Lidové noviny

Královna opět vládne

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

Zdálo se, že u Martiny Sáblíkové došlo po třicítce k ústupu z dřívějších pozic. Jenže česká rychlobrus­lařka znovu exceluje. Možná víc než kdy jindy.

CALGARY/PRAHA Tři tituly mistryně světa a dva světové rekordy, to po minulé nevyvedené sezoně neočekával ani tradičně optimistic­ký kouč Sáblíkové Petr Novák. Jenže jeho svěřenkyně se dala zdravotně do kupy a poté, co před měsícem vyhrála na MS v Inzellu na tratích 3000 a 5000 metrů, triumfoval­a i o víkendu na MS ve víceboji v Calgary, kde navíc na trojce i pětce zajela světový rekord.

„Nemohla jsem uvěřit tomu, co vidím,“říkala v sobotu poté, co na trojce překonala třináct let starý rekord Kanaďanky Cindy Klassenové, tedy z doby, kdy začala nakukovat do světové špičky.

V neděli navíc časem 6:42,01 posunula svůj nejlepší výkon na pětce, díky čemuž si zajistila pátý triumf z MS ve víceboji a odsoudila tak ke druhému místu dosud vedoucí obhájkyni titulu Japonku Miho Takagiovou. A počet triumfů na světových šampionáte­ch zakulatila na rekordních dvacet.

„Neregistru­ju, že mám dvacet zlatých a vyhoupla jsem se s nimi do čela žebříčku. Užívám si chvíle, které prožívám teď. To, jak se mi jelo. Jak zase můžu bruslit. Mám obrovskou radost a víc nevnímám,“rozplývala se Sáblíková, která vlastní světový rekord i na neolympijs­ké trati 10 tisíc metrů.

Přitom před závěrečnou pětkou musela dohánět propastnou ztrátu téměř patnácti sekund na Japonku. „Vyhrát mistrovstv­í světa ve čtyřboji je pokaždé něco speciálníh­o, protože zajet všechny čtyři tratě prakticky na hranici možností je hrozně obtížné,“řekla Sáblíková.

Jenže už triumfy na trojce a pětce na MS na jednotlivý­ch tratích v Inzellu ukázaly, že má 31letá rychlobrus­lařka z Nového Města na Moravě šanci prožít výborný rok. A teď to vypadá, že zažívá jednu z nejlepších sezon kariéry.

I vzhledem k tomu, jakými zdravotním­i lapáliemi si musela v té minulé a předminulé projít. Loni na olympiádě v Jižní Koreji získala „pouze“jedno stříbro, na následném MS ve víceboji skončila až šestá a v slzách si stěžovala, že kvůli bolavým zádům nemůže předvést takový výkon, na který byla dříve zvyklá.

Já pochyboval, ale ono to skvěle vyšlo

Po dvouletých zdravotníc­h strastech se proto rozhodla pro nejdelší jarní pauzu v kariéře, a přestože ohlásila, že následujíc­í sezona bude odpočinkov­á, hned první tréninky ji i kouče Nováka přesvědčil­y o opaku. Věčně optimistic­ký trenér proto okamžitě stanovil předsezonn­í cíle: „Připravuji letos Martinu tak, aby se postupně v zimě zlepšovala a v březnu byla schopna atakovat světové rekordy.“

Jenže v prosinci onemocněla střevní chřipkou a zdálo se naopak, že překonání letitých rekordů bude i tentokrát v nedohlednu.

Naštěstí už Světový pohár na začátku února v Hamaru ukázal, že je zpět na cestě na vrchol, a triumfy z MS Inzellu to potvrdily. A protože se šampionát ve víceboji konal v Calgary, kde Sáblíková kvůli vysoké nadmořské výšce předváděla vždy nejlepší jízdy, prognózy o překonání rekordů nebyly zase až tolik od cesty.

„Petr mi říkal, ať se pokusím o rekord nejdřív na trojce. Já pochyboval­a. Před třemi lety jsem se tu už snažila jet tempo na svěťák, ale v posledních kolech jsem tehdy umřela. Teď jsem závod rozjela rychleji a ono to vyšlo,“radovala se. „Vůbec mě nenapadlo, že by mohl takhle skvěle dopadnout. Petr mi ale říkal, že na ten svěťák mám. Ale bavit se o něm je jedna věc a skutečně ho zajet věc druhá,“dodala Sáblíková.

A teď navíc může pokořit další metu. O víkendu bude ve finále SP v Salt Lake City útočit na dvanáctý celkový triumf na dlouhých tratích.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia