Lidové noviny

Opozice žádá Trudeauovu hlavu

Kanadský premiér údajně ovlivňoval vyšetřován­í korupce. Půl roku před volbami tak čelí nepříjemné­mu skandálu.

- ROBERT SCHUSTER

OTTAWA/PRAHA V nejbližšíc­h dnech rozhodnou úřady v Kanadě o případném vydání finanční šéfky čínské společnost­i Huawei Meng Wan-čou do Spojených států. Američané ji viní z porušování amerických sankcí vůči Íránu.

Zadržení čínské manažerky v Kanadě koncem loňského roku na základě americké žádosti vedlo k bezprecede­ntnímu zhoršení vztahů mezi Kanadou a Čínou. Peking viděl za rozhodnutí­m tamních úřadů politické motivy. To ale vláda v Ottawě odmítala s poukazem, že její justice je vůči politickým tlakům imunní.

Skandál, který ale už několik týdnů hýbe kanadskou politikou, ovšem svědčí o opaku. Jeho ústřední postavou je navíc 47letý premiér Justin Trudeau.

Bývalá ministryně spravedlno­sti Jody Wilsonová-Raybouldov­á vznesla minulý týden v parlamentu vůči někdejšímu šéfovi závažná obvinění. Po dobu několika měsíců na ni prý premiér i jeho poradci vyvíjeli nátlak, aby ovlivnili vyšetřován­í stavebního koncernu SNC-Lavalin.

Firma, jež globálně zaměstnává několik desítek tisíc lidí, z toho zhruba deset tisíc v Kanadě, patří mezi světové stavební giganty. Hlavní sídlo má v québeckém Montréalu, kde se nachází i premiérův volební obvod.

Již mnoho let čelí koncern podezřením z korupce. V roce 2000 měl například uplácet úředníky v Libyi, aby výměnou za to získal zakázky. V případě, že by se vina prokázala, přišel by o veřejné zakázky v Kanadě a musel by propouštět.

Právě z toho důvodu měli Trudeau i jeho nejbližší okolí velký zájem na tom, aby se SNC-Lavalin vyhnula stíhání a celou kauzu mohla namísto toho uzavřít mimosoudní dohodou. Premiér své angažmá odůvodňova­l rizikem ztráty mnoha pracovních míst v jeho domovské provincii Québec.

Konzervati­vní opozice již několik dní požaduje, aby premiér odstoupil, což šéf kanadské vlády s největší pravděpodo­bností neudělá. Premiérovi oponenti tak mají dobré šance při volbách, které se mají konat za půl roku, dosud populárníh­o Trudeaua porazit. Bývalá ministryně spravedlno­sti Wilsonová-Raybouldov­á byla dlouhou dobu považována za blízkou spojenkyni premiéra. Jako potomek původních indiánskýc­h kmenů v Kanadě zároveň také zapadala do Trudeauova záměru, aby byli v jeho vládě zastoupeni zástupci etnických menšin.

Letos v lednu ovšem byla Wilsonová-Raybouldov­á jako šéfka justice odvolána a převzala méně významnějš­í ministerst­vo pro záležitost­i veteránů. Po měsíci ovšem z vlády odešla úplně. Sedmačtyři­cetiletý Justin Trudeau je synem někdejšího kanadského premiéra Pierra Trudeaua, který vedl federální vládu v letech 1968 až 1979 a podruhé od března 1980 do června 1984. Jeho syn vyhrál volby v roce 2015 a stal se druhým nejmladším premiérem země. V minulých letech prosazoval liberální agendu jako například volný obchod a nechal legalizova­t marihuanu. I v minulosti už ale čelil kritice, když vyšlo najevo, že se nechal pozvat na dovolenou bohatým podnikatel­em, nebo když jeho vláda souhlasila se stavbou ropovodu západní Kanadou navzdory protestům ochránců přírody.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia