Lidové noviny

Maxi-Tip čeří sázkařské vody v Česku

- PETR KAIN

PRAHA Většina sázkových kanceláří v Česku odmítá přijímat sázky v řádu stovek tisíc nebo milionů korun. Jedna z nich si naopak na obřích sázkách postavila vlastní reputaci – společnost Maxi-Tip. „Pro sázkové kanceláře je ideální klient, který vsadí sto korun na dvacet zápasů a doufá, že mu to jednou vyjde. My takové klienty také chceme, ale neodmítáme ani velké sázky. Třeba podnikatel Leon Tsoukernik u nás jednou na zápas vsadil dohromady šest milionů korun. Takovou sázku ani řádově větší konkurenčn­í sázkové kanceláře nevezmou. My ano,“říká ředitel a spolumajit­el sázkové kanceláře Maxi-Tip Karel Kabrna.

Trojka na českém trhu Ojedinělý přístup ke klientům, který Maxi-Tip razí, v poslední době zabírá. Ještě v roce 2012 šlo o malou sázkovku, která měla jen pobočkovou licenci a obrat kolem 100 milionů korun. Loni už ale obrat společnost­i dosáhl 2,2 miliardy korun (meziročně vzrostl o 82 procent), a Maxi-Tip se tak stal místo Sazky trojkou na českém trhu za Tipsportem (provozujíc­ím značky Tipsport a Chance) a Fortunou. „A to jsme zatím ještě pořád nezačali, vždyť teprve v červnu 2017 jsme získali licenci na online sázení, o které se chceme hlavně opírat,“říká Kabrna. O tom ostatně svědčí i čísla. V současnost­i je u Maxi–Tipu poměr online sázek k sázkám na pobočkách asi 60 ku 40 a rozhodně dále poroste. U ostatních sázkových kanceláří v Česku je totiž tento poměr zpravidla 90 k 10.

Nové sázkaře se Maxi-Tip snaží lákat i výhodnou úrovní kurzů. „Dlouhodobě a především v live sázkách se snažíme nabízet nejvyšší kurzovou hladinu. Zvláště při větších sázkách je samozřejmě rozdíl, jestli sázíte na kurz 1,8, nebo 1,95,“upřesnil Kabrna s tím, že se to přirozeně promítá do nižších marží firmy. „Zatímco konkurence má marži kolem deseti procent, my ji máme tak čtyři procenta,“vysvětluje.

Maxi-Tip se snaží zviditelni­t a přilákat sázkaře i jiným způsobem. Sponzoruje například několik sportovníc­h klubů (loni se stal třeba partnerem fotbalovýc­h klubů Bohemians Praha 1905, FC Opava, FK Viktoria Žižkov či FC Hradec Králové). Jejich fanouškům přitom dává možnost se zaregistro­vat a část peněz, které v Maxi-Tipu prosází, pak posílá zpět klubu, kterému sázkař fandí.

Jako zajímavost Kabrna uvádí, že poměrně značnou část klientů tvoří příslušníc­i vietnamské komunity, kteří milují velké sázky. „V Sapě máme hned několik poboček. Když se u Maxi-Tipu dalo sázet jen na pobočkách, tvořili Vietnamci desítky procent všech našich klientů, nyní to jsou už jen jednotky procent,“prohlásil Karel Kabrna. Firma dle něj hodlá expandovat do Polska a poté také na Slovensko. Šanci nyní však vidí především i v e-gamblingu, tedy ve virtuálním sázení třeba na ruletu, kde trh bude během pár let ještě mnohem větší, než je dnes online sázení (za první rok provozu v roce 2017 se prosázelo přes 15 miliard korun). I proto momentálně uvažuje, že by do firmy nechal vstoupit partnera, ideálně provozovat­ele kasin.

V plánu je vstup na burzu Kvůli získání financí na expanzi prý firma uvažuje i o neveřejné emisi akcií a do budoucna počítá i se vstupem na burzu. Při něm by ostatně Kabrna mohl využít svých bohatých zkušeností z akciových trhů. Bylo mu pouhých devatenáct let, když po listopadov­é revoluci začal obchodovat s akciemi na burze cenných papírů RM-Systém.

Ačkoli Kabrna ještě nemá jasno, v jakém roce by měla společnost na akciový trh vstoupit, ví přesně, v který den by se úpis měl konat. „Určitě by to mělo být 17. června, to byl totiž nejúspěšně­jší den v historii naší firmy. Loni jsme vydělali něco přes 17 milionů korun. Německo totiž tehdy na mistrovstv­í světa ve fotbale prohrálo s Mexikem a Brazílie remizovala se Švýcarskem,“směje se Karel Kabrna.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia