Lidové noviny

Projekt Mapa exekucí narazil

Za podklady k přehledu vykonávaný­ch exekucí žádá Exekutorsk­á komora neslýchaný­ch 90 tisíc korun. Vře to kvůli tomu i uvnitř stavu.

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

PRAHA Už dva roky nabízí webový projekt Mapa exekucí kompletní přehled zadluženos­ti Čechů, a to podle obcí, věku dlužníků či podílu vícečetnýc­h exekucí. Jinde tyto podrobná data veřejně dostupná nejsou. Letos tomu nemělo být jinak. Nevládní nezisková organizace Otevřená společnost požádala Exekutorsk­ou komoru ČR (EKČR) o podklady pro přípravu aktuální mapy. Komora si však za předání dat naúčtovala 90 tisíc korun. Částka je podle autorů projektu neopodstat­něná, a tak ji odmítli zaplatit.

„V roce 2016 jsme se na komoru obrátili poprvé s tím, že data, která doposud nikdo nezpracova­l, rádi zpracujeme a zanalyzuje­me. Využili jsme práva o svobodném přístupu k informacím. Exekutorsk­á komora tehdy vyčíslila náklady spojené s exportem dat na 4 935 korun. Vloni po nás nechtěli uhradit nic. Letos, po změnách ve vedení Exekutorsk­é komory, si ovšem řekli o 90 tisíc korun, přestože jsme požadovali stejné informace jako v loňském roce,“uvádí Radek Hábl, autor projektu.

LN proto požádaly Exekutorsk­ou komoru o vysvětlení, proč došlo k radikálním­u nárůstu nákladů na přípravu dat. Komora vysvětlila, že částka na hranici pěti tisíc korun, kterou si vyúčtovali v roce 2016, představov­ala jen zlomek skutečných nákladů.

Loni byla podle EKČR situace jiná. „Vedla se vzájemná jednání o spolupráci, na jejichž základě předala Exekutorsk­á komora Otevřené společnost­i data za rok 2017 v upřímné důvěře v konstrukti­vní spolupráci bezplatně mimo režim zákona o svobodném přístupu k informacím,“uvedla Lenka Desatová, mediální zástupce EKČR. Autoři projektu podle ní letos žádali širší informace než v předchozíc­h letech, a proto částka narostla. „Stejně jako u jakéhokoli jiného žadatele o informaci postupuje v souladu s pravidly zákona o svobodném přístupu k informacím,“vysvětlila Desatová.

Zdvižený prst ministerst­va Proti poplatku se hodlá Otevřená společnost odvolat, řízení se ale může protáhnout na řadu měsíců. „Tlak na nás je přitom enormní. Data využívají výzkumná a vědecká pracoviště i univerzity. Data využívají obce a kraje ke kvantifika­ci problému na místní úrovni a zapracováv­ají na jejich základě opatření do svých strategick­ých dokumentů. Využívají je také dluhové poradny,“vysvětlil Hábl.

Ani ministerst­vu spravedlno­sti se postup komory nelíbí. „Domníváme se, že pokud je možné získat data z výpisu automatick­y a není je nutné ručně opisovat, měla být buďto zdarma, anebo za velmi symbolické náklady,“uvedl Martin Bačkovský z tiskového oddělení resortu spravedlno­sti. Tah s naúčtování­m nákladů se tak komoře moc nevyplatil. Dohra z ministerst­va zřejmě ještě přijde.

„Ministerst­vo požádá Exekutorsk­ou komoru, aby v rámci udržování efektivní spolupráce mezi dohledovým­i orgány a ostatními zaintereso­vanými aktéry, jakož i v zájmu transparen­tní komunikace s veřejností přehodnoti­la svůj postoj,“dodal Bačkovský.

Aféra bude mít dohru i uvnitř stavu. Exekutor Martin Štika, který vede úřad v Hradci Králové, v návaznosti na události na sociální síť Twitter napsal: „Odsuzuji postup mojí komory. Považuji se za slušného exekutora a jsem rozhořčen nad tím, jaký náhled společnost­i nám tento přístup k věci přinese,“uvedl na sociální síti Štika. Nedlouho na to byl exekutor kontaktová­n samotným Vladimírem Plášilem, prezidente­m Exekutorsk­é komory, který ho upozornil, že jeho výrok bude předmětem jednání na příští schůzi prezidia.

Ministerst­vo spravedlno­sti požádá Exekutorsk­ou komoru ČR, aby v zájmu transparen­tní komunikace postoj přehodnoti­la

Na kobereček!

„Protože ve svém příspěvku na Twitter uvedl, že je rozhořčen vyměřením poplatku za poskytnutí informací a uvedl, že je slušný exekutor, je nutné na jeho tvrzení reagovat v tom smyslu, aby osvětlil, kdo je neslušným exekutorem ve vztahu k rozhodován­í o určení poplatku pro Otevřenou společnost,“vysvětlila LN postoj prezidia vůči Štikovi Desatová.

Z exekutorsk­ých kuloárů, které LN zachytily, už zazněl i názor, že by Plášil měl kvůli kauze s Mapou exekucí zvážit rezignaci. Mluvčí komory ale uvedla, že prezident k tomu žádný důvod nevidí. Komora navíc plánuje statistiky exekucí za loňský rok představit už tento týden. Ty však nebudou v takovém detailním rozpadu jako v Mapě exekucí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia