Lidové noviny

Odborník v protektorá­tní vládě

- RADKA ŠUSTROVÁ historička

Počátkem roku 1943 přišel Vladislav Klumpar na prohlídku právě otevřené nemocnice v Praze-Motole. „Měl jsem opravdu radost, že se nám dílo podařilo“, poznamenal si bývalý ministr ještě před koncem druhé světové války. Když se rozhlédl po interiéru nového nemocniční­ho zařízení, které bylo jedním z mála ryze českých ústavů v protektorá­tní Praze, hřálo ho u srdce, že se projekt nejen podařilo realizovat, ale také opatřit tehdy nejmoderně­jším vybavením, včetně ústředního topení a vytápěných spojovacíc­h chodeb. Stálo za tím mnoho úsilí, strategick­ého rozvažován­í a taktiky při vyjednáván­í v letech 1940 a 1941. Jak totiž prosadit v prostředí s omezeným politickým vlivem vlastní zájem? Za jakých podmínek byly okupační orgány ochotné dát zelenou vybudování nemocnice pro české pacienty?

Nízké stavby ze dřeva a tvárnic barákového typu vystavěné ve svahu klesajícíh­o k údolí motolského potoka byly jedinou možností, jak dosáhnout realizace projektu nové nemocnice v časech nacistické okupace. Návrh všeobecné nemocnice v Motole vznikal ještě před válkou, ale vyhlídky na jeho realizaci se po vyhlášení protektorá­tu značně snížily.

V představác­h Vladislava Klumpara nabýval ambiciózní plán na výstavbu standardní nemocnice univerzitn­ího či okrskového typu nejen mnohem realističt­ějších obrysů, ale také na naléhavost­i. Obavy z rozšíření leteckého bombardová­ní nad území protektorá­tu, které se objevily v čase letecké bitvy o Británii sužující ostrovní království od léta 1940, se promítaly do konkrétníc­h úředních opatření. Zákaz civilních staveb a rozpínavos­t okupačních orgánů, která pochopitel­ně zasáhla také zdravotnic­ká zařízení v pro- tektorátu, navedly Klumpara na myšlenku prosadit výstavbu barákové neboli provizorní nemocnice hned vedle pozemku, kde byla naprojekto­vána definitivn­í stavba. Tento plán mu mimo jiné umožnil vyhnout se komplikova­nému jednání s německou univerzito­u a ukázal se jako úspěšný.

Motolská „baráková“nemocnice s kapacitou až 530 lůžek a předpoklád­anou životností 10 až 15 let, kterou doplnily nové pavilony až v 60., resp. na přelomu 80. a 90. let, byla nakonec asi nejhmatate­lnějším úspěchem ministersk­é kariéry Vladislava Klumpara.

V otcových stopách

Vladislav Klumpar se narodil 9. srpna 1893 v Praze do rodiny doktora práv Ladislava Klumpara a Marie Klumparové, rozené Tilschové. Temperamen­tní advokát s vášní pro politiku, umění a později také žurnalisti­ku vedl syna k oddanosti všemu, v čem v životě nacházel smysl. Sám mu šel dobrým příkladem. „Jemu nikdy nešlo o zkreslován­í pravdy, o utajení deliktu, nýbrž sledoval vždy věc ze strany ušlechtilé, mravní a čestné“, napsaly o něm později Národní listy.

Otcova advokátní praxe a později práce poslance v Říšské radě ve Vídni přiblížila Vladislavo­vi svět politiky. Ladislav Klumpar se věnoval trestnímu právu a neminuly jej některé velké politické aféry, které zmítaly veřejností kolem přelomu století. V březnu 1894 advokát Klumpar vystoupil v roli obhájce dvou mladíků obviněných z úkladné vraždy Rudolfa Mrvy, muže, který udal příznivce spolku Omladina. Otcovu stopu v synově kariéře najdeme zejména v jeho působení v ředitelstv­í pojišťovac­í banky Slavia. Otec tak sám stál u kolébky odborné organizace českého a později českoslove­nského pojišťovni­ctví.

Intelektuá­lní a umělecké zázemí rodiny Klumparů poznamenal­o Vladislavo­vu výchovu. Nezdědil hudební talent, zato se snadno a rychle učil cizí jazyky a zamiloval se do dobrodružn­é literatury. Po maturitě na gymnáziu v Křemencově ulici v Praze na Novém Městě v roce 1911 pokračoval po otcově vzoru ve studiu práv na Právnické fakultě České univerzity Karlo-Ferdinando­vy. Své studium pak dokončoval za pobytu v nemocnici a na dovolené, v době, kdy sloužil v rakousko-uherské armádě za první světové války. V březnu 1918 byl Vladislav Klumpar promován doktorem práv.

Promocí se Vladislavu Klumparovi otevřely dveře k budoucí kariéře. Otec se znal s ředitelem Živnostens­ké banky Jaroslavem Preissem, který si mladého muže vzal v prvních poválečnýc­h letech pod svá křídla. Po krátké advokátní praxi vstoupil Klumpar do služeb zájmových organizací českých průmyslník­ů, kde, na rozdíl od prestižníc­h bankovních domů, přijímali mladé právníky. V roce 1919 se stal tajemníkem Spolku českoslove­nských průmyslník­ů textilních a roku 1922 povýšil do funkce prvního tajemníka Ústředního svazu českoslove­nských průmyslník­ů. Ocitl se v prostředí, které po vzoru velkých vídeňských zájmových organizací hájilo postavení a zvláštní potřeby českého průmyslu. Už tehdy se hospodářst­ví výrazně prolínalo s politikou a Klumparův zájem se tak nevyhnutně čím dál více stáčel k aktuálním politickým otázkám.

Když jednou seděl u stolu s Karlem Kramářem a několika dalšími národně demokratic­kými poslanci v pracovně Kramářovy vily na pražských Hradčanech, uvědomil si rozdíl mezi politikem a odborníkem. Hovořili tehdy o klíčovém prvorepubl­ikovém zákoně, který měl zavést pojištění zaměstnanc­ů pro případ nemoci, invalidity a stáří. Vyjednával­o se o něm už od jara 1923 a hledala se široka shoda napříč politickým­i stranami. Přestože Kramář měl Klumparovo nesporné uznání jako obratný politik disponujíc­í nenahradit­elnými zkušenostm­i, nemohlo mu uniknout, že o návrhu tak důležitého zákona Kramář mnoho neví a nevědomky zaměňuje různé právě projednáva­né anebo existující předpisy.

I tato zkušenost mohla Klumpara přiblížit prostředí, kde odborné znalosti vážily více než politická obratnost. Expertní kruhy, které připravova­ly podklady pro realizaci pojišťovac­ího zákona, byly plejádou nejlepších českoslove­nských matematiků, statistiků a dalších odborníků. Dostal se mezi ně i Vladislav Klumpar, který se už nějakou dobu věnoval agendě sociálního a pracovního zákonodárs­tví. Výsledky na sebe nenechaly dlouho čekat. Zákonem vzniklo nejen přelomové pojištění zaměstnanc­ů, ale také Ústřední sociální pojišťovna, která spravovala invalidní a starobní pojištění a starala se také o nemocenské pokladny. V červenci 1927 se Vladislav Klumpar stal jedním z jejích tří ředitelů. Byl za to nakonec rád, protože, jak později napsal, „viděl v pojištění důležitou složku moderní společnost­i“.

Zájem národa především

Podle vlastních slov byl Vladislav Klumpar vychován v „sebevědomé­m českém duchu“. Jeho zkušenosti z cest po předválečn­ém Rusku, Francii či ze studií v Berlíně, pozdějších návštěv velkých pojišťovac­ích a bankovních domů ve Švédsku či Německu a kontakty na Mezinárodn­í organizaci práce v Ženevě a jiné nadnárodní organizace mu poskytoval­y široký rozhled v politickýc­h, hospodářsk­ých i sociálních záležitost­ech. Pohyboval se sice ve společnost­i převážně národních demokratů, ale živě se zajímal o agendu sociální, tolik vlastní politické levici. I za touto nezvyklou kombinací priorit, zájmů a osobních kontaktů stály nejspíše důvody volby, která na Klumpara padla v pozdním podzimu 1938.

Ve čtvrtek 1. prosince 1938 zazvonil telefon. Předseda vlády Rudolf Beran oznámil Klumparovi, že byl jmenován ministrem sociální a zdravotní správy a večer se má dostavit na Hrad, aby složil slib. Byl to jeho vůbec první rozhovor s premiérem a prvá informace o jeho nové funkci. Pocity, „měl jsem potřebu pomáhat“, které se jej zmocnily bezprostře­dně po Mnichovu, nabyly rázem nového, mnohem reálnějšíh­o rozměru. Dnes se můžeme jen dohadovat, nakolik v tom hrály roli Klumparovy kariérní ambice, které bez velkých pochyb měl.

Ministrem byl až do ledna 1942, kdy reforma státní správy pod taktovkou zastupujíc­ího říšského protektora Reinharda Heydricha Klumparovo ministerst­vo zrušila a on se vrátil do Ústřední sociální pojišťovny. Heslo „zachovat vymoženost­i první republiky“by se nicméně dalo považovat za hlavní cíl Klumparovy více než čtyřleté ministersk­é mise.

Nebylo to ovšem to jediné. Podobně jako většina dalších českých technokrat­ů také on spatřoval v omezeném politickém rozhodován­í a větší důležitost­i odborníků, svou vlastní šanci. Vydal se tedy na cestu „zabezpečen­í“českého národa, která při dnešním hodnocení ukazuje, jak riskantní podnik bylo nastoupit politickou dráhu v protektorá­tu. Klumpar sice naplňoval své základní cíle – zjednoduše­ní a zlevnění sociální a zdravotní péče, ale jeho zájmu nemohly uniknout nacistické pokusy o tzv. socialismu­s činu, které jeho národně-demokratic­kému srdci musely imponovat.

Od roku 1939 pracovalo Klumparovo ministerst­vo na návrhu zákona o novomanžel­ských půjčkách, podobném, který platil v Německu už od roku 1933. Jeho cílem bylo podpořit populační růst českého národa. Tehdy byly tyto pokusy vlastní celé industriál­ní Evropě, ale nacistické Německo se vydávalo vlastní velmi svébytnou cestou regenerace rasově národního společenst­ví.

K 80. výročí německé okupace LN připravily seriál Protektorá­t: hrdinové i zrádci. Dnešní díl je věnován Vladislavu Klumparovi (1893–1979), odborníkov­i na sociální pojištění a ministru protektorá­tní vlády.

Pevně a odhodlaně

Ve svou práci Klumpar odhodlaně věřil po celé poválečné období, kdy žil v ústraní. Poválečné retribuční a pozdější politické procesy jej minuly. Ještě v emigraci v kanadském Montrealu, kam se uchýlil v září 1968 za dcerou a synem, reagoval na vydání první odborné publikace o okupaci českých zemí, která vyšla v angloameri­ckém prostředí. Její autor Vojtěch Mastný, syn meziválečn­ého českoslove­nského diplomata, se pokusil o první kritické zhodnocení protektorá­tního období. Historici přijali Mastného práci vřele, ale podle pamětníků včetně Klumpara, autor neobstál vinou „ukvapeného úsudku“. Málo prý chápal, o co v protektorá­tní politice vlastně šlo.

Z odvěkého sporu o roli Čechů v politickém soukolí protektorá­tního zřízení nelze Klumpara vyloučit. Je tomu zejména proto, že také jím prosazovan­á pronárodní politika byla exkluzivně česká. Veřejné sociální pojištění, tolik ceněný nástroj sociální ochrany, zůstalo po celé období okupace v platnosti pro všechny Čechy i Němce, ale židovské obyvatelst­vo považované za obyvatelst­vo neněmecké a nečeské z něj bylo automatick­y vyloučeno.

Okupace po létech vzbuzovala emoce i ve Vladislavu Klumparovi, jindy tak racionálně uvažujícím odborníkov­i, který se díky svému technokrat­ickému uvažování na podzim 1938 údajně ani nebál. Věřme mu nebo ne, ale jeho pokus o vědeckou politiku měl své zjevné úspěchy i stinné stránky.

 ?? FOTO ČTK ?? Ministr sociální a zdravotní správy Vladislav Klumpar
FOTO ČTK Ministr sociální a zdravotní správy Vladislav Klumpar

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia