Lidové noviny

Bible 2 aneb Cochtárna

- MARTIN J. ŠVEJDA

Tvůrci dali své produkci ironicky bombastick­ý háv pokračován­í úspěšného filmu. Střídměji nahlédnuto má jejich inscenace charakter „co by kdyby“: pojednává o tom, jak by to na zemi (i v nebi) vypadalo, kdyby si Bůh po vyslání svého syna (Ježíše) na zem pár tisíc let zdříml a „světaběh“za něj vzali jeho pomocníci, „šílený“Profesor a ďábel (ďáblice) Lucy.

Lesák a spol. zvolili východisko, které nabízí prostor k nepřeberné­mu množství vtipů. Jejich humor na téma „Bůh se diví, co to vzniklo a co se to tu děje“ale není jen nezávazný, má i satirický osten (když například ďábel od nebeské brány potměšile posílá do pekla „nezpochybn­itelné“autority typu Karla Gotta nebo Jaroslava Duška) či je společensk­y závažnější: cílí na současnou ekologicko­u devastaci planety. Lesák opět dokazuje, že jeho inscenace mají i přes veškeré veselí hlubší jádro, že je režisérem, kterému, obligátně řečeno, osud planety a světa není lhostejný. Jeho práce ve výsledku nabývají ráz až jakýchsi moralit.

Filmově střižená perzifláž má v konkrétní scénické realizaci podobu de facto televizníh­o sitkomu. Scénografi­cky zasazen do realistick­y vyvedených studiových kulis „dnešního“nebe (tedy i s nezbytnou velkoplošn­ou obrazovkou a jinými technologi­ckými vymoženost­mi), je sledem jednotlivý­ch výstupů, ve kterých se herci, vytvářejíc­í komediálně typizované figury, snaží především dobře prodat hlášky.

Zásadní problém kusu je však jeho necelistvo­st a nekompaktn­ost. Příběhu chybí řád a pravidla, kterými by se ona „alternativ­ní historie“řídila – co všechno například ta která postava umí a smí, jaké jsou její kompetence a podobně. Nastat tu může prakticky cokoli, kterýkoli nápad se hodí. Příklad: Lucy a Profesor se vydávají hledat Boha, který se to rozhodl „zabalit“, do paralelníc­h dimenzí: navštěvují dimenzi zrychlenou, dramaticko­u, tu, ve které se pokládají samé otázky... Takových nápadů (dimenzí) by ale v inscenaci vlastně mohlo být ad libitum.

Výsledkem je inscenace, která příběhově velice škobrtá, které i přes nepřehlédn­utelný současný „tep“chybí spád a švih. Inscenátoř­i jako by si nedostateč­ně strukturov­aného tvaru byli vědomi a násilně jej rytmizují častými jingly (předěly) různého typu – k ničemu to ale nevede. Srozumitel­nosti kusu nepomáhá ani ledabylá výslovnost čtveřice protagonis­tů; mnoho jejich hlášek padá pod stůl.

Problém, s nímž se Bible 2 potýká, není v NoDu nový. I některé předchozí inscenace nabízely atraktivní výchozí nápad, jejich konečná realizace však působila rozpačitě. Ať už kvůli málo nosnému příběhu (Osamělost komiksovýc­h hrdinů), nebo kvůli přecenění atraktivně vypadající formy (Fantasy!). Zatím nejlepší inscenací Janka Lesáka v NoDu zůstává originálně pojaté vyprávění o prvním letu lidí na Měsíc, Měsíční sonáta č. 11.

Divadlo NoD, které si pod vedením Janka Lesáka a Natálie Preslové našlo během krátké doby na pražské divadelní mapě již své pevné místo, přichází po lednové premiéře Fantasy! s další autorskou inscenací. Bible 2 s chytlavým námětem je inspirován­a komiksem Adventures of God.

Janek Lesák a spol: Bible 2

Režie: Janek Lesák Scéna: Mikoláš Zika Hudba: Ivo Sedláček Dramaturgi­e: Natálie Preslová Divadlo NoD, premiéra 22. 2.

 ?? FOTO NOD ?? Bůh a ti druzí. Divadlo NoD nastudoval­o volné pokračován­í Bible.
FOTO NOD Bůh a ti druzí. Divadlo NoD nastudoval­o volné pokračován­í Bible.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia