Lidové noviny

Jak zdanit obry

Uvalit národní daň na internetov­é firmy? Ano, ale...

- Petr Kain

Evropa se stále není schopná dohodnout na jednotném způsobu, jak postupovat proti společnost­em, jako je Google, Facebook nebo Amazon, které v digitální oblasti vydělávají balíky peněz, ale přitom v EU odvádějí minimální daně. A tak se do boje s internetov­ými obry pouští jednotlivé země na vlastní pěst. Nejnověji se přidalo i Česko.

Vláda chystá národní daň, kterou by internetov­é firmy platily z ročního objemu reklamy, respektive příjmů uskutečněn­ých v Česku. Je to správná věc. A zároveň v mnoha ohledech problemati­cká. Správná proto, neboť Google a spol. sice utrží obrovské sumy, ale na daních odvádí daleko méně než tradiční firmy. Evropská komise například odhaduje, že zatímco tradiční společnost­i zaplatí na daních 23 procent ze zisku, Google a podobní odvádějí pouhých 8 až 9 procent. Podobnou daňovou nespravedl­nost ostatně vidíme každoročně i v Česku, kde dvě společnost­i s podobným tržním podílem a obdobnou výší tržeb odvádí na daních diametráln­ě odlišnou sumu. Řeč je o Googlu a Seznamu. Zatímco Google v Česku zaplatil v roce 2017 daň ve výši pouhých 8,2 milionu korun, Seznam odvedl 240 milionů korun. Je to dáno tím, že naprostá většina tržeb americké společnost­i proteče přes její irskou pobočku, kde jsou daně výrazně příjemnějš­í. Podobné triky využívají i ostatní obří technologi­cké firmy.

Potíž je ale v tom, že daňovou spravedlno­st zavedením nové daně nastolíme jen těžko. Lze oprávněně předpoklád­at, že velké technologi­cké firmy daňovou zátěž zčásti nebo i plně přenesou na zákazníky. Budou to mít snadné, v prostředí internetov­é reklamy lze Facebook a Google obejít jen těžko. Zadavatelé reklamy tak budou muset poslušně sklopit uši a připlatit si. Vyšší náklady logicky opět posunou dál – na své zákazníky.

A pak je tu ještě další rovina celého příběhu. Skutečnost, že velké internetov­é firmy odvádějí neúměrně nízké daně, je problémem globálním. Řešit jej na národní úrovni může přinést řadu komplikací. Když budou například jednotlivé státy zavádět různé systémy zdanění, zvýší se nadnárodní­m společnost­em náklady na administra­tivu. Takový Google nebo Facebook se s tím vyrovná, pro menší firmy, které by chtěly expandovat na evropský nebo globální trh, to ale může být velká překážka. V důsledku toho by si tak současní velcí hráči pouze upevnili své dominantní postavení na trhu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia