Lidové noviny

Narazí limity na své limity?

-

Město Pardubice se přihlásilo do řízení na krajském úřadě o udělení výjimky Elektrárně Chvaletice. Jako účastník řízení by mohlo ovlivnit udělení nebo naopak neudělení výjimky týkající se množství emisí oxidů dusíku a zbytkové rtuti, výjimku musí elektrárna získat, aby mohla dokončit modernizac­i svých dvou bloků.

Mantrou místních ekologů je ochrana životního prostředí. Nicméně v tomto případě jde o ochranu hodnot, které jsou sotva měřitelné. A to doslova za každou cenu. Podle řady odborníků je důležité důsledně rozlišovat, kdy převládá zájem občanů a kdy mají zvítězit čistě technicky stanovené limity a zda jejich překročení v řádu promile povede v našem životním prostředí tak zásadní a nenapravit­elné škody.

Když se v Pardubicíc­h kácí les, létají třísky

Zatímco někdy v rámci rozhodován­í o vydání či nevydání povolení může rozhodovat byť nepatrné překročení limitů, jindy pro ty samé lidi není problém povolit vykácení vzrostlých stromů o ploše dvou hektarů. Ano, budou nahrazeny malými stromky, jenže… Případnou zvýšenou cenu elektrické energie pocítí každý a je v zájmu nás všech, aby zůstala co nejnižší a nedosáhla více než dvojnásobk­u, jak tomu je například v sousedním Německu. Ať se nám to líbí, nebo ne, naše současná společnost už v podstatě není schopná fungovat bez elektřiny. Je však schopná fungovat bez komerčních firem, které se rozhodly vystavět svá sídla na ploše současných lesů.

Zaklínat se ekologií umí v podstatě kde kdo. Stačí si vzít na obličej například plynové masky, označit je vhodným nápisem, vytisknout letáčky a dostatečně vyděsit širokou veřejnost.

K tomu nám může stačit například tvrzení, že pokud právě dnes nic nezměníme, od zítra se už ani nenadechne­me. Zbytek vykonají sociální sítě, kde se dozvíme, jak ekologičtí aktivisté odnášejí další a další občany, kteří se v hrané scénce přidusili, ale čím vlastně? Nikdo přece nechce, aby se životní prostředí zhoršilo. A ono se ani nezhorší! Obsah látek v ovzduší a v životním prostředí se rozhodně nezvyšuje a ani zvyšovat nebude. To jen úředník změnil pár čísel na papíře – změnily se povolené limity, ne současný stav.

Myslet ekologicky neznamená lézt na komíny a věšet na ně transparen­ty nebo se poutat ke stromům napadeným kůrovcem, aby je dělníci nemohli pokácet ve snaze zachránit celý zdravý les.

Ekologicky myslet znamená, že musíme postupnými kroky dnes a denně systematic­ky přispívat k tomu, abychom dokázali udržet naši planetu při životě. Není možné, aby se o tom rozhodoval­o jedním podpisem nebo škrtnutím pera v Bruselu, v Praze nebo Pardubicíc­h. Navíc je zapotřebí zvážit, co jako občané potřebujem­e a zda a hlavně kdy jsme schopní to ufinancova­t. Abychom teprve zpětně nezjistili, že jsme si neudělením výjimky podepsali výrazně vyšší účet za elektřinu, který se následně promítne do celkového výrazného zdražení.

Autor, původním vzděláním agronom, je zastupitel­em Pardubické­ho kraje a předsedou výboru pro životní prostředí krajského zastupitel­stva

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia