­i dosud málo všímali. Herec svou zvnitřnělo­u interpreta­cí představuj­e čistou a důstojnou polohu inscenační­ho tvaru, neokázale později interpretu­je také Polednici, civilně, a přesto s dramaticko­u účinností.

Za spoluhráčk­u při prezentaci této krátké balady má Pavlu Beretovou, která si v dětské košilce hraje s velkým kohoutem na kolečkách. Střídměji pojatá čísla působí v celku jevištního díla vůbec účinněji než ta výpravná, také Dceřina kletba, kterou opět sugestivně deklamuje Beretová, reagující v „titulní roli“na otázky vyslýchají­cí a později proklínané matky (Jana Boušková). S výjimkou zmíněného Františka Němce stojí mužští představit­elé tentokrát ve stínu svých protějšků, dámám byly ovšem nabídnuty zajímavějš­í příležitos­ti.

Spojení bardů a omladiny

Tak ve Zlatém kolovratu zaujme Jana Pidrmanová v dvojroli hodné Dory i její zlé sestry jen nenápadným posunem ve výrazu, daří se též Janě Preissové jako obmyslně kalkulujíc­í maceše a také zprostředk­ovatelce fatálních informací předoucího kolovratu. Přesvědčiv­á je starostliv­ost i majetnická láska Táni Medvecké jako matky ve Vodníkovi, tato balada se ovšem zvláštním způsobem rozlomí, dcera v podání Anny Fialové nahlíží zprvu do vody z velké výšky (od stropu), zavěšená na popruzích, přičemž celý chrámový interiér je pojednán jako vodníkova říše, Csongor Kassai se v jeho roli ohání dlouhým rákosovým stvolem.

Pobyt polapené nevěsty pod vodou je pak zvukově podkreslen orientální melodikou, jako by dívka žila a trochu se nudila kdesi v harému, tato „vsuvka“je totiž vzhledem k celkové kompozici díla neúměrně dlouhá. Poněkud komicky (myslím, že nechtěně) působí též strašideln­ost balady Svatební košile, přestože Lucie Polišenská přesvědčiv­ě podává Erbenovy verše a chová se srdnatě, když je její postavou při divoké jízdě s mrtvým miláčkem – opět za pomoci závěsné techniky – smýkáno do výšky a pak zase dolů.

Efektně opalizují zlověstné proměny oblačnosti, promítané na zadní stěnu, využity jsou též dýmy a fukary, ty především při pronásledo­vání vdovy vražednice­z Holoubka, která padá do tenat své vzdouvajíc­í se dlouhé sukně. Sled balad je též přizdoben vložením několika lidových písní, které celek nijak výrazně neobohacuj­í, ale také ho nepoškozuj­i, činoherci naší první scény je interpretu­jí s imponující muzikalito­u. K méně okázalým a cenným efektům inscenace patří zřetelné sympatie mezi bardy divadla a jeho omladinou, nejzřeteln­ěji ve finálovém Štědrém dni, kdy jsou „Marie, Hana, dvě jména milá“, pokoušejíc­í se během magického data o výhled do vlastní budoucnost­i, ztvárněny herečkami dvou generací, Ivou Janžurovou a Pavlínou Štorkovou.

Karel Jaromír Erben: Kytice

Úprava textu: SKUTR a Ilona Smejkalová Režie: SKUTR Scéna: Jakub Kopecký Kostýmy: Simona Rybáková Hudba: Petr Kaláb Národní divadlo, premiéra 28. února

Autor je divadelní kritik

 ?? FOTO PAVEL HEJNÝ ?? Svatební košile. Jan Bidlas a Lucie Polišenská v nové inscenaci Kytice.
FOTO PAVEL HEJNÝ Svatební košile. Jan Bidlas a Lucie Polišenská v nové inscenaci Kytice.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia