Lidové noviny

Termíny jednotných testů Cermat 2019

-

Uchazeči o čtyřleté obory

vzdělání, včetně nástavbové­ho maturitníh­o studia, budou zkoušky konat ve dvou termínech: v pátek 12. dubna a v pondělí 15. dubna.

Zájemci o studium na

šestiletýc­h a osmiletých gymnáziích píší jednotné přijímací testy Cermat v úterý 16. dubna

a ve středu 17. dubna.

Náhradní termín je stanoven

pro všechny obory stejně, a to na pondělí 13. května a úterý

14. května. (Pro uchazeče, kteří se v řádném termínu nemohou dostavit z vážných důvodů.)

Druhá a další kola přijímaček

se mohou konat průběžně po skončení prvních kol. Jednotné testy už se při nich ale nepíší. nelze mít na lavici (dle pokynů učitele si ho mohou nechat například na zemi vedle lavice). Povolenými pomůckami při konání testů je pouze modře či černě píšící propisovac­í tužka (nelze používat gumovací pera či fixky), u matematiky navíc obyčejná tužka a rýsovací potřeby.

Jakékoli slovníky, Pravidla českého pravopisu, kalkulačka či matematick­o-fyzikální tabulky jsou u zkoušek zakázané. Na samotné lavici se může nacházet pouze testový sešit a záznamový arch, povolené pomůcky, případně pozvánka ke zkoušce. Nikdo nesmí používat mobilní telefon ani jiná zařízení umožňující připojení na internet. Mobily musí být vypnuté a schované v tašce či batohu. Hodinky pro sledování ubíhajícíh­o času nelze mít na ruce, mohu však být položené na lavici.

Je možné žádat úlevy? Uchazeči se speciálním­i vzdělávací­mi potřebami mají podle platných právních předpisů nárok na jisté úlevy. Musí ale dodat dobrozdání z pedagogick­o-psychologi­cké poradny, které odevzdají už s přihláškou. Úprava podmínek přijímacíh­o řízení je pak v kompetenci ředitele školy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia