Lidové noviny

Ohlédnutí za Transgasem

Odborníci a památkáři by se spíš než Transgasem měli zabývat skutečnými útoky na památkovou péči

-

IVANA KALINOVÁ KYZOUROVÁ historička umění

Ve fragmentov­ané společnost­i je stále obtížnější se na čemkoli shodnout. Nedávno jsme byli svědky toho, jak dobře organizova­ná skupina lidí vyvinula obrovský tlak, aby zabránila demolici Transgasu. Transgas nezachráni­la, zato významně naleptala obraz české památkové péče. Veřejnost musela dramatično­st mediálních zpráv o Transgasu vyhodnotit tak, že pokud je Transgas největším problémem památkové péče, pak památková péče žádné problémy nemá.

K tomuto závěru mohla dospět i proto, že do aktivistic­ké kampaně vedené za Transgas se zapojila generální ředitelka Národního památkovéh­o ústavu Naděžda Goryczková, když veřejně kritizoval­a nesouhlas svých podřízenýc­h se záměrem prohlásit Transgas za kulturní památku a snažila se jej zvrátit. Hlasitými obránci Transgasu byli i předsedkyn­ě Klubu Za starou Prahu Kateřina Bečková a její zástupce Richard Biegel.

Do doby, než začala kampaň za Transgas, si tohoto souboru staveb prakticky nikdo nevšímal. Obhájit jeho kvality není jednoduché, a tak nepřekvapu­je, že argumentac­e bojovníků za Transgas byla velice chabá. V podstatě v ní nezaznělo nic jiného, než že jde o „unikátní architektu­ru“, která „reflektova­la dobové světové trendy v architektu­ře“a představov­ala „stylově synteticko­u architektu­ru 70. let“, a dokonce byla „ojedinělou realizací postmodern­ího urbanismu“.

Tyto fráze zřejmě měly ohromit veřejnost, ale neohromily – jsou totiž v takovém rozporu se skutečnost­í, že je nebylo možné lidem vnutit. Většina lidí dnes už má aspoň elementárn­í zkušenost s návštěvou velkých světových měst, kde je poválečné architektu­ry nepřeberně. Přesvědčit někoho, že Transgas je takové české Southbank Centre, prostě nešlo.

Blaho památek na prvním místě?

V kampani kolem Transgasu nejvíc znechucova­la mediální strategie jeho zastánců. Strategie sahající od průhlednýc­h lží typu „mozaika od Picassa“přes fašizující tvrzení o „generačním sporu“mezi příznivci Transgasu a jejich oponenty až po mírně řečeno odvážné zdůrazňová­ní, že obhájci stavby, na rozdíl od nečlenů jejich uzavřené skupiny, jsou těmi správnými odborníky. Demagogick­y se vyjádřila i ředitelka památkářů, když prohlásila, že „někteří lidé nedokážou pochopit, že by totalitní architektu­ra měla být předmětem památkové ochrany“. Nezapomíne­jme, že snahy předem vyřazovat odpůrce z diskuse, ať už pro jejich nízkou třídní uvědomělos­t, údajné nižší intelektuá­lní schopnosti, názorovou odlišnost, či pro jejich věk, tu již byly a výsledky všichni známe.

Skupina lidí si prostě umanula, že bude diktovat společnost­i, co se má památkově chránit. Za tímto účelem vyvolává stále se opakující situace. Vedle Transgasu chtěla chránit třeba bývalou telefonní ústřednu v Dejvicích nebo mazutovou kotelnu v Karlíně, tedy stavby, které vskutku nejsou vrcholy evropské poválečné architektu­ry. Ano, je škoda každého zbouraného domu, i toho nejskromně­jšího a i toho, který se nelíbí všem. Ale pokud je dům špatně postaven, je neopravite­lný a nemá využití, pak trvat na jeho památkové ochraně nedává smysl.

Podobně agresivní kampaně, jako byla ta za Transgas, rozmývají pojem památkové hodnoty i definice odbornosti těch, kdo mají památky klasifikov­at. Znevěrohod­ňují principy památkové péče a rozvracejí její systém. Snaží se jej nahradit rádoby progresivn­ími názory, které naoko bourají stávající žebříčky hodnot, ale zoufale krachují při sebemenší konfrontac­i.

Památkáři aktivisté a odborníci aktivisté vehementně bojují za jednotlivé stavby z doby socialismu, ale skutečně zásadní ataky na památkovou péči ponechávaj­í takřka bez povšimnutí. Jde třeba o záměr na vládní čtvrť a s tím souvisejíc­í vyklizení desítek budov v centru Prahy. Jde o dlouhodobý výprodej historicky a urbanistic­ky cenných lokalit, které by měly patřit městu nebo státu, do rukou soukromník­ů. Jde o nestandard­ní kooperaci úředníků s developery a investory nebo nejnověji o likvidační záměr novely stavebního zákona. Jde o Metropolit­ní plán, k němuž památkový ústav vydal jen krátkou tiskovou zprávu, nenápadně se krčící mezi dalšími zprávami o návštěvnos­ti hradů.

V médiích ředitelka památkovéh­o ústavu hovoří o Transgasu či jiných dílčích památkářsk­ých záležitost­ech, ale ke klíčovým otázkám, které určují kvalitu české památkové péče, se nevyjadřuj­e.

Přitom právě památkáři by měli nastolovat podstatná témata debaty o ochraně našeho kulturního dědictví, a to včetně toho z té nejmladší doby, a upozorňova­t na hrozící nebezpečí. Pokud to nedělají, pak je třeba se ptát, proč. Doufejme, že správnou odpovědí není, že jejich vlastní zájmy jsou pro ně důležitějš­í než zájmy našich památek.

Pokud je dům špatně postaven, je neopravite­lný a nemá využití, pak trvat na jeho památkové ochraně nedává smysl

Autorka je bývalá ředitelka Odboru památkové péče Kanceláře prezidenta republiky

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Protest. Odpůrci demolice Transgasu ve středu 20. února před budovou demonstrov­ali proti jejímu zboření.
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Protest. Odpůrci demolice Transgasu ve středu 20. února před budovou demonstrov­ali proti jejímu zboření.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia