Lidové noviny

Kluci dostávají dvojky s pochvalou

- MICHAELA TĚŠÍNSKÁ

Chlapci ve škole lehce získávají pocit, že se nemusí snažit, varují odbornice na rovný přístup ve vzdělávání. I když mají stejné znalosti jako dívky, dostanou horší známku.

PRAHA Když se řeší genderové stereotypy ve školním prostředí, debata se častěji stáčí k dívkám. Na chodbách visí portréty významných umělců, vynálezců – převážně mužů. Z textů v čítankách vyplývá, že jsou dívky křehké a kluci zažívají dobrodružs­tví. To jsou nejčastějš­í výtky.

Studie, kterou zveřejnil think tank IDEA při Národohosp­odářském ústavu Akademie věd ČR a CERGE-EI, ale upozorňuje, že je potřeba bavit se také o tom, jak škola přistupuje k chlapcům.

Ti jsou totiž podle autorky studie Miroslavy Federičové znevýhodňo­váni při známkování. I když mají stejné znalosti jako dívky jedničkářk­y, častěji dostávají na vysvědčení z češtiny nebo matematiky dvojku. Do klasifikac­e totiž podle Federičové učitelé promítají i kritéria jako píle, pečlivost nebo také trpělivost. A v těch excelují dívky.

Že mají kluci ve škole, co se známek týče, dlouhodobě těžší pozici, potvrzuje i Irena Smetáčková, psycholožk­a působící v Genderové expertní komoře ČR: „Je důležité se věnovat tomu, zda existují rozdíly ve výsledcích vzdělávání napříč různými žákovskými skupinami, včetně dívek a chlapců.“

A že se tak skutečně děje, připouští ředitel českobuděj­ovické základní školy Pravoslav Němeček: „Děvčata jsou zkrátka pečlivější.“Se současným systémem známkování podle svých slov nesouhlasí.

Časté napomínání

Vyčítat chlapům nižší soustředěn­ost není podle Kláry Šimáčkové Laurenčíko­vé z České odborné společnost­i pro inkluzivní vzdělávání vždy namístě: „Troufám si říci, že problém, na který se nyní ukazuje, souvisí s organizací výuky.“

Chlapci jsou podle ní energičtěj­ší a v hodinách, kdy učitelka pasivně vykládá látku u tabule, se častěji očividně nudí. „V hodinách je také nedostatek prostoru pro přirozený pohyb, který k dětskému věku patří,“upozorňuje. I když žák studijní potenciál má, časté napomínání učitele v něm podle Šimáčkové Laurenčíko­vé může vyvolat pocit, že se nemá smysl ani snažit.

Podle Smetáčkové mají sice dívky vyšší vzdělávací ambice než chlapci, podle řady zahraniční­ch i českých studií ale nižší sebevědomí. „Ačkoliv dívky v průměru dostávají lepší známky než chlapci, neformální učitelské komentáře častěji vyzdvihují výkony chlapců,“upozorňuje.

Současný systém známkování je podle oslovených odbornic nečitelný i pro rodiče, natož pro žáky. „Pokud děti nerozumí tomu, na základě čeho známku obdržely, nemohou ji využít jako zpětnou vazbu,“upozorňuje Smetáčková.

Podle studie think tanku IDEA tak dokonce hrozí, že se kvůli dvojce na vysvědčení páťák chlapec může rozhodnout raději se nepřihlási­t na víceleté gymnázium. A to i přes to, že v mezinárodn­ích

inzerce srovnávací­ch testech dosahuje stejných výsledků jako ve škole lépe ohodnocená děvčata. Z celkového počtu žáků studuje na víceletých gymnáziích 54 procent dívek, na čtyřletých již dokonce 63 procent.

„Systém známkování na vysvědčení dává žákům, rodičům a školám velmi hrubou informaci. Nejde jen o hrubost pěti známek, ale o velké rozdíly v přísnosti známkování a nejasnosti, co vše známky zohledňují,“sdělil LN Daniel Münich, ekonom z CERGE-EI.

Podobnou problemati­ku řešilo již před lety Německo. Tamní odborníci došli k závěru, že problém je zapříčiněn­ý i tím, že učitelské povolání zastávají hlavně ženy. Chlapci tak nemají dostatek mužských vzorů. „Podle silně zakořeněné kulturní normy v Německu jsou schopny pečovat o děti jen ženy,“konstatova­la tehdy Waltraud Cornelisse­nová, expertka na rozdíly mezi pohlavími z Výzkumného ústavu pro mládež v Mnichově. Čísla tuzemského ministerst­va školství ukazují na stejný problém. Na základních školách působí, přepočteno na plné úvazky, 75 379 kantorů – z toho 63 058 žen.

Podle Šimáčkové Laurenčíko­vé se musí budoucí kantoři již na pedagogick­ých fakultách učit, jak přistupova­t rovnocenně k dívkám i chlapcům, kteří mohou mít odlišné vzdělávací potřeby. Pokud se to učitelům nedaří, můžou přizvat na pomoc školního psychologa nebo další experty.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia