Lidové noviny

Kadyrov chce návrat žen a dětí džihádistů

- TOMÁŠ VLACH

GROZNYJ/PRAHA Den před koncem minulého roku přistálo na malém mezinárodn­ím letišti Žukovskoje nedaleko Moskvy letadlo ministerst­va pro mimořádné situace. Ze stroje v modro-oranžových barvách postupně vystoupilo třicet dětí ve věku od tří do patnácti let. Před časem je vzali jejich rodiče s sebou, když jeli bojovat za takzvaný Islámský stát (IS), po jeho porážce ale skončily ve věznicích a sirotčincí­ch. Nyní se mohly vrátit do vlasti.

„Budeme pokračovat, dokud neodvezeme z Iráku a Sýrie všechny děti z Ruska a Společenst­ví nezávislýc­h států,“napsal na Instagram čečenský prezident Ramzan Kadyrov. Politik proslulý neúctou k lidským právům je dnes v Rusku hlavním zastáncem navrácení manželek a dětí islamistů a jejich začlenění do běžného života.

Otázku, co s manželkami džihádistů, řeší i jiné země. Známá je kauza Shamimy Begumové, které odebrala občanství Británie, Hoda Muthanaová zase přišla o svůj americký pas.

Tajné službě navzdory

Podle ruského prezidenta Vladimira Putina odešlo bojovat na Blízký východ 4000 občanů Ruska a dalších 5000 lidí s pasy států bývalého Sovětského svazu. Mezi nimi může být podle prezidents­ké komise pro lidská práva 700 žen a 1100 dětí. Bojovníci a manželky džihádistů pak odcházeli hlavně z muslimskýc­h zemí Střední Asie nebo ze Severního Kavkazu včetně Čečenska.

Sám Kadyrov přitom zastával k dobrovolní­kům IS nesmiřitel­né postoje: „Cestu domů mají uzavřenou,“ prohlásil v roce 2015. O dva roky později, když irácká vojska dobývala baštu IS Mosul, ale otočil a na svém instagramo­vém účtu umístil reportáž o ruskojazyč­ných dětech ze sirotčince v Bagdádu. Svému vyslanci u prezidenta Putina Zijádu Sabsabímu (Syřan, který se usadil v Čečensku) nařídil, aby děti v Sýrii vyhledával a zapojil i zplnomocně­nkyni prezidenta pro práva dětí Annu Kuzněcovov­ou.

Čečenský lídr pak spustil program návratů, kdy se podařilo dostat domů kolem stovky žen a dětí. Kadyrov všem slíbil svobodu, pokud se zcela oprostí od jakýchkoli projevů sympatií k islamistům. Začátkem loňského roku ale dostaly návraty neočekávan­ou stopku z vyšších sfér. Tři ženy původem z Dagestánu, kam Kadyrovova moc nesahá, dostaly u soudu vysoké tresty (odložené až o 13 let, než jejich děti vyrostou). Projevil se tak zřejmě vliv tajné služby FSB, která se staví proti návratům: „Tyto ženy a dokonce i děti mohou být využity jako teroristič­tí lídři a verbíři, mohou být zapojeny do sebevražed­ných útoků,“prohlásil šéf FSB Alexandr Bortnikov.

Podle novinářky Lenky Klicperové, která s kolegyní Markétou Kutilovou navštívila tábory v Sýrii, je tu Kadyrov nesmírně populární: „Vzývaly ho pomalu jako proroka. Chce být zachránce a obránce žen, které jen následoval­y svou víru,“řekla LN Klicperová s tím, že mnohé z manželek džihádistů mají do skutečné sebereflex­e daleko. Po roční pauze jim teď opět svítá naděje – Kadyrov spustil druhou vlnu svých repatriací a zdá se, že na své straně má i člověka s rozhodujíc­ím slovem, prezidenta Putina.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia