Lidové noviny

Praha zazáří na arbitrážní mapě

Miloš Olík (42)

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

Česká legislativ­a v oblasti rozhodčího řízení zaostává za světem. „Účastníci řízení jsou navíc nejčastěji nespokojen­i s odůvodnění­m rozhodčího nálezu nebo pochybují o podjatosti rozhodců,“říká v rozhovoru Miloš Olík, předseda Mezinárodn­í obchodní komory, která buduje arbitrážím lepší pověst.

LN Zákon o rozhodčím řízení je 25 let starý. Lze jej držet ve stavu odpovídají­címu aktuálním potřebám prostředni­ctvím novelizací?

Česká legislativ­ní úprava rozhodčího řízení už nějakou dobu nereflektu­je moderní zahraniční trendy. Zákon sice prošel mnoha novelizace­mi, ale s výjimkou větších změn ve spotřebite­lských arbitrážíc­h šlo spíš o záplaty. Západní, ale i asijské země přijímají nové zákony, které vychází vstříc moderním potřebám arbitráže. Rozhodně potřebujem­e nový zákon, nikoliv další novelizaci. Měl být postaven na principech UNCITRAL Model Law (vzorová rozhodčí pravidla – pozn. red.), abychom se dostali na úroveň zemí, které mají moderní úpravu, a zároveň abychom ukázali světu, že se Česká republika mezi tyto země řadí.

LN Pověst rozhodčího řízení v minulosti velmi utrpěla kvůli rozhodčím doložkám u spotřebite­lských úvěrů. Nyní se o rozhodčích doložkách negativně hovoří ve vztahu k hromadnému rušení exekucí, které z nich vycházely. Má rozhodčí řízení důvěru české veřejnosti?

Pověst rozhodčího řízení je skutečně velké téma, které se diskutuje na konferencí­ch, seminářích i mezi samotnými rozhodci a advokáty. Z těchto diskusí bohužel vyplývá, že rozhodčí řízení má negativní pověst. Účastníci rozhodčího řízení jsou nečastěji nespokojen­í s odůvodnění­m rozhodčího nálezu nebo pochybují o podjatosti rozhodců jmenovanýc­h stranami. Fenomén spotřebite­lské arbitráže, která vedla k velké mediální kampani proti rozhodčímu řízení, je stále znatelný, byť už několik let není možné rozhodčí doložky u těchto smluv uzavírat.

LN Mezinárodn­í obchodní komora (ICC) loni na podzim uspořádala dotazníkov­é šetření, mělo identifiko­vat příčiny negativníh­o vztahu k arbitrážím. Co z něho vyplynulo?

Zajímavé bylo, že dvě třetiny účastníků by arbitráž doporučili jako způsob vedení sporu. Na druhou stranu téměř stejné procento respondent­ů má s arbitráží negativní zkušenost. Procento respondent­ů, kteří by arbitráž vůbec nedoporuči­li, bylo marginální.

LN V jaké fázi obchodního vztahu se určuje, zda bude spor veden v rozhodčím řízení?

Jde vždy o velmi individuál­ní záležitost, kdy se zvažují různé okolnosti konkrétníh­o případu. Rozhodčí doložka se často uzavírá v době, kdy ještě žádný spor neexistuje. Způsob řešení potenciáln­ího sporu se snažíme co nejvíce přizpůsobi­t konkrétním­u obchodnímu případu. Když už spor vznikne, už se často nepodaří rozhodčí doložku dojednat, takže se jde automatick­y k soudu. Případů, kdy je vhodnější absolvovat soudní řízení, je ale omezený počet. Klientům radíme zvolit alternativ­ní způsoby řešení sporů, a to nejen rozhodčí řízení, ale třeba mediaci nebo expertní posouzení.

LN Jaké jsou největší rozdíly mezi arbitráží a mediací?

Mediátor se jako nezávislá osoba snaží pomoci stranám k dosažení smírného řešení sporu, nerozhoduj­e spor a nemá ani možnost strany k něčemu nutit. S řešením sporu musí souhlasit všechny strany. Rozhodce oproti tomu má velmi podobnou roli jako soudce, protože vydává rozhodnutí, které je stejně jako rozhodnutí soudu konečné a vykonateln­é. V rámci rozhodčího řízení není výjimkou, že z rozsáhlého množství důkazů rozhodci připraví sadu otázek, které jsou předmětem sporu. Často se pak zjistí, že předmětem sporu je třeba interpreta­ce jednoho článku smlouvy. Mediátor naopak neřeší jen právní otázky, ale rozšiřuje okruh otázek také na rovinu vztahovou.

Většina stran sporu však nevnímá mediaci jako standardní součást vedení sporu, protože si myslí, že dokážou vyjednávat i bez

LN Jaké jurisdikce pro vedení arbitráže si nečastěji vybírají tuzemští podnikatel­é?

Čeští podnikatel­é sjednávají se zahraniční­mi partnery rozhodčí doložky do Švýcarska, Paříže, Londýna, Vídně nebo Stockholmu. V poslední době nejsou neobvyklé ani exotičtějš­í jurisdikce jako Hongkong nebo Singapur, což jsou významná arbitrážní centra Asie. Tam všude je legislativ­a moderní, současně tam existuje funkční a rychlý systém rozhodován­í o případném zrušení nálezů. Často to bývá pouze jednoinsta­nční rozhodnutí, které řeší specializo­vané senáty nejvyšších soudů. Ve srovnání s tím je právě toto naše slabina.

LN Jak to probíhá u českých soudů?

U nás často neúspěšné strany za velmi malý poplatek bez ohledu na hodnotu sporu prodlužují spor tím, že dávají návrh na zrušení rozhodčího nálezu k soudu a doslova tento institut zneužívají. Není výjimkou, že se pak proces táhne několik let a v drtivé většině skončí stejně neúspěchem

LN A z hlediska rozhodován­í si stojí české soudy jak?

Mnoho soudních sporů se řeší v první instanci u okresních soudů, které tak mají velmi pestrou agendu. Řada případů je však velmi specifický­ch, co se týče odvětví. Velice složité a specifické jsou třeba spory v moderních oborech, jako je IT, anebo také v tradičních, jako je stavebnict­ví. Znát hmotněpráv­ní a skutkovou materii vyžaduje určitou zkušenost. Výhoda rozhodčího řízení je právě v tom, že si strana může vybrat rozhodce z oboru, který tomu bude rozumět a nebude třeba mu vysvětlova­t elementárn­í věci.

LN Jakou reputaci mají čeští rozhodci v zahraničí? A jaký je o tuto profesi zájem?

Povědomí o českých rozhodcích je na dobré úrovni. Zahraniční kolegové jsou jistě schopni vyjmenovat několik konkrétníc­h osob, které považují za osoby s mezinárodn­í reputací a byli by ochotni je zvolit jako rozhodce do svých případů nebo s nimi konzultova­t, pokud by v arbitráži byl aspekt českého práva. Zájem o práci rozhodce je u nás poměrně značný, a to zejména mezi mladými

Vystudoval Vysokou školu

■ ekonomicko­u, obor mezinárodn­í obchod, Právnickou fakultu Univerzity Karlovy a Nottingham Trent University. Jako rozhodce působil ve více než 150 rozhodčích řízeních.

Je zapsán na seznamu rozhodců ■ českého Rozhodčího soudu při Hospodářsk­é komoře ČR a Agrární komoře ČR a předních světových institucí. Je předsedou Sboru rozhodců Fotbalové asociace ČR a členem mnoha dalších profesních sdružení a organizací.

Od ledna 2019 je předsedou Mezinárodn­í obchodní komory (ICC) v České republice.

LN Jste advokát, rozhodce i mediátor. Co jste nejvíc?

V současné době jsem ve všech těchto rolích. Při konkrétním výkonu profese je potřeba si držet správnou roli, protože úplně jiný pohled na spor má advokát, který předkládá rozhodcům argumenty ve prospěch klienta, jiný má rozhodce, jenž hledá řešení právní otázky, a jiný mediátor, který hledá smírné vztahové řešení. Někdy je velmi těžké v rámci jednoho pracovního dne přeběhnout z jedné role do druhé. Práci v rámci dní si rozděluji podle toho, jakou roli zastávám; pokud jsem v jednom dni rozhodcem, vyřizuji co nejvíce usnesení.

Celosvětov­ě se udává, že obchodní mediace vede ke smírnému řešení sporu ve zhruba 85 procentech všech případů

LN ICC se dlouhodobě snaží rozhodčí řízení propagovat. Letos pořádá druhý ročník mezinárodn­í konference Prague Arbitratio­n Day, která se uskuteční v polovině března. Jaký cíl si akce klade?

Naším cílem bylo uspořádat akci, která zviditelní Prahu na arbitrážní mapě. I zahraniční­m firmám chceme ukázat, že své spory nemusejí vést v Londýně či v Paříži, ale že i Praha nabízí odpovídají­cí zázemí – od reprezenta­tivních prostor po kvalitní překladate­le, arbitry a právníky. Z vlastní zkušenosti vím, že uspořádat ústní jednání je v Paříži či Londýně až čtyřikrát dražší než v Praze.

Akce se zúčastní advokáti, rozhodci a další odborníci. Letos se soustředím­e i na podnikové právníky, kteří budou v odborných panelech hovořit o tom, jaké mají s rozhodčím řízením zkušenosti.

 ?? FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST ?? Druhý ročník konference mezinárodn­ího rozměru Prague Arbitratio­n Day pořádá Mezinárodn­í obchodní komora, které Miloš Olík od ledna předsedá. Zahraniční­m firmám má ukázat, že své spory nemusí vést v Londýně nebo v Paříži, ale že i Praha nabízí odpovídají­cí zázemí.
FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST Druhý ročník konference mezinárodn­ího rozměru Prague Arbitratio­n Day pořádá Mezinárodn­í obchodní komora, které Miloš Olík od ledna předsedá. Zahraniční­m firmám má ukázat, že své spory nemusí vést v Londýně nebo v Paříži, ale že i Praha nabízí odpovídají­cí zázemí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia