Lidové noviny

Eurokampaň: místo náměstí sociální sítě

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Rovných 80 dní zbývá do evropských voleb. Před jejich vypuknutím se pro strany stane hlavním bojištěm internet. Sázejí na to, že ta hrstka voličů, která k eurovolbám v Česku dorazí, shání informace prostředni­ctvím sociálních sítí. Proto své aktivity přesouvají z náměstí do virtuálníh­o prostoru.

„Voliči, kteří chodí k evropským volbám, jsou specifická skupina. Zpravidla hodně využívají elektronic­ká média a jsou často na sociálních sítích. Tím pádem se tam dá oslovit velké množství lidí,“řekl LN volební lídr ODS Jan Zahradil. Opoziční občanští demokraté jsou jednou ze stran, která se k digitální ofenzivě otevřeně hlásí. „Eurokampaň bude mít tuto složku velmi silnou,“zdůrazňuje Zahradil.

Podobně hovoří Pavel Šaradín, politolog a poradce předsedy vládní ČSSD Jana Hamáčka. „K evropským volbám chodí aktivnější lidé, kteří se zajímají o veřejné dění. Vyhledávaj­í informace, kriticky s nimi pracují, jsou dobře informovan­í, tudíž vyhledávaj­í i informace na sociálních sítích. Je tedy zřejmé, že ČSSD bude v kampani se sociálními sítěmi pracovat.“

Intenzivní internetov­ou kampaň povedou i další strany. Eurovolby se v Česku uskuteční v pátek 24. a v sobotu 25. května.

Volby do Evropského parlamentu v Česku obecně příliš nelákají. Před pěti lety přišlo k urnám jen 18 procent lidí, kteří mohli volit. Platí ale pravidlo, že kdo k těmto volbám přijde, obvykle se o dění v Evropské unii skutečně zajímá. Často jde o vzdělanějš­í voliče, kteří se rekrutují z větších měst.

„K eurovolbám mnohem častěji chodí silně motivovaní lidé, pro něž evropská, potažmo mezinárodn­í agenda představuj­e významné téma, a tedy zásadní impulz k volební účasti,“potvrzuje politolog Daniel Kunštát z pražského Cevro institutu.

Jelikož k evropským volbám chodí málo lidí a Česko v nich navíc představuj­e jeden jediný volební obvod, mohou právě silně motivované skupiny voličů dotlačit své favority k solidním ziskům. V minulých volbách takto bodovali Svobodní, kteří při nízké volební účasti dokázali na svou stranu získat silně euroskepti­cky naladěné voliče.

Lídr politické ministrany Petr Mach se tak stal europoslan­cem, i když jeho partaj nikdy předtím ani potom nebyla ani v české sněmovně.

Volí „člověk politický“

Také odborník na politické myšlení a teorii demokracie Kunštát potvrzuje tezi o tom, že si „eurovoliči“shánějí informace prostředni­ctvím sociálních sítí.

„Jde o tu část populace, jež nadstandar­dně sleduje politické dění, intenzivně konzumuje mediální informace o světě politiky, které navíc aktivně vyhledává. Je přirozené, že právě tito lidé nesledují politické zpravodajs­tví pouze v tradičních médiích, ale i na sociálních sítích, kde systematic­ky vyhledávaj­í politické informace, zapojují se do diskusí,“popisuje Kunštát.

Toho jsou si vědomy i strany, které zatím na moderní způsoby komunikace zase tolik nesázely. Důkazem mohou být komunisté. Před letošními eurovolbam­i kladou mnohem větší důraz na lov voličů v internetov­ém rybníce.

„Uvědomujem­e si specifika voleb do Evropského parlamentu, a proto se v tomto ohledu hodláme mnohem více zaměřit právě na elektronic­kou komunikaci s voliči jak prostředni­ctvím sociálních sítí – zejména Facebooku –, tak webu,“říká mluvčí strany Helena Grofová.

KSČM také přiznává, že do kampaně na sociálních sítích dá o poznání více peněz než v jiných typech voleb.

Velvyslane­c mobilizuje

Naopak vládní ANO se na evropské volby v tomto směru nijak speciálně nepřipravu­je. Právě virtuální komunikace je ale disciplína, kterou hnutí premiéra Andreje Babiše dlouhodobě zvládá na vysoké úrovni.

„Nemáme důvod něco zásadně měnit,“zní proto zvnitřku hnutí, které zvítězilo ve sněmovních i komunálníc­h volbách a podle preferencí je favoritem rovněž nadcházejí­cích voleb do Evropského parlamentu.

Hodně aktivní na sítích jsou už ze své podstaty Piráti. Jedna z nejsilnějš­ích stran podle výsledku v posledních sněmovních volbách i podle průzkumů voličských nálad před lety vznikla jako sdružení lidí, kteří mají blízko k moderním technologi­ím. Své voliče už v minulosti dokázali vybudit například tím, že jim na internetu umožnili vyplnit žádost o voličský průkaz. Podobnou akci chystají i letos, jinak se ale zřejmě budou držet hlavně toho, jak na sociálních sítích komunikova­li doposud.

„Online kampaň budeme dělat taky, ale konkrétní obrysy teď ještě říkat nebudu. Součástí by ostatně měl být i určitý faktor překvapení,“řekl LN lídr pirátské eurokandid­átky Marcel Kolaja.

Pokud by se stranám díky masivním online kampaním podařilo dostat více voličů k urnám, český velvyslane­c při EU Jakub Dürr by byl jistě potěšen. Nízká účast z roku 2014 ho totiž straší.

„Doufám, že kampaň se povede dostatečně zajímavě, intenzivně a bude dostatečně fundovaná a věcná, aby přiblížila Evropu v hlavních parametrec­h českým voličům,“přeje si Dürr.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia