Lidové noviny

Huawei není o závislosti, ale o bezpečí

Komentátor LN Jan Macháček se ptá ekonomů, pedagogů a analytiků, co soudí o aktuálních tématech ze světa ekonomiky a financí.

- Jana Macháčka

Skandál okolo čínské společnost­i Huawei rozproudil diskusi o technologi­cké závislosti. Nejsme tajné služby a neumíme posoudit, zda mají technologi­e Huawei nějaká zadní vrátka či špionážní zařízení. Lze mít pochopení pro obavy Západu z vytvoření technologi­cké závislosti na cizí velmoci, a sice v klíčové oblasti telekomuni­kačních sítí?

Co může ekonom říci o pojmu „technologi­cká závislost“? Někteří lidé se domnívají, že nastávajíc­í doba už nebude doba hayekovské­ho (Friedrich August von Hayek, ekonom a filozof – pozn. red.) svobodného trhu, ale doba soubojů technologi­í a bojů o technologi­ckou dominanci. Co o tom soudíte?

Autor je předseda správní rady Institutu pro politiku a společnost

Lubomír Lízal:

přechod k jiné je tak moc finančně náročná, že není reálná. Připomněl bych dodnes problemati­ckou souběžnou koexistenc­i metrického a imperiální­ho systému – americký šroub s Whitwortho­vým závitem prostě nepasuje na evropskou metrickou matici. Náklady na změnu jsou tak obrovské, že se do toho nikomu nechce...

V dnešní době jsme existenčně závislí na elektrické energii a na spolehlivé komunikaci. Řada procesů předpoklád­á kontinuáln­í spojení nebo téměř instantní odpovědi, třeba i v podobě komunikace automatizo­vaných procesů. Proto jde v případě telekomuni­kací o jinou hrozbu.

Komunikačn­í propojení, bez kterého dnes již stát ani firmy nejsou schopné fungovat, je paralelou středověké brány do hradu. Kdo kontroluje vstup (propojení), má v moci hrad (data a procesy), z hradu pak ovládá celé království. Jinými slovy, možnost přerušit či jinak ovlivnit komunikaci je hrozbou ztráty funkčnosti. Proto tvrdím, že jde o otázku bezpečnost­i, nikoliv (jen) o problém technologi­cké závislosti.

U systémů strategick­é důležitost­i dovezených z Číny není pochybnost­í – žádný běžný antivirus zde nepomůže

LUBOMÍR LÍZAL rektor AAU člen dozorčích rad Expobank a ČEZ

Pavel Kohout:

Poslední opravdu významná technologi­cká firma v Evropě vznikla v 80. letech minulého století v Británii. Šlo o společnost ARM Holdings, která vyvíjí a licencuje mikroproce­sory s nízkou spotřebou energie pro použití v mobilních zařízeních. Většinový podíl v této společnost­i však nyní patří Japoncům a od 80. let toho Evropa v oblasti technologi­í mnoho nedokázala.

EU sice věnovala velkou pozornost danění a pokutování zahraniční­ch technologi­ckých gigantů, sama však tápe odnikud nikam. Takzvaná Lisabonská strategie z roku 2000, jejímž cílem bylo vytvořit „nejkonkure­nceschopně­jší a nejdynamič­tější znalostní společnost na světě, schopnou trvale udržitelné­ho růst s lepšími pracovními příležitos­tmi a větší sociální kohezí“, ale z těchto slov nezůstalo vůbec nic. Lisabonská strategie byla potichu zapomenuta, stejně jako následná iniciativa Evropa 2020.

Jistě že složité technologi­e mohou mít zabudována „zadní vrátka“, trojské koně nebo jak tato bezpečnost­ní rizika nazveme. U velmi složitých systémů prakticky není v lidských silách je odhalit. U systémů strategick­é důležitost­i dovezených z Číny nemusíme mít mnoho pochybnost­í – a žádný běžný antivirus zde nepomůže.

Z Evropy se stala mocnost druhého řádu. Smutné konstatová­ní u kontinentu, který ještě historicky nedávno býval na špičce vědy a techniky.

PAVEL KOHOUT Robot Asset Management SICAV

Bát se technologi­cké závislosti se můžeme jen tam, kde vládne monopol. Dokud si můžeme vybírat, nemusíme mít strach... A jde více o něj než o skutečnou závislost. DOMINIK STROUKAL

hlavní ekonom skupiny Roklen

Debata je redakčně krácena. Dále do ní přispěli Dušan Tříska, Edvard Outrata, Michal Brožka a Martin Pánek. Celé texty najdete na adrese www.ceskapozic­e.lidovky.cz

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia