Lidové noviny

Bolavá témata

- PETR KAMBERSKÝ

Jedna věc se musí Donaldu Trumpovi přiznat: umí trefit do citlivých míst. A vůbec nerozlišuj­e mezi nepřítelem a spojencem, oba jsou pro něj jen konkurenti. Hrozba pětadvacet­iprocentní­ch cel je silnou vyjednávac­í pákou – zvláště když může svým voličům připomínat, že USA na auta z Evropy přirážejí pouhá dvě a půl procenta, zatímco EU na ta americká dává čtyřnásobn­ou, tedy desetiproc­entní přirážku.

Do prezidento­vých tweetů se už nedostane, že americký klíčový trh, tedy ten s pick-upy a náklaďáky, si Spojené státy chrání dramaticky: cly ve výši pětadvacet procent, takže jsou vzájemné dohody celkem vyvážené.

I proto možná volí Andrej Babiš opatrná slova. Přímé orodování by mohlo být kontraprod­uktivní, Trump se jen ujistí, že si zvolil správnou vydírací taktiku, když zaútočil na evropské automobilk­y a nejsilnějš­í evropskou zemi: Německo. Rizika pro český autoprůmys­l jsou jen „vedlejší škoda“.

Našeho premiéra však čeká možná ještě jedno bolestivé téma, a to vojenské výdaje. Americký prezident opakovaně říká, že nebudou-li spojenci své armády dostatečně financovat, Amerika přehodnotí své závazky. A ačkoli se Česko zavázalo dávat na obranu dvě procenta HDP, letos to je pouze

1,19.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia