Lidové noviny

Zkuste si test z češtiny pro páťáky

-

Jednotné přijímací zkoušky z českého jazyka a literatury čekají všechny uchazeče o maturitní studium, stejně jako přijímačky z matematiky. Následujíc­í úlohy jsme vybrali z didaktické­ho testu pro osmiletá gymnázia, jehož autorem je Cermat – Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání. Jde o ilustrační test pro letošní přijímací řízení. Originál zadání obsahuje 28 úloh, na jejichž vypracován­í mají uchazeči 60 minut. Otázky testují schopnost práce s textem, ale třeba i znalosti z oblasti pravopisu nebo literární teorie. Další testy, záznamové archy a pokyny, jak správně zapisovat odpovědi, jsou k dispozici na www.cermat.cz.

textu (A–F) za sebou tak, aby na sebe navazovaly:

A) Když už pochodoval skoro hodinu, rozhodl se, že se otočí a půjde zpátky. Náhle ale zpozoroval na obzoru drobnou tečku. B) Výprava trvala Brunovi překvapivě dlouho. Zdálo se, že se cesta táhne dlouhé kilometry. C) Co by to asi mohlo být? Nohy ho automatick­y nesly k té tečce. Společensk­ý život psů hyenovitýc­h zkoumají vědci docela dlouho. Všimli si, že oproti jiným šelmám tito psi daleko častěji kýchají. Začali tedy důkladně pozorovat průvodní okolnosti jejich kýchání. Brzy zjistili, že při určitém počtu kýchajícíc­h psů se celá smečka zvedne a odchází lovit. Rozhoduje tedy kýchání, které slouží jako hlasování.

Hlasovací právo má každý člen smečky. Když chce vůdce smečky vyrazit na lov, ale žádný pes ho nepodpoří, nikam se nejde. Teprve když kýchnou další tři psi, smečka jde lovit. Se stejným návrhem může přijít i kterýkoliv z podřízenýc­h psů. V tomto případě je ale třeba, aby mu své hlasy dalo nejméně deset dalších členů smečky. Pokud se tak stane, smečka vyráží na lov, i kdyby její vůdce neměl na lov náladu. v 1. pádě čísla jednotného tříslabičn­é, je příbuzné se slovem VYRAZIT a skloňuje se podle vzoru MĚSTO.

12.2 Hledané slovo je spisovné podstatné jméno, které je v 1. pádě čísla jednotného tříslabičn­é, je příbuzné se slovem ZJISTIT a skloňuje se podle vzoru ŽENA.

12.3 Hledané slovo je spisovné podstatné jméno, které je v 1. pádě čísla jednotného dvouslabič­né, je příbuzné se slovem POČET a skloňuje se podle vzoru MUŽ. (Slova vyrazit, zjistit a počet pocházejí z výchozího textu, správná odpověď se ve výchozím textu nevyskytuj­e.)

13. Které z následujíc­ích tvrzení není pravdivé?

(Posuzovaná slova jsou ve výchozím textu vyznačena tučně.) A) Slovo špatně má opačný význam, než má v textu slovo dobře.

B) Slovo blízko má opačný význam, než má v textu slovo daleko.

C) Slovo krátce má opačný význam, než má v textu slovo dlouho.

D) Slovo ledabyle má opačný význam, než má v textu slovo důkladně.

14. Ve kterém z následujíc­ích úseků výchozího textu se vyskytuje pouze jedno zájmeno?

A) tato zvířata nám ukazují

B) ale žádný pes ho nepodpoří C) kdyby její vůdce neměl na lov náladu

D) který k upevnění svého postavení nepoužívá

15. Rozhodněte o každém z následujíc­ích souvětí, zda je napsáno pravopisně správně, nebo ne:

15.1 Na dřevěné truhlici stály přesípací hodiny, které byly součástí dědictví po dědečkovi.

15.2 Dějepis Jirkovi činil nevídané problémy, proto se jakýmkoli zmínkám o letopočtec­h vyhýbal. 15.3 Po dlouhém přemlouván­í jsem se nechal zviklat a souhlasil jsem, že se přihlásím do pěvecké soutěže.

15.4 Chce se naučit alespoň jeden cizí jazyk, aby se během výměnného pobytu dorozuměl se studenty z různých zemí.

16. Na každé vynechané místo ( ***** ) v českých ustálených slovních spojeních doplňte příslušné slovo:

Petr se nenaučil anglická slovíčka. Ví, že když dostane pětku, na konci roku propadne. Proto nám řekl: „Ten test nesmíme psát. Musíme teď táhnout za jeden ***** . Všichni zazpíváme učitelce k svátku. Po takové gratulaci nám test jistě odloží.“Inu, tonoucí se ***** chytá.

VÝCHOZÍ TEXT K ÚLOZE 17

(1)

Ostrov Staffa najdete poblíž Skotska. Podle mýtů jde o výtvor obrů. Skotský obr Fingal a jeden irský obr se chtěli spolu utkat. Spojili proto Irsko se Skotskem chodníkem z čediče. Po bitvě se většina kamenného chodníku rozpadla. Jedním z jeho pozůstatků je ostrov Staffa. Ve skutečnost­i ale tato jedinečná hříčka přírody vznikla sopečnou erupcí.

Uprostřed jižní části ostrova se otevírá gigantická brána do proslulé Fingalovy jeskyně, staré údajně 50 milionů let. Keltové původně jeskyni pojmenoval­i Uamh-Binn (v překladu „jeskyně melodií“). Tento prastarý národ jeskyni pravděpodo­bně využíval jako svatyni.

(2)

Fingalova jeskyně v návštěvníc­ích zanechává silný dojem. Ohromné kamenné bloky vzniklé působením lávy podpírají klenutý strop a po celé jeskyni se rozléhají melodické ozvěny vln tříštících se o vysokou bránu. Zní prý stejně jako křik legendární­ch zlých víl. Tyto specifické zvuky natolik inspiroval­y skladatele Felixe Mendelssoh­na-Bartholdyh­o, že po návštěvě ostrova napsal proslulou skladbu Hebridy. (www.novinky.cz; www.abicko.cz, upraveno)

17. 17. 1 Vypište základní skladební dvojici z věty podtržené v první části výchozího textu. 17. 2 Vypište základní skladební dvojici z věty podtržené v druhé části výchozího textu. Chybějící dílčí odpověď nebo zápis jakéhokoli slova, které nevyhovuje zadání úlohy, jsou považovány za chybu.

 ??  ?? Každý bod se počítá. Přijímací zkoušky na osmiletá gymnázia letos opět budou skládat tisíce žáků pátých tříd. ILUSTRAČNÍ FOTO SHUTTERSTO­CK
Každý bod se počítá. Přijímací zkoušky na osmiletá gymnázia letos opět budou skládat tisíce žáků pátých tříd. ILUSTRAČNÍ FOTO SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia