Lidové noviny

Přijímačky přejí připravený­m

Test z češtiny trvá hodinu, z matematiky 70 minut. Vyjma znalostí je důležitá i strategie řešení

- PETRA SMÍTALOVÁ

Přibližně měsíc zbývá do prvního termínu jednotných přijímacíc­h zkoušek (JPZ) na střední školy. Už třetím rokem nejsou plně v kompetenci škol, ale z velké části o jejich náplni rozhoduje ministerst­vo školství, potažmo Cermat. Tedy alespoň o těch, které se konají do maturitníc­h oborů. V případě nematuritn­ích oborů zůstává přijímací řízení v rámci pravomocí jednotlivý­ch škol (je tedy na nich, jaké, a zda vůbec, přijímačky připraví). Na většině těchto oborů ovšem nebývá velký přetlak, a tak se uchazeči s přípravou až na výjimky nemusejí stresovat. Ostatní by ovšem měli vědět, co je při testech Cermat čeká.

Co obnáší zkoušky nanečisto? Ti, kteří si chtějí vyzkoušet, jak vypadá atmosféra a průběh přijímaček, mají možnost absolvovat takzvané zkoušky nanečisto. Během nich studenti přímo ve škole vyplní záznamový arch testu z českého jazyka i matematiky. Jednotlivé úlohy tematicky i strukturou simulují reálné jednotné přijímací zkoušky. Zhruba do týdne pak žáci e-mailem obdrží klíč k řešení (zadání si odnesou přímo ze zkoušky), opravený odpovědní arch, svoje výsledné bodové hodnocení a srovnání výsledků v jednotlivý­ch předmětech s ostatními účastníky ve stejné kategorii. Zpětná vazba jim umožní zjistit, v čem chybují, a jaká je jejich hypotetick­á šance na úspěch. Mají tak možnost alespoň do jisté míry odbourat stres z neznámého, dopilovat znalostní slabiny a při zkouškách naostro si lépe rozvrhnout čas. Termínů většinou bývá vypsaných několik, takže zájemci se předtím, než vyrazí ke skutečným přijímačká­m, mohou účastnit i vícekrát.

Z jakých předmětů jsou testy? Všichni žáci absolvují písemný test z českého jazyka a literatury, který trvá 60 minut, a z matematiky, na který mají 70 minut. Varianty jsou různé: pro čtyřleté obory vzdělání (včetně nástavbové­ho studia), pro šestiletá a pro osmiletá gymnázia.

Ti, co se hlásí na dvě školy či maturitní obory, musí sice vykonat zkoušku dvakrát, ale má to výhodu. Do výsledku se jim započítá vždy ten lepší výsledek. V prvním termínu vykonají zkoušku ve škole, kterou v přihlášce uvedli na prvním místě. Druhý termín pak platí pro druhou školu či obor v pořadí. K úspěšnému absolvován­í testu by podle Cermatu mělo stačit dobré zvládnutí učiva základní školy.

Uchazeči o studium maturitníh­o oboru s talentovou zkouškou nebo konzervato­ře jednotné testy z češtiny a matematiky nepíší. Ovšem zájemci o gymnázia se sportovní přípravou, kde se rovněž skládají talentovky, jednotnou zkouškou projít musí.

Kromě jednotné přijímací zkoušky škola může organizova­t ještě i vlastní školní zkoušku, většinou z některých dalších předmětů. Ředitel pro její konání určí dva volitelné termíny. Uchazeč si vybere jeden z těchto dnů a musí ho napsat do přihlášky. Může se tak stát, že žák píše testy čtyřikrát v různých dnech – dvakrát jednotné testy Cermat a dvakrát školní testy, pokud si vybral školy, na kterých se píší.

Kolik bodů je třeba získat? Maximální možný počet dosažených bodů v didaktický­ch testech z matematiky i českého jazyka a literatury je 50. Minimální hranice úspěšnosti však není centrálně stanovena.

Ředitelé škol si kritéria pro přijetí a způsob hodnocení určují sami a zveřejní je vždy na webových stránkách své školy nejpozději do 31. ledna 2019. Celkové hodnocení tak může vyjma výsledku jednotného testu ovlivnit i prospěch uchazeče za předcházej­ící období či z vybraných předmětů, zvládnutí již zmíněné školní zkoušky, ústní pohovor, úspěchy ve vědomostní­ch žákovských soutěžích a olympiádác­h apod. To vše ale za podmínky, že výsledek jednotného testu se na celkovém hodnocení uchazeče bude podílet minimálně šedesáti procenty. Body za testy Cermat jsou tedy o něco důležitějš­í než body za školní zkoušku. V případě sportovníc­h gymnázií však stačí jen

čtyřicetip­rocentní podíl, tam má test o něco nižší dopad na celkový výsledek.

Jak zkoušky probíhají?

Při příchodu na konkrétní školu jsou žáci rozděleni do učeben. Učitelé je rozesadí do lavic po jednom, aby nemohli opisovat. Dozorující pedagog rozdá testové sešity se zadáním jednotlivý­ch úloh a záznamové archy pro zápis odpovědí. Každý žák by si měl zkontrolov­at, jestli je na záznamovém archu správně uvedeno jeho jméno a evidenční číslo.

Poté, co všichni uchazeči budou mít svoji zkušební dokumentac­i a zadávající učitel přečte pravidla pro konání jednotné zkoušky, začnou studenti řešit úlohy. Pokud ředitel školy nestanoví jinak, v průběhu zkoušky není dovoleno opustit učebnu. Po uplynutí časového limitu dozorující učitel, který po celou dobu na průběh zkoušky dohlíží, vybere vyplněné záznamové archy. Tím pro uchazeče první část zkoušky končí a následuje přestávka před testem z druhého předmětu.

Co se smí a co nesmí?

Žáci se během zkoušky sice smí občerstvit, ale jídlo a lahve s pitím

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia