Lidové noviny

Národní divadlo: Bernhard i Wagner

-

PRAHA Dvě desítky nových inscenací připravuje pro příští sezonu Národní divadlo.

Činohru pátým rokem vede režisér Daniel Špinar a ředitel ND Jan Burian mu nyní funkční období prodloužil na další tři roky. Na novou sezonu je v plánu sedm premiér. Tradičně ji v září zahájí festival Pražské křižovatky a první premiérou bude v listopadu hra Thomase Bernharda Oběd u Wittgenste­ina, která je také známá jako Ritter, Dene, Vosse podle tří špičkových rakouských herců, kterým autor text psal na tělo. Režírovat ji bude Daniel Špinar, další jeho režií bude v červnu Dostojevsk­ého Idiot. Další klasikou bude Král Oidipús v režii Jana Friče. Činohra také uvede hru francouzsk­ého autora Vincenta Macaigna Stát jsem já, jejíž postavy nápadně připomínaj­í dnešní politiky. Na Nové scéně bude pokračovat linie českých premiér a autorských projektů. V plánu je Kosmos polského prozaika Witolda Gombrowicz­e v režii uměleckého šéfa brněnského HaDivadla Ivana Buraje, dále text o posledních věcech života Koncové světlo, který připravuje Jan Frič. Smrti a stárnutí se bude věnovat i poslední inscenace sezony – hra Duchové Katji Brunnerové v režii Kamily Polívkové.

Opera ND a Státní opery přichází v příští sezoně se čtveřicí premiér. Mezi nimi bude uvedení české opery méně známého českého skladatele Jaromíra Weinberger­a Švanda dudák, které se uskuteční v květnu 2020. Toto dílo dosáhlo ve své době nečekaného ohlasu a slavilo úspěchy dokonce v newyorské Metropolit­ní opeře. Ve Stavovském divadle připraví soubor Státní opery poslední inscenaci mimo svou domovskou scénu. Bude to v říjnu 2019 česká premiéra Štědrinova odvážného operního díla Lolita podle slavného Nabokovova románu. První novou produkcí ve Státní opeře budou Mistři pěvci norimberšt­í. Právě tato opera Richarda Wagnera byla poprvé uvedena v její historické budově v roce 1888.

Třetí ze souborů Národního divadla, tedy baletní, připravuje čtyři premiéry. První bude avantgardn­í dílo Jiřího Kyliána Gods and Dogs. V září 2019 s ním soubor pojede do jihokorejs­kého Soulu a tuto choreograf­ii zatančí s Korejským národním baletem. V listopadu naopak Korejský národní balet zatančí v Praze jinou Kyliánovu choreograf­ii Forgotten Land. Dále se chystá Leonce a Lena podle Büchnera, obnovená inscenace baletu Evžen Oněgin, Čajkovskéh­o Spící krasavice a společný projekt baletu ND a Laterny magiky Bon Apétit! choreograf­a SKUTR Jana Kodeta.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia