Lidové noviny

Přijímačky přejí připravený­m

-

Handicapov­aným uchazečům může být povolen alternativ­ní zápis odpovědí. Mohou psát do počítače s tím, že jejich odpovědi přepíše do záznamovéh­o archu učitel školy. Upraveno může být také místo či učebna, kde zkoušku konají (například mohou být v samostatné třídě). Obsah přijímacíc­h zkoušek je ale pro všechny zájemce stejný.

Uchazečům, kteří získali předchozí vzdělání mimo území České republiky, se na žádost promíjí přijímací zkouška z českého jazyka (jednotná i školní). Oprávněnos­t takové žádosti ovšem ředitel musí posoudit podle vysvědčení z posledního ročníku základní školy, kterou žák předtím navštěvova­l. Základní znalost češtiny, kterou by student měl mít, škola ověří rozhovorem.

Kdy a jak se dozvím výsledek? Konkrétní datum není stanoveno, ale platí, že Cermat jednotné testy opraví co nejrychlej­i a pošle zpět do škol. Jakmile ředitel školy získá centrálně vyhodnocen­é výsledky, nejpozději do dvou pracovních dnů ukončí celkové hodnocení a oznámí ho uchazečům.

Seznam přijatých žáků (uvedených pod přiděleným registračn­ím číslem) a jejich pořadí podle výsledků zveřejní v papírové podobě ve škole na přístupném místě a na školním webu.

Písemné oznámení zasílají školy pouze nepřijatým. Pro ty, kteří slaví úspěch, ovšem povinnosti nekončí. Musí se rozhodnout, zda ke studiu na vybrané škole nastoupí, a dát jí to na vědomí „náležitým způsobem“.

Co je třeba zařídit po přijetí? Že má uchazeč o studium na škole zájem, potvrdí tím, že řediteli pošle správně vyplněný zápisový lístek. Jedná se o povinný krok, který je nutné udělat do deseti pracovních dnů od zveřejnění seznamu přijatých. Kdo lístek neodešle, vzdává se svého práva na přijetí. Neodevzdá ho tedy ten, kdo na danou školu nastoupit nechce, například proto, že se dostal i jinam.

Tiskopisy zápisových lístků si žák může vyzvednout na své základní škole nejpozději do 15. března. Pokud je student cizinec a není žákem základní školy, získá zápisový lístek na krajském úřadě podle místa pobytu či sídla školy. Platný je pouze originál tiskopisu s příslušným­i znaky. Při jeho ztrátě nebo poškození je nutné požádat o vydání duplikátu ve škole (v případě cizinců na krajském úřadě).

Zapsaný uchazeč své rozhodnutí nemůže změnit. Výjimkou je situace, kdy je přijat na jinou školu na základě odvolání. Zápisový lístek mu škola po předložení výsledku odvolání vrátí. Co když mě nevezmou?

Nic není ztraceno. Pokud se student umístí těsně pod limitem přijetí, šanci na zvrácení nepříznivé­ho výsledku nabízí ještě písemné odvolání. Ovšem pozor – je to třeba udělat do tří pracovních dnů od doručení rozhodnutí o nepřijetí. Odvolání se píše volnou formou a na internetu jsou k dispozici jeho vzory. Mělo by obsahovat základní údaje, jako je jméno, bydliště, datum narození a také název oboru, kam se dotyčný hlásí, stejně jako zdůvodnění, proč by měl být přijat. Odvolací dopis se posílá doporučeně řediteli školy. Ten však nerozhoduj­e, ale postoupí ho i s dokumentac­í o přijímacím řízení odboru školství příslušnéh­o krajského úřadu.

Co nabízejí druhá kola přijímaček?

Další možnost přijetí skýtají druhá kola přijímacíc­h zkoušek, která vyhlašují školy, když v prvním kole nenaplní své předpoklád­ané kapacity. Ředitelé s tím však musí počkat až do doby, než se rozhodnou úspěšnější žáci z kola prvního, kteří se dostali na více než jednu školu. Po vyhodnocen­í prvního kola školy musí oznámit krajskému úřadu počty neobsazený­ch míst. Dělají to průběžně, takže seznam nebývá hned definitivn­í, a proto se vyplatí sledovat jeho aktualizov­ané verze.

V druhém kole už není počet přihlášek nijak omezen, jednotné přijímací testy Cermatu se nekonají a kritéria pro přijetí si školy určují samy. Šance na úspěch jsou poměrně značné. Přehled škol v daném kraji, na něž je možné se v druhém a dalších kolech hlásit, najdou zájemci na webových stránkách krajských úřadů, v případě pražských škol na webu Magistrátu hlavního města Prahy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia