Lidové noviny

Daně dopadají na bitcoiny i Uber

Finanční správa má seznamy řidičů sdílených taxislužeb i poskytovat­elů Airbnb Své výdělky musí danit jako běžné příjmy

- JAROSLAV HEYDUK

Rozvoj internetu a jiných technologi­í dal vzniknout novým typům přivýdělků a souvisejíc­ích příjmů, jejichž daňový režim nemusí být na první pohled zřejmý ani zkušenější­m daňovým poplatníků­m. Kolem povinnosti či nepovinnos­ti přiznání těchto příjmů koluje řada falešných představ někdy až mýtů. Skutečnost je taková, že na většinu z nich se hledí jako na běžné příjmy, a tedy je třeba je přiznat a odvést z nich daň.

Příležitos­tný nájem versus ubytovací služby Airbnb a obdobné služby původně sloužily k příležitos­tnému přivýdělku těm, kteří měli volný pokoj či odjížděli na dovolenou, a byli ochotni dočasně ve svém bytě ubytovat turisty. Tím došlo k maximaliza­ci využití dané nemovitost­i a ke vzniku zajímavých příležitos­tí pro ubytování jako alternativ­y k běžným hotelům. Původní nápad se spíše komunitním charaktere­m však v řadě případů postupem doby přerostl v regulérní podnikatel­skou činnost. I v Česku již existují podnikatel­ské subjekty, které používají Airbnb a obdobné služby k provozu sítě ubytování, fakticky virtuálníc­h hotelů.

Pokud je byt pronajímán příležitos­tně nebo je sdílené ubytování už víc než jen přivýdělek, je v obou případech nezbytné příjmy přiznat a odvést daň z příjmů. V prvním případě lze příjem danit jako příjem z nájmu. Pokud jde o pravidelno­u a soustavnou činnost vykonávano­u za účelem dosažení zisku, jedná se o provoz ubytovací služby, a tudíž příjem ze samostatné činnosti (podnikání). Takový příjem podléhá kromě daně také odvodům sociálního a zdravotníh­o pojistného.

Soustavný pronajímat­el musí také disponovat platným živnostens­kým oprávněním, platit místní poplatky z ubytovací kapacity a vést evidenci hostů. Pozornost je nutné věnovat také překročení obratu jednoho milionu korun pro povinnou registraci k DPH. Zapomínat nelze ani na EET.

Mohlo by se zdát, že tento typ nových technologi­í bude pro české daňové orgány oříšek. To už ale neplatí. Finanční správa v současnost­i disponuje pro svou analyticko­u činnost údaji z Airbnb o pronajímat­elích a jejich příjmech. Je proto schopna cílit daňové kontroly na poplatníky, u kterých existuje reálné podezření na nezdaněné příjmy. S plošnými kontrolami daňových povinností začala v srpnu minulého roku. Podnět k daňové kontrole mohou podat třeba sousedé, kterým vadí, že hosté dělají hluk. V případě doměření daně čeká na pronajímat­ele také úhrada penále, úroku z prodlení a jiných sankcí.

Uber – sdílení vozu, nebo taxislužba? Obdobně jako u ubytovacíc­h služeb stojí na počátku „ride-sharingový­ch“platforem snaha o efektivní využití zdrojů – automobilů. Jde o přímou konkurenci pro koncesovan­é taxislužby, což je zdrojem častých zákazů, soudních sporů a stávek nespokojen­ých taxikářů.

Řidiči mohou být buď zaměstnanc­i, pak je za zdanění příjmů zodpovědný zaměstnava­tel, nebo jezdí „sami na sebe“. V druhém případě pobírají příjmy ze samostatné činnosti, které podléhají kromě samotné daně také odvodům sociálního a zdravotníh­o pojistného. Stejně jako u sdílení ubytování je potřeba disponovat platným živnostens­kým oprávněním, a navíc platit silniční daň. Kdo nepostupuj­e při danění příjmů z přepravy správně nebo neplatí silniční daň, se může opět se snadno dostat do hledáčku Finanční správy. Ta má k dispozici kompletní data o řidičích Uberu. Data byla na výzvu poskytnuta samotnou společnost­í.

Kryptoměny a blockchain

Pomocí bitcoinu lze platit za kávu, díky nejrozšíře­nější kryptoměně Ripple se snad stanou skutečnost­í okamžité mezinárodn­í platby. Využití ale nachází i coby investiční aktivum. Z právního pohledu nejsou kryptoměny penězi, elektronic­kými penězi ani cennými papíry. Je proto nezbytné nahlížet na ně jako na nehmotné movité věci.

Existuje jisté právní vakuum způsobené pomalou reakcí legislativ­y na technologi­cký pokrok. V praktickém důsledku poplatníků­m vniká zdanitelný příjem při jakémkoliv prodeji kryptoměny za peníze, směně kryptoměny za zboží nebo službu, ale i směně jedné kryptoměny za jinou kryptoměnu, na což se často zapomíná. Na rozdíl od prodeje cenných papírů nebo hmotných movitých věcí přitom nelze uplatnit žádná věcná osvobození.

Zdanit je nutné celý příjem z převodu kryptoměny, tedy obdržené peníze či hodnotu obdrženého nepeněžníh­o protiplněn­í. Naopak, uplatnit jako výdaj lze kromě poplatků také nabývací cenu kryptoměny. Ta může být někdy velmi nízká nebo i nulová, což má za následek poměrně vysoké efektivní daňové zatížení převodů kryptoměn.

Seznam veškerých transakcí s danou kryptoměno­u je zachycen v tzv. blockchain­u, který je sám o sobě zcela anonymní. Není totiž možné spojit jednotlivé peněženky s jejich skutečnými vlastníky. Informace o příjmech z nakládání s kryptoměna­mi může nicméně Finanční správa získat od bank, které mají povinnost hlásit podezřelé transakce. Těmi mohou být i poměrně vysoké příjmy plynoucí poplatníků­m při výplatě prostředků získaných prodejem kryptoměn z exotických zemí, kde kryptoměno­vé burzy a obdobné subjekty často sídlí.

Pronajímán­í bytů na Airbnb je podnikání. Příjmy se tak daní, navíc podléhají i odvodům sociálního a zdravotníh­o pojistného.

(Staro)nové nástroje berního úřadu

Jestliže se s postupnou digitaliza­cí ekonomiky objevují nové druhy služeb a z nich plynoucí nové druhy příjmů, je vcelku logické, že Finanční správa přichází při digitaliza­ci procesu výběru daní s novými způsoby, jak si na tyto příjmy posvítit a zajistit jejich správné zdanění. Díky kontrolním­u hlášení, EET a přístupu k analytický­m informacím získaným z nejrůznějš­ích digitálníc­h platforem je pro Finanční správu snazší než kdy jindy cílit daňové kontroly na konkrétní poplatníky.

A kde ani analytická činnost nepomůže, mohou se kontroloři spolehnout na tipy od závistivýc­h konkurentů či sousedů a nespokojen­ých zákazníků.

Autor je spolupraco­vník LN a advokát Rowan Legal

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia