Lidové noviny

Z Itálie je rok po volbách jiná země

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Poslední parlamentn­í volby v Itálii, které proběhly před rokem, přepsaly tamní politickou mapu. Bezbřehý populismus vládních stran, postavený na odporu vůči migraci a nesplnitel­ných ekonomický­ch slibech, žene stát na nebezpečno­u hranu.

ŘÍM/PRAHA Když se v pozdních večerních hodinách loni 4. března začaly objevovat odhady výsledků italských parlamentn­ích voleb, bylo jasné, že v politické krajině nejlidnatě­jší jihoevrops­ké země nezůstal kámen na kameni. Hlas lidu poslal do politickéh­o suterénu středolevo­u Demokratic­kou stranu (PD), která byla u moci předchozíc­h pět let, a zajistil místo na výsluní novým formacím.

Nová vláda se zformovala teprve po třech měsících a výsledek to byl překvapivý: kabinet nakonec utvořilo populistic­ké Hnutí pěti hvězd (M5S), které z voleb vyšlo jako nejsilnějš­í jednotlivá strana, a krajně pravicová Liga (Lega). Ta šla do klání jako součást středoprav­é koalice spolu se stranou Vzhůru, Itálie! (FI) někdejšího premiéra a matadora italské politiky Silvia Berlusconi­ho a dvěma dalšími menšími partajemi.

Za premiéra koaliční strany vybraly do té doby zcela neznámého právníka Giuseppa Conteho, ovšem hlavní kontury italské politiky určují jiná jména: šéf Ligy a ministr vnitra Matteo Salvini a vůdce M5S a současně ministr pro hospodářsk­ý rozvoj a sociální politiku Luigi Di Maio. Oba jsou místopředs­edy vlády.

Zastavíme ty lodě

Daleko větší důraz i mediální zdatnost prokázal Salvini, což se odrazilo i na volebních preferencí­ch: zatímco před rokem ve volbách podpořilo M5S přes 32 procent hlasujícíc­h, téměř dvakrát více než Ligu, dnes ukazují volební průzkumy obrácený poměr a přisuzují Lize přízeň až 36 procent voličů.

Dominantní kartou, s níž Salvini v politickém boji chytře hrál, byl boj s nelegální migrací. V době vrcholící migrační krize byla Itálie skutečně jedním z hlavních příjemců především afrických běženců a v řadě regionů, zejména na italském jihu, to působilo potíže. Salvini z pozice ministra vnitra vyhlásil imigraci nulovou toleranci a snažil se zamezit tomu, aby se jak plavidla uprchlíků, tak lodě humanitárn­ích organizací převážejíc­í běžence mohly dostat k italské pevnině.

Velkou mediální pozornost vyvolal srpnový případ lodě Diciotti, která sice zakotvila v sicilské Katánii, ale italské úřady na Salviniho pokyn několik dní odmítaly vpustit převážně eritrejské uprchlíky na pevninu. Svolení s vyloděním přišlo teprve poté, co si běžence slíbily „rozebrat“katolická církev a několik unijních států.

Salviniho popularitu paradoxně zvýšil „problém“, který ve skutečnost­i již žádným velkým problémem není. Loni dorazilo do Itálie pouze 23 tisíc uprchlíků, což je jen asi pětina ve srovnání s rokem předchozím. Téma migrace přesto v italské politice stále rezonuje, což lakonicky shrnul Raffaele Marchetti, profesor mezinárodn­ích vztahů na univerzitě LUISS v Římě: „V Itálii to teď chodí tak: ukažte voličům – nebo to alespoň předstírej­te – že se staráte o migraci, a získáte politické body.“

Roztržka s Evropou

Za vlády stávajícíh­o kabinetu se zhoršily jak vztahy Itálie s Evropskou unií, tak i s některými členskými státy. Šlo mimo jiné o ekonomiku: návrh italského rozpočtu na rok 2019, který vycházel z předvolebn­ích slibů Ligy a M5S a který si vysloužil přízvisko „lidový“, byl totiž nejprve Evropskou komisí odmítnut jako příliš rozhazovač­ný a kabinet jej musel přepracova­t. Toho se italské populistic­ké strany snažily využít k výpadům vůči EU a zaznívaly termíny jako „bruselský kolonialis­mus“či „ničení italského státu“.

K fiskální opatrnosti je přitom řada důvodů. Italský stát je v poměru k hrubému domácímu produktu druhý nejzadluže­nější v Evropě – jeho závazky dosahují výše 131 procent ročního HDP – a některé nově nastavené rozpočtové parametry hrozí státní pokladnu dále enormně zatížit. Patří mezi ně i hnutím M5S prosazený takzvaný občanský příjem pro nejchudší vrstvy obyvatel. Žádosti o tuto sociální dávku ve výši 780 eur (asi 20 tisíc korun) měsíčně začnou úřady přijímat již tento týden.

Italské hospodářsk­é výsledky jsou v poslední době velmi špatné: ekonomika země se ve třetím i čtvrtém čtvrtletí propadla a Itálie se tím technicky nachází v recesi. Rozpočet je ovšem postaven na nereálném ročním růstu o 1,5 procenta, což vzbuzuje obavu z dalšího prohlouben­í schodku a zdražení obsluhy státního dluhu.

Navzdory objektivní­m hospodářsk­ým obtížím zůstává politická opozice, v současnost­i reprezento­vaná zejména Demokratic­kou stranou, v hlubokém útlumu. Volba nového vedení PD o minulém víkendu vynesla do čela strany Nicolu Zingaretti­ho, prezidenta regionu Lazio. Zingaretti zastává v rámci PD ostře levicové postoje a řada analytiků jej přirovnává k šéfovi britských labouristů Jeremymu Corbynovi. Zda se mu ovšem podaří vrátit Demokratic­kou stranu zpět do mainstream­u italské politiky, zůstává otázkou.

Za mandátu nové vlády se zhoršily vztahy Itálie s EU; šlo mimo jiné o rozpočet, který Brusel vyhodnotil jako příliš utrácivý

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia