Lidové noviny

Tesla bude mít servis v Česku

Češi už nebudou muset se svou teslou do německých či rakouských servisů. Lehčí bude i koupě těchto vozů. Tesla Model Y

- ROMAN ŠITNER

PRAHA Největší výrobce elektromob­ilů na světě americká Tesla brzy otevře svůj první český servis. Původně se počítalo s tím, že by mohl být otevřen v únoru, zatím je ale stále zavřený a firma na svých webových stránkách stále nabízí tři volné pracovní pozice. Chybějí dva technici a jeden specialist­a na autodíly.

Na dotazy LN automobilk­a nereagoval­a. Servis už ale má pověšená loga Tesly a vyvěšené otevírací hodiny. Konkrétní termín otevření zatím zůstává neznámý. Ve Freyově ulici v pražských Vysočanech obsadí první patro a část zázemí budovy, v níž nyní sídlí prodejce luxusních ojetých vozů Advantage Cars. Kromě servisu by mělo jít i o místo, kde si budou zákazníci přebírat vozy objednané přes internet. Právě na tento způsob prodeje chce kalifornsk­á automobilk­a do budoucna vsadit.

„Abychom mohli prodávat za tyto ceny a zůstat finančně soběstačný­mi, Tesla přechází celosvětov­ě na výhradně online prodeje. Nyní můžete koupit teslu v Severní Americe během jedné minuty po telefonu a tato možnost bude brzy rozšířena po celém světě,“stojí v tiskové zprávě z minulého týdne. Šéf Tesly Elon Musk následně na Twitteru potvrdil, že vůz si budou moc zákazníci převzít například v servisu. Automobilk­a chce takto ušetřit zhruba šest procent, které ji nyní stojí prodejní síť.

Vyšší poptávka za nižší ceny Očekává se, že nástup levnějšího modelu 3 i nový český servis zvedne poptávku. Češi si loni i bez asistence oficiálníh­o zastoupení ze zahraničí dovezli 85 nových tesel a dalších 43 ojetých. Mezi novými auty byla Tesla čtvrtým největším prodejcem elektrický­ch automobilů v Česku.

A to šlo o vozy, jejichž cenovka začínala zhruba na dvou milionech korun. Lepší prodeje měly BMW, Volkswagen a první Nissan. Jejich auta do zásuvky se ale dají pořídit kolem milionu.

Celkem podle údajů ministerst­va dopravy jezdilo na českých registračn­ích značkách na přelomu roku 397 tesel, od začátku roku ale další přibyly. Jejich majitelé musejí nyní do servisů v Německu a v Rakousku. Nejblíž jsou v Norimberku a Mnichově, Linci a Vídni. Více než polovina majitelů je z Prahy a jejího okolí. Celých 21 tesel je registrová­no v sedmitisíc­ových Černošicíc­h, pro srovnání v Brně, které má padesátkrá­t více obyvatel, jich je 35.

Tesla nyní zažívá výrazný nárůst prodejů. Naplno se rozběhla výroba zatím nejlevnějš­ího modelu 3, který je nově k dostání i ve verzi za 35 tisíc dolarů. Po přepočtu na koruny a připočtení české daně z přidané hodnoty jde o méně než milion korun. To je tak přibližně polovina toho, za co se prodávají nejlevnějš­í verze větších modelů S a X a automobilk­a si od toho slibuje, a čísla to ukazují, že se podařilo oslovit výrazně širší skupinu zákazníků.

Tesla do Česka nechvátá

Vyšší poptávce po autech Tesle může nahrát i to, že Evropská unie zpřísnila emisní limity. A ty se prakticky nedají splnit bez výrazně vyššího prodeje elektromob­ilů. Vozy do zásuvky by tak – na rozdíl

Je zhruba o deset procent větší ■ než Model 3 a bude také o deset procent dražší.

Při stejné baterii bude mít

■ kratší dojezdovou vzdálenost.

Tesla mění způsob prodeje

■ aut, ponovu bude jen online. Cena Modelu 3 má díky tomu začínat na 35 000 dolarech (790 000 Kč), ještě vloni na podzim se auto prodávalo za 50 000 dolarů.

od současnost­i – měly být na silnících běžnější.

Tesla zatím ale nemá moc důvodů s prodejem v Česku chvátat, a to i přesto, že se čeká, že zájem o vozy Tesla poroste. V Evropě zatím není k dostání nejlevnějš­í verze modelu 3, která se minulý týden začala prodávat v USA. Ta by měla přilákat méně solventní zákazníky. Elon Musk navíc včera oznámil, že 14. března představí malé SUV Model Y, které doplní řadu vozů S, 3, X, Y dávající dohromady slovo „sexy“. Tři čtvrtiny dílů „ypsilonu“mají být stejné. Podobně jako model 3 by i nové Y mělo oslovit výrazně více kupců než dvakrát dražší modely S a X.

 ?? FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST ?? Servis Tesly má nově sídlit ve Freyově ulici v pražských Vysočanech
FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST Servis Tesly má nově sídlit ve Freyově ulici v pražských Vysočanech
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia