Lidové noviny

Investoři chtějí řecké dluhopisy

-

ATÉNY/PRAHA Mezinárodn­í agentura Moody’s zlepšila na konci minulého týdne Řecku známku vyjadřujíc­í schopnost země splácet vlastní závazky na B1. A kvůli tomu klesly včera výnosy desetiletý­ch dluhopisů řecké vlády na 3,622 procenta, což je nejníže od ledna 2006. Výnosy se vyvíjejí opačně k cenám dluhopisů – pokud je tedy o dluhopisy zájem a jejich cena se zvyšuje, výnosy klesají. V konečném důsledku to znamená, že země si může půjčovat za nižší úrok.

Moody’s změnou ratingu posílila optimismus investorů ohledně dalšího vývoje Řecka. To navíc oznámilo, že chystá na tento týden novou emisi dluhopisů se splatností deset let, což bude první vydání cenných papírů s takovou dobou splatnosti po téměř deseti letech.

Výnos nedávno na trh uvedených pětiletých cenných papírů řecké vlády během včerejška klesl na 2,79 procenta a dostal se tak na nejnižší hodnotu za dobu, co byly tyto papíry před dvěma týdny uvedeny na trh. Agentura Moody’s zohlednila výsledky řeckého programu reforem a zlepšila své hodnocení úvěrové spolehlivo­sti Řecka na stupeň B1 z předchozí známky B3. Krok povzbudil spekulace, že Řecko tento týden nabídne desetiletý syndikovan­ý dluhopis. To se také potvrdilo.

Řecko krátce nato oznámilo, že pověřilo šest mezinárodn­ích bank emisí desetiletý­ch dluhopisů. Podle agentury Reuters má emise přinést výnos kolem dvou miliard eur (v přepočtu přes 51 miliard korun). Jde o druhý prodej státních dluhopisů od loňského srpna, kdy Atény opustily mezinárodn­í záchranný program, a první prodej desetiletý­ch dluhopisů po téměř deseti letech. čtk/reuters

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia