Lidové noviny

Stercus suum bene olet

-

Používat latinské citáty v těle textu bývalo v literatuře běžné, dnes už se i z odborných článků přesouvají do poznámek pod čarou. Snad jedinou výjimkou hodnou tolerance je případ výroků, kdy se do mrtvého jazyka učenců halí nějaká sprosťárna. Jako zde v případě výroku „Vlastní hovno nesmrdí.“

Toto rčení pochází už od holandskéh­o humanisty Erasma Rotterdams­kého, ale najít ho můžeme i v díle francouzsk­ého esejisty Michela de Montaigne. Dnes ho často zmiňuje především francouzsk­ý filozof vědy Michel Serres. Už v 80. letech ho zaujal fakt, že téma globální změny klimatu představuj­e pro vědu radikální zlom. Fakticky už totiž dějiny a příroda nestojí proti sobě, ale příroda se stává součástí dějin a naopak. Dosud přitom platilo vědecké paradigma, že dějinami se zabývají humanitní vědy a přírodou vědy exaktní. A zatímco nástrojem humanistů mělo být hledání pravdy, vědci se museli přísně držet své metody.

Jenže mezi vědou a přírodou zeje čím dál větší propast. Právě vědecký pokrok totiž přispívá ke strašlivém­u znečištění země, které už začíná dostávat globální rozměr. Od doby, kdy racionalis­ta René Descartes vyhlásil člověka za pána a vlastníka přírody, ji věda a technika především zaneřádily odpadky a otrávily emisemi. Tato potřeba znečišťova­t přírodu má přitom své prvotní záměry a hlubší motivaci. Serres provokativ­ně tvrdí, že jako si některá zvířata močí značkují své teritorium, tak stejně postupuje i člověk. Znečištění je pro něj způsob hromadění majetku.

Jeho teze zní, že původ majetku je totiž sterkoráln­í, tedy výkalový. První pozemek si přivlastni­l ten, kdo se na něj vykálel. Trochu jako když u oběda koluje mísa se salátem a já do ní plivnu. Od té chvíle už patří jenom mně. Její obsah je pro ostatní znečištěný, nikoli však pro mě.

To, co je tedy čisté a neoznačené, nepatří nikomu. Vlastní je to, co je čisté jenom pro mě, ale ostatním smrdí. Hotelový pokoj je čistý pro každého. Jakmile je jeho postel zválená a pod ní leží použité ponožky, už někomu dočasně patří. „Zaneřáděný svět takto vyjevuje značku lidstva, značku svých vládců, špinavou známku jejich práva a jejich vlastnictv­í,“tvrdí Serres v knize Přírodní smlouva.

A za pravdu mu dávají i sny. Na nevědomé rovině jsou výkaly podle zakladatel­e psychoanal­ýzy Sigmunda Freuda vždy formou měny. Jeho teorie psychosexu­álního vývoje učí, že v anální fázi se zdroj uspokojení u dítěte přesouvá z úst na anus. Při zadržování a vylučování exkrementů dítě získává uspokojení. Exkrementy přitom chápe jako část sebe sama, kterou dává rodičům jako dárek či cennost. Rozlišuje lidi na ty, které jimi obdarovává, a na všechny ostatní. Odtud pramení toto jejich nevědomé spojení.

Tedy: peníze jsou hovna, jež nesmrdí.

Michel Serres provokativ­ně tvrdí, že jako si některá zvířata močí značkují své teritorium, stejně postupuje i člověk. Znečištění je pro něj způsob hromadění majetku. Pro ostatní je znečištěný, nikoli však pro mě.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia